Jesteś terapeutą?

Zespół nieszczelnego jelita - objawy, przyczyny i naturalne metody leczenia

Od kilku lat dręczą mnie bóle brzucha, wzdęcia i biegunki. Mój układ pokarmowy totalnie się rozregulował. Okazuje się, że nie produkuje tylu enzymów trawiennych, ile powinien.

Artykuł na: 29-37 minut mikrobiom jelita
Zdrowe zakupy

Ponadto mam problemy z zasypianiem i koncentracją. Odczuwam też nasilający się brak energii i rozdrażnienie, a ostatnio właściwie w ciągu kilku tygodni moja skóra stała się przesuszona i swędząca. Znajomy naturopata powiedział, że wszystko to może wskazywać na zespół przeciekającego jelita. Na czym polega to schorzenie i jak sobie z nim radzić?

Czym jest bariera jelitowa?

Błona śluzowa jelit człowieka jest największą powierzchnią łączącą organizm ze środowiskiem zewnętrznym. Jest też kluczowym elementem fizycznej bariery jelitowej. Składa się z pojedynczej warstwy komórek nabłonkowych – są to w 80% enterocyty, które poza wchłanianiem substancji odżywczych wpływają na rozwój aktywności immunologicznej, pośrednicząc w uwalnianiu cytokin oraz ekspresji receptorów uczestniczących w odpowiedzi immunologicznej2.

W warstwie nabłonkowej znajdują się także komórki kubkowe wydzielające śluz, komórki Panetha syntetyzujące defensyny, komórki enterochromatofilne uwalniające hormony i neuropeptydy oraz komórki M wychwytujące antygeny ze światła jelita3. Integralność nabłonka zapewniają odpowiednie połączenia między komórkami – m.in. ścisłe złącza (tight junction – TJ).

Warunkują one, że błona komórkowa działa jak inteligentne sito, które jedynie niewielkim cząsteczkom pokarmu – aminokwasom, węglowodanom i niezbędnym kwasom tłuszczowym – pozwala na przedostanie się do krwiobiegu, jednocześnie zatrzymując inne, większe cząsteczki, patogeny, toksyny i substancje prozapalne. Czynnikiem regulującym przepuszczalność tych połączeń jest specjalne białko – zonulina4.

TJ to kompleksy wielobiałkowe utworzone z 4 przezbłonowych protein: klaudyn, okludyn, białek adhezyjnych (JAM) i triceluliny. Obecnie wiadomo, że klaudyny są kluczowymi elementami złączy determinującymi integralność bariery jelitowej5. Gdy dochodzi do zmniejszenia ekspresji klaudyn, następuje osłabienie międzykomórkowego połączenia. To zaś sprzyja rozwojowi nieswoistych chorób zapalnych jelit6, np. celiakii7. Jednocześnie w badaniach na zwierzętach udowodniono, że białka te są niezbędne do hamowania przepuszczalności międzykomórkowej makrocząsteczek8.

Z kolei tricelulina uszczelnia przestrzeń między komórkami nabłonka, zapobiegając wnikaniu makrocząsteczek w głąb ściany jelita, jednocześnie pozwalając na transport jonów. Następną linię obrony stanowi warstwa śluzu, która zapobiega przyleganiu i wnikaniu mikroorganizmów w głąb ściany jelita. Można w niej wyróżnić dwie części.

Część zewnętrzna warstwy śluzowej jest bogata w peptydy przeciwbakteryjne produkowane przez komórki Panetha oraz immunoglobuliny A syntetyzowane przez komórki plazmatyczne. Jest to również siedlisko mikroorganizmów jelitowych będących jednym z kluczowych i najbardziej dynamicznych elementów bariery jelitowej. Wewnętrzna część warstwy śluzu jest grubsza i przylega bezpośrednio do komórek nabłonkowych.

Odpowiada za ich nawodnienie i procesy regeneracji oraz chroni przed działaniem enzymów trawiennych. W jej skład wchodzi głównie glikokaliks wytwarzany przez komórki kubkowe. Jego zadanie dodatkowo polega na ograniczaniu przenikania antygenów do blaszki właściwej błony śluzowej.

W badaniach na zwierzętach udowodniono, że utrata warstwy śluzu zwiększa przepuszczalność bariery jelitowej, co wiąże się z penetracją bakterii w głąb ściany przewodu pokarmowego i wyzwoleniem reakcji zapalnej9.

Prawidłowo działająca bariera jelitowa powinna spełniać 3 zasadnicze funkcje:

  • absorpcyjną (polegającą na wchłanianiu niezbędnych dla życia składników odżywczych)
  • ochronną, mającą na celu zapobieganie przedostawania się potencjalnie szkodliwych cząsteczek poza jelita
  • immunologiczną

Współdziałanie tych 3 elementów zapewnia odpowiedni, selektywny transport określonych substancji przy jednoczesnym ograniczeniu wnikania mikroorganizmów, toksyn i szkodliwych antygenów. W badaniach klinicznych dowiedziono, że zakłócenie integralności bariery jelitowej prowadzi do zwiększenia jej przepuszczalności i może być przyczyną oraz mediatorem przebiegu szeregu schorzeń przewlekłych, nie tylko przewodu pokarmowego, ale także układów nerwowego, immunologicznego czy rozrodczego13. Na szczęście, dzięki temu, że nieszczelne jelito powstaje na skutek działania niekorzystnych czynników środowiskowych, możliwe jest powzięcie kroków odwracających ten proces.

Rola mikrobioty jelitowej

Mikrobiotę tworzą głównie bakterie beztlenowe, a także tlenowe, drożdże i wirusy. Eksosytem jelitowy podlega nieustannym zmianom w życiu człowieka, dąży jednak do zachowania równowagi, która jest gwarantem zdrowia10.

Na skład ilościowy oraz jakościowy flory jelitowej mają wpływ:

  • przebieg ciąży i okresu okołoporodowego,
  • rodzaj porodu,
  • sposób karmienia małego dziecka, a następnie dieta i styl życia w kolejnych latach,
  • przyjmowane leki (głównie antybiotyki, steroidy, inhibitory pompy protonowej) 
  • stany zapalne i wszelkie ingerencje chirurgiczne w obrębie przewodu pokarmowego

Czynniki te mogą prowadzić do dysbiozy11. Od mikroorganizmów zamieszkujących śluz wiele zależy. Metaboliczna aktywność bakterii jelitowych jest związana ze zdolnością flory do rozkładu niestrawionych resztek pokarmowych na drodze fermentacji, której produktem są m.in. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe będące źródłem energetycznym dla kolonocytów. Konkretne rodzaje bakterii produkują witaminy, głównie K oraz z grupy B, a także zwiększają przyswajalność składników mineralnych.

Poprzez wytwarzanie hydrolazy drobnoustroje mediują też w procesie trawienia lipidów12. Poza tym mikrobiota stymuluje produkcję mucyn, które chronią nabłonek jelitowy przed inwazją patogenów i toksyn. Dodatkowo zaś bakterie komensale na drodze konkurencji o zasoby powstrzymują nadmierne namnażanie szkodliwych drobnoustrojów.

Jak dowodzą badania, zakłócenia homeostazy w obrębie mikrobioty wywołują zmiany w przepuszczalności bariery jelitowej, a implikacje kliniczne tych zmian obejmują zaburzenia metaboliczne, neurorozwojowe oraz autoimmunologiczne.

Zespół nieszczelnego jelita - objawy

Po raz pierwszy o nieszczelnych jelitach napisał w 2001 r. gastroenterolog ze szpitala w Bostonie dr Alessio Fasano. Odkrył on, że pod wpływem różnych czynników może zostać naruszona ściana jelita, co powoduje, że do krwiobiegu mogą dostać się toksyczne produkty przemiany materii, bakterie, grzyby, wirusy, pasożyty, niestrawione resztki pokarmu, które negatywnie wpływają na pracę całego organizmu.

Przewlekłe narażenie na obce antygeny przeciąża układ immunologiczny, co może prowadzić do trwałego obniżenia odporności. Ostatecznie mogą się pojawiać zaburzenia ze strony układu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia lub biegunki/zaparcia, zgaga i refluks żołądkowy), przewlekłe zmęczenie, zaburzenia i zmienność nastrojów, bezsenność i problemy z koncentracją oraz nietolerancje pokarmowe, bóle stawowe i dermopatie.

Zespół nieszczelnego jelita (ZNJ, cieknące jelito) może objawiać się zapaleniem zatok, świądem i łzawieniem oczu, stanami podgorączkowymi niewiadomego pochodzenia, bólami mięśni i stawów oraz wahaniami masy ciała. Rozregulowanie odpowiedzi immunologicznej może być wreszcie przyczyną przewlekłych chorób autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca, toczeń układowy, choroba Crohna, zapalenie jelita grubego, stwardnienie rozsiane, hashimoto czy reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)1.

Zespół nieszczelnego jelita - jakie badania wykonać?

Test buraka - domowy test szczelności jelit

W domowych warunkach można wykonać także test buraka. Barwnik zawarty w tych warzywach zwany betaniną jest substancją, której ludzki organizm nie trawi i dlatego powinien on zostać wydalony przez jelito grube, barwiąc stolec na czerwono.

Jeśli jednak po wypiciu 50 mln soku z buraków zauważymy, że czerwony barwnik pojawił się w moczu, oznacza to, że betanina trafiła do krwioobiegu. To sygnał, że jelita nie są tak szczelne, jak powinny. Oczywiście test z buraków powinien być tylko sygnałem do dalszej rozszerzonej diagnostyki pod okiem lekarza. Sok z buraka

Test absorpcji cukrów pozwala zdiagnozować zespół nieszczelnego jelita

Nieswoiste objawy nieszczelnego jelita sprawiają, że diagnostyka jest trudna, tym bardziej że nie ma badania, które dawałoby jednoznaczną odpowiedź. Można wykonać test absorpcji cukrów (TAC)14. Pacjentowi podaje się do wypicia mieszankę 2 substancji – mannitolu i laktulozy – a następnie ocenia się ich stężenie w moczu zebranym po 5-6 godz.

Badanie kału w diagnostyce ZNJ

W celu zdiagnozowania ZNJ można oznaczyć w kale przeciwciała przeciwko zonulinie. To białko regulujące ścisłe połączenia między komórkami nabłonka. W przypadku wysokich wartości mamy do czynienia ze zbyt dużą przesiękliwością jelit.

O stanie trzewi powie też ocena składu i ilości głównych bakterii tlenowych, beztlenowych oraz grzybów w próbce kału. Badanie wykaże, czy w mikroflorze przewodu pokarmowego widoczne są zaburzenia. Niedobór bakterii ochronnych i zwiększona ilość drobnoustrojów potencjalnie patogennych mogą świadczyć o nieszczelności.

 

Obniżony poziom IgA w zespole niedrożności jelit

Warto również sprawdzić poziom IgA, której zadaniem jest neutralizacja antygenów, toksyn i chorobotwórczych mikroorganizmów. Podwyższony poziom IgA świadczy o stymulacji układu odpornościowego. Obniżony – o niedostatecznej ochronie jelit.

Nieszczelność jelit - przyczyny

Alergie pokarmowe - przyczyna niedrożności jelit

Nietolerancje pokarmowe indukują przewlekły stan zapalny, który sprzyja rozszczelnieniu jelita. Jeżeli cierpisz na alergie pokarmowe, wyeliminuj uczulające Cię pokarmy z diety.

Na liście podejrzanych znajdują się: pszenica, mleko krowie i wszystkie produkty mleczne oraz zawierające skrobię modyfikowaną, cukier, drożdże, wołowina, wieprzowina, kukurydza, kawa i pomarańcze oraz wszelkiego rodzaju sztuczne dodatki, zwłaszcza barwniki spożywcze i słodziki, takie jak sorbitol.

Najpopularniejsze alergeny to:

  • jajka,
  • zboża,
  • kukurydza,
  • fasola oraz
  • orzechy,

Alergeny te poprzez aktywację układu immunologicznego na powierzchni nabłonka jelit nasilają ich uszkodzenie.

Gluten rozszczelnia jelita

Jak dowodzą uczeni, gliadyna, składnik obecnego w zbożach glutenu, zwiększa ekspresję i aktywność zonuliny, a przez to rozszczelnia jelito. W dodatku czyni to na kilka godzin, przez co organizm jest bardziej narażony na napływ szkodliwych substancji.

Badania wskazują, że dodatkowo może ona stymulować inne komórki wykazujące obecność receptora CXCR3, takie jak limfocyty T i komórki NK (natural killers), przyczyniając się do aktywacji układu odpornościowego i rozwoju stanu zapalnego15.

Alkohol rozszczelnia jelita

Napoje wyskokowe powodują uszkodzenie integralności błony, osłabiając połączenie międzykomórkowe przez obniżenie ekspresji białek kompleksu TJ – ZO-1 oraz klaudyny-116.

Składniki pokarmowe zwiększające przepuszczalność jelit

Ogranicz spożycie dużych ilości nierozpuszczalnego błonnika. Jak się okazuje, może on nasilać nieszczelność jelit17. Wśród składników pokarmowych negatywny wpływ na ich przepuszczalność, w badaniach z wykorzystaniem hodowli komórkowych, wykazano dla ekstraktów uzyskanych z papryczek chili, papryki słodkiej oraz szyszek chmielu.

Zwiększenie przepuszczalności powodują też alanina (badania na szczurach) oraz w nadmiarze tryptofan (badania na chomikach), a wśród średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych – kwas laurynowy oraz kaprynowy (hodowla komórkowa)18.

Naukowcy z University of Chicago wskazują również na tłuszcze mleczne występujące w przetworzonej żywności i wyrobach cukierniczych. Pobudzają one w jelicie proliferację bakterii Bilophila wadsworthia, drobnoustroju odpowiedzialnego za stany zapalne tego organu, a także negatywnie wpływają na jego mikrobiom przez okres 6 miesięcy od spożywania obfitującej w nie diety. Ponadto należy ograniczyć lub wyeliminować cukier rafinowany, wysokoprzetworzoną żywność oraz konserwanty.

Herabata i kawa rozszczelniają jelita

Kontroluj swoje spożycie herbaty i kawy, ponieważ mogą one wysuszać ochronną warstwę śluzu powlekającą jelito. Zastąp część z nich zwykłą wodą.

Leki sprzyjają rozwojowi zespołu nieszczelnego jelita

Rozwojowi zespołu nieszczelnego jelita sprzyja zażywanie antybiotyków oraz niesterydowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), a w szczególności aspiryny i ibuprofenu. Wiadomo, że nawet pojedyncza dawka aspiryny lub indometacyny może zwiększać przepuszczalność ściany jelita przez hamowanie syntezy działających ochronnie prostaglandyn zbudowanych z kwasów tłuszczowych20.

Długotrwałe stosowanie takich leków może doprowadzić do wystąpienia poważnego stanu zapalnego jelita i znacznie zwiększyć jego przepuszczalność. Ponadto u osób przyjmujących z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów NLPZ zaobserwowano zwiększony poziom przeciwciał przeciwko bakteriom Clostridium perfringens, co dowodzi, że toksyny bakteryjne biorą udział w tym błędnym kole21.

Przeprowadzony przez uczonych z Niemiec i Australii 6-tygodniowy eksperyment wykazał, że ćwiczenia aerobowe o niskiej lub umiarkowanej intensywności mogą działać jako bufor przeciw depresji i odczuwanemu stresowi

Antybiotyki powodują zniszczenie symbiotycznej flory bakteryjnej, która pomaga w neutralizowaniu fragmentów komórkowych, hormonów (nierozłożone estrogeny są ponownie absorbowane i deponowane w tkankach), żółci (uszkadza jelito grube), a także toksyn wirusowych i bakteryjnych. Brak fizjologicznej flory umożliwia przerost Candida albicans, która dodatkowo powoduje zniszczenie błony śluzowej jelita i rozszczelnia ją, umożliwiając transport toksycznych związków do krwi i innych narządów.

Stres zwiększa nieszczelność jelit

Ryzyko przeciekania jelit zwiększa się pod wpływem stresu. Czynnik uwalniający kortykotropinę (CRF) stymuluje korę nadnerczy do wydzielania kortyzolu oraz ich rdzeń do wydzielania katecholamin. W odpowiedzi na stresory podwzgórze oraz komórki układu immunologicznego i nabłonka jelit produkują substancje, które wpływają na funkcję błony śluzowej oraz motorykę układu pokarmowego.

W efekcie dochodzi do spadku ekspresji białek kompleksu TJ. Ponadto długotrwałe napięcie niekorzystnie oddziałuje na mikroflorę jelitową, prowadząc do dysbiozy oraz osłabienia regeneracji błony śluzowej26.

Dlatego znajdź najlepsze dla siebie sposoby rozładowania emocji. Mogą to być taniec, medytacja, joga, tai-chi, albo boks. Przeprowadzony przez uczonych z Niemiec i Australii 6-tygodniowy eksperyment wykazał, że ćwiczenia aerobowe o niskiej lub umiarkowanej intensywności mogą działać jako bufor przeciw depresji i odczuwanemu stresowi27. Kobieta siedząca przed komputerem

Zespół nieszczelnego jelita - dieta

Duże znaczenie przy nieszczelnym jelicie ma przemyślane menu. Musisz wyeliminować z niego opisane wyżej pokarmy, nabiał oraz potencjalne alergeny. Niektórzy postulują zacząć od wdrożenia eliminacyjnych reżimów żywieniowych, które pozwolą sprawdzić, jak zareaguje organizm.

Jednak bez względu na to, czy podejmiesz taką decyzję, czy nie, wprowadź do jadłospisu warzywa, naturalne kiszonki oraz inne produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego. To ułatwi przywrócenie równowagi między korzystnymi i szkodliwymi bakteriami jelitowymi.

Terapeuci zasadniczo polecają chorym 2 opcje żywieniowe dietę bez glutenu, mleka i jajek lub niskoantygenową. Zdarza się, że pierwsza jest niewystarczająca, ponieważ inne białka znajdujące się w pożywieniu mogą w mechanizmie reakcji krzyżowych stymulować układ immunologiczny i utrzymywać stan nieszczelności jelitowej. Wtedy warto wypróbować dietę niskoantygenową.

Dieta niskoantygenowa eliminuje produkty, które w różny sposób mogą niekorzystnie wpływać na szczelność bariery jelitowej:

  • nabiał
  • zboża ogółem
  • jajka
  • rośliny strączkowe
  • w niektórych przypadkach także orzechy i pestki

Przy zespole nieszczelnego jelita można jeść:

  • Mięso,
  • ryby,
  • drób,
  • owoce,
  • warzywa,
  • kokos,
  • awokado,
  • oliwę,
  • oliwki,
  • słodkie ziemniaki.

Niestety, aby uzyskać zadowalające efekty, trzeba rygorystycznie przestrzegać zaleceń przez 6-12 miesięcy.

Rosół - zupa pomocna w walce z nieszczelnością jelit

Jednym z podstawowych składników odżywczych niezbędnych do utrzymania prawidłowych funkcji bariery jelitowej jest glutamina. Jej niedobór prowadzi do atrofii kosmków jelitowych, zmniejszonej ekspresji białek kompleksu TJ i zwiększonej przepuszczalności jelit28.

Tak się składa, że aminokwas ten obecny jest w dużych ilościach w rosole. Ponadto, jak się okazuje, glutamina może naprawić uszkodzenie śluzowej wyściółki jelita, spowodowane chemio- i radioterapią29.

Jedz powoli i rozdrabniaj

Dokładne przeżuwanie jedzenia pobudza uwalnianie naskórkowego czynnika wzrostu (EGF), polipeptydu stymulującego wzrost i naprawę nabłonka ściany jelita cienkiego19.

Domowe sposoby leczenia zespołu nieszczelnego jelita

Bentonit lub haloizyt pomaga usuwać toksyny

Ta osadowa skała ilasta oraz uwodniony krzemian glinu mają niezwykłą zdolność absorpcji bakterii i wirusów na swojej powierzchni. Ponieważ bentonit nie jest wchłaniany, przechodzi przez okrężnicę wraz z zaabsorbowanymi toksynami.

CBD pomocne w zespole nieszczelnego jelita

Jelito obfituje zarówno w receptory CB1, jak i CB2, i zazwyczaj jest miejscem wiązania endokannabinoidów. Ponieważ kannabinoidy, zwłaszcza THC i CBD, mogą wiązać te receptory, pozwala im to zmieniać aspekty funkcji przewodu pokarmowego.

CBD działa na CB1, aby regulować przepuszczalność jelit poprzez zmianę ekspresji białek o ścisłym połączeniu. Wiązanie CB1 pozwala również na zmianę ruchliwości jelit. Działanie na CB2 zmniejsza prozapalne cytokiny oraz stymuluje wytwarzanie substancji przeciwzapalnych, zapobiegając uszkodzeniu i rozregulowaniu bariery jelitowej30.

Kurkumina zmniejsza przepuszczalność jelit

Doprawiaj kurkumą i pieprzem swoje posiłki. Zawarta w żółtej przyprawie substancja czynna – kurkumina – poprawia funkcję bariery jelitowej i organizację połączeń TJ, a przy tym znacząco zmniejsza ekspresję i wydzielanie substancji prozapalnych i nasila ekspresję przeciwzapalnych37.

Przywróć odpowiedni stan mikroflory jelitowej za pomocą preparatów probiotycznych i prebiotycznych, jak również żywności fermentowanej. Udowodniono, że spersonalizowane sterowanie składem mikroflory jelitowej poprzez suplementację probiotykami pomaga odzyskać równowagę ekosystemu jelitowego.

Jak wiadomo, stan zapalny jest jedną z głównych przyczyn zwiększonej przepuszczalności jelit, a kurkumina działa przeciwzapalnie, hamując kluczowy czynnik transkrypcyjny indukujący zapalenia, enzymów COX-1 i COX-2, które inicjują początek kaskady zapalnej i cytokin zapalnych TNF-α i IFN-γ. A po co pieprz? Otóż będąca jego składnikiem piperyna ułatwia wchłanianie kurkuminy nawet o 2 000%!

Uzupełnij poziom enzymów trawiennych

Pomagają one całkowicie rozłożyć białka, złożone cukry i skrobię, co może z kolei zmniejszyć stan zapalny jelit. Warto sięgać po proteazę, która rozkłada białka (w tym gluten), amylazę, rozkładającą skrobię, lipazę, która rozkłada tłuszcze oraz laktazę, rozkładającą laktozę.

Suplementy wspierające mikrobiotę jelitową

Probiotyki przywracają odpowiedni stan mikrobioty jelitowej

Przywróć odpowiedni stan mikroflory jelitowej za pomocą preparatów probiotycznych i prebiotycznych, jak również żywności fermentowanej. Udowodniono, że spersonalizowane sterowanie składem mikroflory jelitowej poprzez suplementację probiotykami pomaga odzyskać równowagę ekosystemu jelitowego22.

Prawoślaz lekarski jest szeroko stosowany do regeneracji podrażnionej błony śluzowej. Udowodnione klinicznie efekty są związane z obecnością bioadhezyjnych i śluzowatych polisacharydów, prowadzących do tworzenia się mucyny na powierzchni podrażnionej tkanki.

Wybierz szczepy obejmujące pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus), bifidobakterie oraz niepatogenne szczepy Escherichia coli i paciorkowców23. Obecność dobroczynnych bakterii zapobiegnie działaniu chorobotwórczych szczepów Shigella oraz E. coli, które atakują i niszczą nabłonek jelit.

Colostrum pomaga zachować równowagę flory jelitowej

Zachowanie równowagi mikroflory jelitowej i ogólnej odporności organizmu znacznie ułatwi siara bydlęca, powstająca w gruczołach mlekowych ssaków krótko przed porodem i do ok. 72 godz. po nim. Zawiera ponad 250 bioaktywnych czynników, m.in. albuminy, które pozwalają poprawić stan wyściółki Twojego jelita, a także pobudzić wzrost prawidłowej mikrobioty24.

Jak dowiódł eksperyment japońskich naukowców, wlew albuminy po reperfuzji zapobiega atrofii tkanki limfatycznej jelitowej, wywołanej niedokrwieniem jelita, co może utrzymać odporność jelit, zapobiegając atrofii GALT (należącego do mechanizmów bariery jelitowej)25.

Zioła w leczeniu zespołu nieszczelnego jelita

Ze względu na złożoność syndromów nieszczelnego jelita należy indywidualne dobierać kuracje roślinne dla siebie. Najlepiej robić to pod okiem doświadczonego naturopaty, gdyż każdy lek ziołowy napędza tworzenie unikalnych społeczności drobnoustrojów31.

Pąki wiciokrzewu japońskiego (Lonicera japonica) poprawia integralność ściany jelit

Badanie z użyciem wodnego ekstraktu z kwiatów tej rośliny wykazało zmniejszenie endotoksemii i poprawę integralności ściany jelita u myszy32.

Reishi (Ganoderma lucidum) dobrze wpływa na mikrobiom jelitowy

Wodny ekstrakt z ich grzybni podawano myszom na diecie wysokotłuszczowej, która powoduje dysbiozę i otyłość. Reishi nie tylko zredukowało stan zapalny, przyrost masy ciała i insulinooporność, ale także odwróciło dysbiozę wywołaną jadłospisem.

Ponadto wyciąg zachował integralność bariery jelitowej, zmniejszył endotoksemię metaboliczną i miał modulujący wpływ na mikrobiom33.

Lukrecja (Glycyrrhiza glabra) chroni błonę śluzową jelita

Korzeń lukrecji dzięki zawartości kwasu glicyryzynowego ma właściwości przeciwwrzodowe w obrębie błony śluzowej żołądka i chroni błonę śluzową jelita. Wyciąg z korzenia zwiększył reprezentację i potencjalną ekspresję kilku rodzin hydrolaz glikozydowych (enzymów trawiennych)34.

Wiąz czerwony (Ulmus rubra) chroni błonę śluzową jelit

Kora tego drzewa, nazywanego też śliskim wiązem – pomaga w utrzymaniu integralności błony śluzowej poprzez stymulowanie wydzieliny śluzowej. Ponadto wyciągi z niej wykazują aktywność przeciwutleniającą w jelicie. Proszek z kory wiązu czerwonego działa łagodząco na stany zapalne przewodu pokarmowego, jednocześnie zwalczając zgagę31.

Prawoślaz lekarski (Althaea officinalis) regeneruje błonę śluzową jelit

Jest szeroko stosowany do regeneracji podrażnionej błony śluzowej. Udowodnione klinicznie efekty są związane z obecnością bioadhezyjnych i śluzowatych polisacharydów, prowadzących do tworzenia się mucyny na powierzchni podrażnionej tkanki. Badania in vitro wykazały, że wodny wyciąg z korzenia rośliny znacząco stymulował żywotność komórek nabłonka35. Prawoślaz lekarski

Triphala działa korzystanie na mikrobiom jelitowy

Triphala to połączenie 3 owoców tradycyjnie stosowanych w medycynie ajurwedyjskiej – amli (Emblica officinalis), haritaki (Terminalia chebula) i bibhitaki (Terminalia bellerica). Wykazano, że mieszanka regeneruje zubożone białko w kosmkach jelita cienkiego, zmniejsza nadkwasotę i ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, immunomodulujące, przeciwbakteryjne, antymutagenne oraz adaptogenne.

Ponadto polifenole zawarte w preparacie modulują ludzki mikrobiom jelitowy, a tym samym sprzyjają wzrostowi pożytecznych Bifidobacteria i Lactobacillus, jednocześnie hamując wzrost niepożądanych drobnoustrojów jelitowych. Dowiedziono również przeciwnowotworowych, chemoprotekcyjnych i radioprotekcyjnych efektów działania ziół36.

Jak zregenerować ściany jelit?

Sprawdź, które z poniższych suplementów najbardziej Ci pomagają lub udaj się do wykwalifikowanego naturopaty.

Witamina A pomaga w regeneracji ścian jelit

Witamina A jest potrzebna do wzrostu i naprawy komórek wyściełających jelito cienkie i grube. Sugerowana dawka: 10 tys. j.m.

Niedobór witaminy D w zespole nieszczelnego jelita 

Potwierdzono, że osoby cierpiące na problemy z jelitami mają zazwyczaj niedobór witaminy D.

Glutation - niedobór u osób z nieszczelnym jelitem

Glutation (GSH) to przeciwutleniacz, którego poziom jest często niski u osób z zespołem nieszczelnego jelita. Jednak jeśli ponadto masz pasożyty, nie stosuj go, dopóki się ich nie pozbędziesz.

Flawonoidy chronią jelita

Flawonoidy, np. te występujące w ostropeście plamistym (Silybum marianum) i korzeniu mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale), przyjmowane przed jedzeniem, mogą powstrzymać reakcje alergiczne, które zwiększają przepuszczalność jelita.

Tran zapobiega uszkodzeniu jelit

Tran chroni przed toksynami produkowanymi w trzewiach i zapobiega uszkodzeniom ściany jelita spowodowanym lekiem o nazwie metotreksat38.

Drożdże redukują stany zapalne okrężnicy

Saccharomyces boulardii, przyjazne dla jelita drożdże, które po raz pierwszy wyizolowano ze skórek owoców liczi, we Francji stosuje się w leczeniu "drożdże przeciwko drożdżom". Mogą zmniejszać ataki biegunki i redukować stany zapalne okrężnicy39.

Kwercetyna i resweratrol zmniejszają stan zapalny w jelitach

Jak dowiodły badania, dysbioza jelitowa wywołana wysokotłuszczową dietą zmniejszyła się u gryzoni, którym podano kwercetynę. Co więcej, stwierdzono, że resweratrol w połączeniu z nią zmniejsza stan zapalny ściany jelita poprzez zmianę ekspresji mRNA białek o ścisłym połączeniu i cytokin40. Ponadto kwercetyna poprawia funkcję barierową poprzez regulację kompleksów białkowych TJ.

Bibliografia
  • Gut2001;49:159–162
  • Annu Rev Physiol 2009;71:241-60
  • EMBO Rep 2012;13(8):684-98. doi: 10.1038/embor.2012.96
  • Am J Physiol 1997;273:1378-85; Physiol Rev. Jan; 91(1):151-75
  • Intest Res 2015;13(1):11-8
  • Gut 2007;56(1):61-72
  • FEBS Lett 2005;579(21):4851-5
  • J Physiol Gastrointest Liver Physiol 2011;300(6):1054-64
  • Biol PharmBull 2012;35(10):1637-41
  • Eur J Nutr2009;48(7):419-27
  • Intern Emerg Med 2014;9(4):365-73
  • J Am Coll Nutr 2007;26(6):679-83
  • Clin Rev Allergy Immunol 2012;42(1):71-8; PLoS One 2014;9(9):106335; Eur J Endocrinol 2015;172(1):29-36
  • Medycyna Paliatywna 2013;5(2):58-69
  • Ann N Y Acad Sci.2009; 1165: 195-205; Gastroenterology. 2008; 135(1): 194–204.e3
  • Mol Med Rep.2014; 9(6): 2352-2356
  • J Nutr, 1983; 113: 2300-7
  • J Nutr. 2011; 141(5):769-776
  • Lancet, 1993; 341: 843-8
  • Br J Rheumatol, 1987; 26: 103-7[20]. J Clin Biochem Nutr. 2011; 48(2): 107–111
  • Br J Rheumatol, 1992; 31: 443-7
  • Oncotarget 2016;7(51):85218-331
  • Ann Med., 1990; 22: 57-9
  • Mediators Inflamm. 2019 Feb 25;2019:7537649
  • JPEN J Parenter Enteral Nutr. Sep-Oct 2006;30(5):380-6; discussion 386-7
  • J Neurogastroenterol Motil. 2015;21(1): 33-50; J Physiol Pharmacol.2011; 62(6): 591-599
  • Front Psychol. 2020; 11: 509
  • Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2017 Jan;20(1):86-91
  • Arch Surg, 1990; 125: 1040-5
  • Clin Sci (Lond). 2017 Oct 25;131(21):2611-2626
  • J Altern Complement Med. 2018 Jul 1; 24(7): 656–665
  • PLoS One.Jan 24;9(1):e86117
  • Nat Commun.2015 Jun 23;6:7489
  • J Altern Complement Med. 2018 Jul 1; 24(7): 656-665
  • J Ethnopharmacol. 2010 Jan 8;127(1):62-9
  • J Altern Complement Med. 2017 Aug 1; 23(8): 607-614
  • Am J Physiol Cell Physiol. 2017 Apr 1; 312(4): C438–C445
  • Am J Clin Nutr, 1991; 54: 346-50
  • Am J Gastroenterol, 1989; 84: 1285-7; Gastroenterology, 1989; 96: 981-8
  • J Nutr Biochem.Jun;26(6):651-60
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W:
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 3/2021
KUP wydanie papierowe KUP wydanie ELEKTRONICZNE
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 3/2021
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Kup teraz
Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT