7 sposobów na wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Colitis ulcerosa (CU) to odmiana nieswoistego zapalenia jelit (IBD), która powoduje stan zapalny i wrzody w obrębie okrężnicy i odbytnicy. Terapia konwencjonalna polega zazwyczaj na podawaniu leków przeciwzapalnych albo immunosupresyjnych lub ingerencji chirurgicznej. Obie te metody niosą ze sobą znaczne ryzyko i nie zawsze są skuteczne.

08 lipiec 2019
Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Badania sugerują wręcz, że 40-60% pacjentów z IBD nie odnosi żadnych korzyści z dostępnych terapii1. Dobre wieści są takie, że istnieje szereg obiecujących naturalnych sposobów na walkę z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego - od soku z trawy pszenicznej po specjalną dietę. Oto przegląd najlepszych metod, które warto wypróbować.

1. DIETA SCD

Dieta specyficznych węglowodanów (specific carbohydrate diet - SCD) okazuje się szczególnie pomocna u pacjentów z CU oraz chorobą Crohna, czyli inną odmianą IBD. Opracował ją amerykański pediatra dr Sidney V. Haas. Dopuszcza ona spożywanie węglowodanów składających się jedynie z cukrów prostych (monosacharydów) i zabrania jedzenia cukrów złożonych (disacharydów i polisacharydów), czego celem jest redukcja ilości szkodliwych bakterii obecnych w jelicie.

W pewnym badaniu dieta SCD całkowicie wyeliminowała wrzodziejące zapalenie jelita grubego w zaawansowanym stadium, a ponadto przyniosła dobre rezultaty u dzieci z CU i chorobą Crohna3

Dieta SCD - produkty dozwolone i przeciwwskazane 

Pełna lista pokarmów dozwolonych i niedozwolonych w diecie specyficznych węglowodanów znajduje się na anglojęzycznej stronie internetowej www. breakingtheviciouscycle. info, zaś obok przedstawiamy skróconą wersję.

  • Produkty dozwolone: ryby, świeże owoce, czarna fasola, orzechy laskowe, miód, masło, brokuły, szpinak, dynia, dojrzały ser, drób, wieprzowina
  • Produkty przeciwwskazane: kasza gryczana, kasza bulgur, fasola półksiężyco­wata (limeńska), płatki zbożowe, karczochy, kukurydza, czekolada, ryż, ziemniaki, pasternak, soja, rzepak, fasola mung
2. OPANUJ ALERGIE I NIEDOBORY

Z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego idą w parze alergie pokarmowe i niedobory żywieniowe, dlatego warto zgłosić się do wykwalifikowanego specjalisty, który pomoże je zidentyfikować i poskromić. Dieta eliminacyjna w połączeniu z przyjmowaniem wskazanych suplementów może złagodzić objawy2.

3. PROBIOTYKI

Niewywołujący chorób szczep Escherichia coli o nazwie Nissle 1917 może pomóc pacjentom z CU. Jak wykazało pewne badanie, był on równie skuteczny w łagodzeniu objawów i utrzymywaniu remisji, co mesalazyna, lek przeciwzapalny powszechnie przepisywany w tej chorobie4.

W przypadku obu tych terapii ok. 70% pacjentów nie miało żadnych objawów średnio przez 6 miesięcy5. Liofilizowany probiotyk wieloszczepowy zawierający szczepy Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Streptococcus również wydaje się obiecujący6.

Sugerowana dawka: zgodnie ze wskazówkami w ulotce.

4. SOK Z TRAWY PSZENICZNEJ

Mały kieliszek każdego dnia pomoże złagodzić takie objawy jak krwawienie z odbytnicy czy zbyt częste wypróżnienia oraz ogólnie ograniczy chorobę - tak stało się u większości pacjentów biorących udział w jednym niewielkim badaniu7.

Sugerowana dawka: zacznij od 20 ml dziennie, potem zwiększaj ją o 20 ml każdego dnia, aż do maksymalnych 100 ml.

5. ALOES

Żel z aloesu słynie z właściwości łagodzących i przeciwzapalnych. Picie go doprowadziło do remisji bądź poprawy u niemal połowy pacjentów z CU biorących udział w pewnej próbie, podczas gdy w grupie placebo było to jedynie 14%8. Poszukaj czystego, naturalnego żelu 100%, którego skład pozwala na stosowanie doustne.

Sugerowana dawka: 100 ml 2 razy dziennie.

6. AJURWEDA

Tradycyjny lek na choroby zapalne to olibanum, żywica indyjskiej rośliny Boswellia serrata, która wykazuje korzystne działanie u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. W toku pewnej próby u 82% chorych z CU spożywających olibanum doszło do remisji, podczas gdy wśród pacjentów leczonych sulfasalazyną było to 75%9.

Sugerowana dawka: 350 mg 3 razy dziennie.

7. KURKUMINA

Kurkumina - składnik przyprawy kurkumy - stosowana łącznie z konwencjonalną farmakoterapią obniżyła odsetek nawrotów CU u pacjentów w remisji10. Składnik ten wykazuje silne działanie przeciwzapalne, dlatego obecnie jest powszechnie dostępny jako suplement. Warto rozejrzeć się za preparatem zawierającym czarny pieprz (piperynę), który usprawni przyswajanie kurkuminy11.

Bibliografia

  1. J Clin Gastroenterol, 2007; 41: 799–809
  2. Altern Med Rev, 2003; 8: 247–83
  3. Case Rep Gastroenterol, 2015; 9: 291–5; J Clin Gastroenterol. 2018; 52: 155–63; J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2014; 59: 516–21
  4. J Gastrointestin Liver Dis, 2015; 24: 499–505
  5. Lancet, 1999; 354: 635–9
  6. Drugs, 2006; 66: 1371–87
  7. Scand J Gastroenterol, 2002; 37: 444–9
  8. Aliment Pharmacol Ther, 2004; 19: 739–47
  9. Eur J Med Res, 1997; 2: 37–43
  10. Cochrane Database Syst Rev, 2012; 10: CD008424
  11. AAPS J, 2013; 15: 195–218
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny