Jesteś terapeutą?

Jak kontrolować stres i unikać objawów IBD?

Jeśli cierpisz na schorzenia jelit, koniecznie zadbaj o swój stan psychiczny. Nielekowe interwencje psychologiczne obejmują terapię poznawczo-behawioralną (CBT), hipnozę i medytację uważności. Niektóre badania wykazały, że metody te zmniejszają objawy żołądkowo-jelitowe u pacjentów z IBD1.

Artykuł na: 4-5 minut jelita
Zdrowe zakupy

Dobre bakterie potrzebne do walki z IBD

Wykazano również, że suplementacja prebiotykami i probiotykami wpływa korzystnie na zmniejszenie aktywacji osi HPA i redukcję objawów związanych ze stresem. Naukowcy analizujący terapie ukierunkowane na mikrobiotę odkryli, że szczep Lactobacillus może pomóc w ochronie przed zapaleniem jelit nasilonym przez stres2.

Badania na zwierzętach wykazały z kolei, że Bifidobacterium P122, Lactobacillus LA804 i Lactobacillus Switzerland są korzystne w zapaleniu okrężnicy3. Z kolei B. longum 536 łagodzi objawy u pacjentów z łagodnym i umiarkowanie aktywnym wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego4.

Fermentacja

Melatonina na stres

Okazuje się, że ten ważny mediator osi mózgowo-jelitowej, produkowany w znacznych ilościach w układzie pokarmowym, przyspiesza gojenie wrzodów i zapobiega uszkodzeniom błony śluzowej przez czynniki toksyczne, takie jak alkohol, leki czy stres.

Przede wszystkim poprawia skład mikrobioty5, ale również przywraca przepuszczalność i wspomaga regenerację błony śluzowej, działa przeciwzapalnie i łagodzi dolegliwości bólowe poprzez modulację czucia trzewnego. Jej korzystny wpływ udowodniono w przypadku IBS, IBD i GERD6.

Zioła do walki ze stresem

Wśród tradycyjnych środków fitoterapeutycznych do walki ze stresem najskuteczniejsze wydają się waleriana (korzeń kozłka lekarskiego), melisa lekarska, chmiel zwyczajny, męczennica, lawenda i dziurawiec zwyczajny. Warto pamiętać również o innych suplementach, które mogą złagodzić objawy chorób trzewnych.

Melisa

Siara bydlęca na IBD

Może pomóc w leczeniu chorób jelit (a zwłaszcza ich nieszczelności) poprzez naprawę błony śluzowej i poprawę wchłaniania składników odżywczych. Sprzyja również namnażaniu bakterii probiotycznych7.

Glutation na IBD

Jest niezbędny do działania najważniejszego enzymu zaangażowanego w usuwanie wolnych rodników, czyli peroksydazy glutationowej. Wzmacnia również wyściółkę jelit i pomaga ją regenerować. U osób z IBS notuje się zmniejszoną aktywność substancji zaangażowanych w syntezę glutationu8.

Kurkuma na IBD

Kurkuma wykazuje korzystne działanie w przypadku zespołu jelita drażliwego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i pokrewnych schorzeń, przede wszystkim ze względu na przeciwzapalne właściwości. Jak wykazano, przyczynia się do zmniejszenia uporczywych dolegliwości i pomaga osiągnąć remisję oraz zapobiegać nawrotom9.

Kurkuma

Kannabidiol na IBD

Stosowanie CBD może skutecznie łagodzić stres, działać rozluźniająco, zmniejszać napięcie nerwowe i wywierać uspokajający wpływ na mózg.

Jak wykazują badania, kannabidiol oddziałuje z receptorami CB1 i CB2 w układzie nerwowym organizmu, dzięki czemu pomaga regulować poziom serotoniny, a co za tym idzie - niesie ukojenie osobom zmagającym się z przewlekłym stresem, stresem pourazowym, bezsennością, depresją i nerwicą10.

Co więcej, w analizach na szczurach wykazano, że w obliczu stresujących okoliczności CBD obniża ciśnienie tętnicze i spowalnia tętno11.

Bibliografia
  • Gastroenterol Hepatol. (2018) 14:53-56; Rev Esp Enferm Dig. (2018) 110:172-8.10.17235/ reed.2018.5354/2017
  • PLoS ONE. (2016) 11:e0160736. 10.1371/journal.pone.0160736
  • Benef Microbes. (2018) 9:317-31. 10.3920/BM2017.0097
  • Dig Endosc. (2016) 28:67-74. 10.1111/den.12553
  • Intest Res. 2020 Jul; 18(3): 325-336
  • BMC Gastroenterol 2010 Jan 18;10:7. doi: 10.1186/1471-230X-10-7; J Pineal Res 2006 Oct; 41(3):195- 200; Gut. 2005 Oct; 54(10): 1402- 1407
  • PLoS One. 2019;14(1):e0210064; Menoufia Med J 2016;29:95-9
  • Biol Chem 2007 Oct;388(10):1027- 33. doi: 10.1515/BC.2007.137; J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2008 May; 63(5): 505-509
  • J Clin Med. 2018 Sep 22;7(10):298; Ann Gastroenterol. Jan-Feb 2020;33(1):53-58; Nutrients. 2020 Jul 31;12(8):2296
  • Pain. 2019 Jan; 160(1): 136-150; Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 2018 Aug 30;86:255-261
  • Front Pharmacol, 2017; 8:81
Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT