Ochrona przed infekcjami

W przedstawionych badaniach skupiono się na wpływie aktywności fizycznej na poziom przeciwciał IgA, IgG i IgM.

14 listopad 2017 Artykuł na: 2-3 minuty
infekcje odporność medycyna naturalna
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
Holistic Health 6/2017
Holistic Health
Kup teraz
Zdrowe zakupy

Immunoglobuliny A (IgA) chronią przed zakażeniami błony śluzowej układu pokarmowego, dróg oddechowych i układu moczowo-płciowego.

Immunoglobuliny G (IgG) są nastawione na walkę z bakteriami, w tym z gronkowcem złocistym i paciorkowcem. Jako jedyne spośród immunoglobulin przechodzą przez łożysko z matki na płód.

Zwiększona liczba immunoglobulin M (IgM) świadczy o obecności ostrej choroby.

Julia Cember-Ogorzałek

 

 

 

Bibliografia

  1. Med Sci Sports Exerc. 2005 Mar;37(3):374-80
  2. J Sports Med Phys Fitness. 2006 Mar; 46(1):158-62
  3. J Strength Cond Res. 2010 Oct; 24(10):2604-12
  4. Biol Sport 2011; 28(1):45-49
  5. Kulak Burun Bogaz Ihtis Derg. 2005;15(5-6):112-6.
  6. Medicine & Science in Sports & Exercise 37(4):571-8
  7. Pediatr Infect Dis J. 2004 Aug;23(8):719-25.
  8. goo.gl/W84cn4
  9. Altern Ther Health Med. 2001 Jan;7(1):38-47.
Holistic Health
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W:
Holistic Health 6/2017
KUP wydanie ELEKTRONICZNE
Więcej w dziale: Obniżenie odporności
Wczytaj więcej
Nasze magazyny