Syrop - słodki lek na odporność

Odkażają, wzmacniają odporność, ułatwiają odkrztuszanie i, co najważniejsze, można je zrobić samodzielnie w domu!

14 marzec 2016
Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Syropy to jedne z najstarszych znanych ludzkości leków. W starożytności przygotowywali je mieszkańcy Półwyspu Arabskiego. I to właśnie z ich języka - od słowa sherab oznaczającego napój - wywodzi się nazwa tych słodkich specyfików.

Bez względu na przeznaczenie, wszystkie sporządza się według podobnej procedury: w 60% roztworze sacharozy rozpuszczone zostają lecznicze substancje. Przeważnie używamy ich do łagodzenia infekcji górnych dróg oddechowych - pomagają nam radzić sobie z suchym i mokrym kaszlem.

Jednak prócz rozrzedzania wydzieliny i usprawniania ruchów rzęsek, działają bakteriobójczo i mogą też pomagać na inne schorzenia. I co najważniejsze, możesz przygotować je sama, bowiem nie wymaga to wyszukanych składników. Domowe syropy przechowuj w lodówce i podawaj w zależności od potrzeb.

1

SYROP Z CHRZANU

Chrzan jest bogatym źródłem witamin A, C oraz B1 i B2. Ponadto zawiera wapń, potas i fosfor. 2 łyżki utartego korzenia chrzanu zalej 0,5 szklanki przegotowanej, ciepłej (ale nie gorącej) wody. Odstaw na godzinę w zamkniętym naczyniu.

Potem przecedź i dodaj tyle miodu, ile jest płynu. Syrop z chrzanu ma działanie wykrztuśne, bakterio- i grzybobójcze. Stosuj 2 razy dziennie po łyżeczce.

 
2

SYROP Z BURAKA

Od lat konkuruje z cebulą, gdy chodzi o zwalczanie kaszlu. Jednak warto go pić nie tylko w czasie infekcji. Taki specjał zwiększa odporność, a także zwalcza anemię. Zetrzyj całego buraka i wymieszaj go z 3 łyżkami miodu.

Następnie w zamkniętym słoju włóż do garnka z ciepłą wodą i delikatnie podgrzewaj. Pamiętaj, nie można doprowadzić wody do wrzenia. Słój należy jedynie ogrzewać, aż pojawi się buraczany sok.

Syrop z buraka jest bezpieczny nawet dla małych dzieci. Przyjmuj łyżeczkę dziennie.

 
3

SYROP Z SIEMIENIA LNIANEGO

Siemię lniane zawiera związki śluzowe, białka, sterole, kwasy organiczne (m.in. askorbinowy), glicerydy oraz magnez, cynk i żelazo.

Dzięki temu doskonale sprawdza się jako środek łagodzący stany zapalne, osłonowy i zwiększający wilgotność śluzówki. Zawarte w nim substancje przyśpieszają regenerację błon śluzowych i obniżają poziom lipidów we krwi.

Syrop z siemienia warto pić w przypadku choroby wrzodowej i przy suchym kaszlu. Zalej 4 łyżki siemienia litrem wody. Do wywaru dodaj 4 łyżki miodu. Gotuj przez 10 min. Odstaw do ostygnięcia. Pij po filiżance dziennie.

 
4

SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO

Popularny na naszych łąkach mlecz pomaga leczyć anemię, reumatyzm i kamicę żółciową. Zalej litrem wody ok. 350 kwiatów mniszka.

Gotuj je przez ok. 10 min. Gdy wywar się schłodzi, przecedź, dosyp 1 kg cukru i znów gotuj, tym razem na małym ogniu przez ok. 3 godz. Na koniec dodaj sok z cytryny i dokładnie zamieszaj. Zażywaj 2-3 razy dziennie po łyżeczce.

 
5

SYROP Z KOPRU WŁOSKIEGO

Koper działa przeciwskurczowo, pobudza również wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Poza tym ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.

Syrop z kopru pomaga na kolki, a także przy kaszlu. Łyżkę suszonych nasion kopru włoskiego zalej 0,5 l wody, dodaj 3 łyżki miodu. Całość gotuj przez kwadrans. Po tym czasie przecedź i odstaw w szklanym naczyniu do schłodzenia. Pij 2-3 razy dziennie po małej filiżance.

 
6

SYROP Z IMBIRU

Działa ochronnie na komórki wątroby, ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Rozgrzewa organizm, usprawnia trawienie. Warto stosować go profilaktycznie - nim rozwinie się przeziębienie.

Do szklanki naparu z dwóch łyżeczek oregano i tymianku wrzuć kawałek (ok. 2 cm) obranego, drobno pokrojonego świeżego kłącza imbiru. Całość zmiksuj blenderem. Dodaj szczyptę cynamonu, kilka goździków i doprowadź do wrzenia.

Gdy ostygnie, dolej wyciśnięty sok z pomarańczy. Przecedź, a następnie dolej pół kubka miodu (najlepiej gryczanego lub lipowego). Syrop trzymaj w lodówce i popijaj 4 razy po 4 łyżeczki dziennie. Dzieci mogą przyjmować 2 łyżeczki na dobę.

 

Jeśli nie syrop, to co?

Płukanka z szałwii. Jej liście zawierają kamforę, flawonoidy, garbniki oraz duże ilości witaminy B1, PP, A i C. Dzięki temu arsenałowi może skutecznie walczyć z kaszlem. Przygotuj napar. Łyżkę suszonych liści szałwii zalej szklanką wrzątku i trzymaj pod przykryciem przez kwadrans. Naparem płucz gardło co 3 godziny.

Inhalacje. To tania, prosta i, co najważniejsze, skuteczna metoda.

  • Zagotuj wodę z ziołami, szałwią, rumiankiem lub lawendą.
  • Następnie przelej ją do miski. Pochyl się nad nią, przykrywając ręcznikiem głowę, tak by gorąca para uderzała w twarz.
  • Przez 15 min wdychaj opary. Nie zapomnij w tym czasie oczyszczać nosa i gardła z zalegającej wydzieliny.
  • Zamiast ziół do gorącej wody możesz wlać kilkanaście kropel olejku eukaliptusowego albo rozmarynowego.

Sięgnij po czosnek. Nie bez kozery nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zawiera fitoncydy, substancje lotne zwalczające bakterie dzięki czemu łagodzi kaszel i pomaga szybciej pokonać infekcje. Najlepiej działa, gdy rozgnieciesz go i zjesz na surowo.

Przygotuj napój z imbiru. To kłącze ma silne działanie odkażające, a ponadto przyspiesza krążenie krwi i ułatwia odkrztuszanie plwociny. Utrzyj na tarce centymetr obranego korzenia imbiru, zalej go szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na 10 min do naciągnięcia. Następnie przecedź. Do napoju możesz dodać plasterek cytryny i łyżeczkę miodu lub syropu malinowego do smaku. Tak przygotowana herbatka nawilża śluzówkę i zwalcza przeziębienie oraz łagodzi kaszel i ból gardła.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny