Jesteś terapeutą?

Olej rybny dobry dla mózgu

Nowa forma kwasów tłuszczowych ułatwi ich przyswajanie.

04 maj 2019
Artykuł na: minutę zdrowa żywność dieta
Zdrowe zakupy

Okazuje się, że forma, w jakiej przyjmuje się olej rybny, ma znaczenie dla jego przyswajalności. Badania wykazały, że LPC, czyli forma lizofosfolipidowa, pozwoli na absorpcję kwasów EPA nawet stukrotnie większą niż w przypadku innych sposobów podawania. Ułatwia ona kwasom tłuszczowym EPA przenikanie bariery krew-mózg. LPC-EPA przyczynia się ponadto do podniesienia poziomu kwasów tłuszczowych DHA, powiązanych z utrzymaniem dobrej pamięci i chroniących przed demencją, co potwierdziło badanie na myszach.

Oleje rybne EPA poprawiają pracę mózgu, łagodzą objawy depresji i stanowią element jej profilaktyki.

Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny