Jesteś terapeutą?

Olej canola i alzheimer?

Olej canola, czyli zachodnia wersja oleju rzepakowego, to podobno jedno ze zdrowszych źródeł tłuszczów. Tymczasem nowe badanie rzuca cień na bohatera promowanego przez amatorów zdrowej kuchni...

05 kwiecień 2018
Artykuł na: minutę dieta mózg zdrowa żywność
Zdrowe zakupy

Zdrowy olej rzepakowy i problemy z pamięcią? Niewykluczone, że spożywanie oleju canola prowadzi do takich problemów jak upośledzenie funkcji poznawczych i choroba Alzheimera.

Takie stanowisko przedstawili eksperci z Temple University Health System na podstawie obserwacji 2 grup myszy: jedną karmiono standardowym pokarmem, podczas gdy druga przyjmowała codziennie odpowiednik 2 łyżek stołowych oleju canola. Kiedy zwierzęta poddano testom, okazało się, że gryzonie karmione olejem miały problemy z rozwiązywaniem testów pamięciowych i z nauką.

Zdaniem autorów pracy olej canola sprzyja formowaniu się w mózgu blaszek amyloidowych, których obecność powiązano już z alzheimerem, problemami z przyswajaniem nowej wiedzy oraz utratą pamięci. Ponadto po roku eksperymentu myszy karmione olejem były grubsze.

Nasze magazyny