Im mniej witaminy D, tym większe ryzyko choroby Alzheimera

U osób z niskim poziomem witaminy D – znanej jako witamina słońca – występuje większe prawdopodobieństwo, że kiedy będą w starszym wieku, rozwinie się u nich otępienie lub choroba Alzheimera.

19 luty 2015
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Naukowcy z University of Exeter wykazali, że istnieje bezpośredni związek między poziomem witaminy D a zaburzeniami funkcji poznawczych.

 Doktor David Llewellyn, kierownik grupy badawczej, powiedział, że spodziewał się korelacji między niedoborem tej witaminy a ryzykiem wystąpienia otępienia, jednak nawet jego zaskoczyło dokonane odkrycie. Zagrożenie chorobą Alzheimera jest bowiem w takich przypadkach aż dwukrotnie silniejsze niż przypuszczano!

Na podstawie prowadzonej przez 6 lat analizy stanu zdrowia 1658 osób starszych (u których w momencie rozpoczynania badania nie stwierdzono ani otępienia, ani choroby Alzheimera) udowodniono, że w 171 przypadkach rozwinęło się otępienie. U 102 osób zdiagnozowano natomiast chorobę Alzheimera. Poziom witaminy D w organizmie tych pacjentów utrzymywał się na bardzo niskim poziomie.

Umiarkowany niedobór witaminy D powoduje wzrost ryzyka wystąpienia otępienia o 53%, natomiast niski wskaźnik zawartości tej witaminy w organizmie może prowadzić do wzrostu zagrożenia alzheimerem aż o 125%! W odwrotnym przypadku - wysoki poziom witaminy D skutkował najmniejszą ilością przypadków otępienia

Wystarczy kwadrans dziennie przebywać na słońcu, aby przyniosło to oczekiwane efekty. Można też uzupełniać poziom witaminy D spożywając produkty bogate w ten składnik - np. nabiał, jajka lub tłuste ryby morskie lub wspomagać się farmakologicznie poprzez przyjmowanie odpowiednich suplementów diety.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny