Alzheimer - profilaktyka

Najnowsze badania wykazały, że przyczyna alzheimera wcale nie leży w genach, jak powszechnie uważano. To dieta może być odpowiedzialna za tę chorobę.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Neuronaukowcy dotąd byli zgodni, że choroba Alzheimera ma silne podłoże genetyczne. Innymi słowy, panowało przekonanie, że jeśli jest ona zapisana w naszych genach, nie możemy zbyt wiele z tym zrobić.

Jednak nowe badanie pozwoliło odkryć, że zdrowa dieta może pokonać nawet geny. A najpotężniejszym sprzymierzeńcem w walce z alzheimerem okazał się ser. Zjadanie niewielkiej ilości każdego dnia to najlepsze, co możemy zrobić, by niezależnie od wieku, zapobiec rozwojowi tej choroby.

Badacze z Uniwersytetu Stanu Iowa odkryli również, że przed alzheimerem oraz spadkiem zdolności poznawczych związanym z upływem czasu chroni codzienna lampka czerwonego wina.

Również porcja jagnięciny zjedzona raz na tydzień – ale nie innego czerwonego mięsa – zdaje się pomocna w zapobieganiu problemom związanym z kondycją mózgu.

Okazuje się też, że dodawanie do potraw soli nie jest wcale aż takim przestępstwem, jak nam wpajano, o ile pierwsze oznaki alzheimera jeszcze nie wystąpiły.

Badacze z Iowy opracowali swoje wnioski na podstawie analizy zdrowia i stylu życia 1787 osób w przedziale wiekowym 46-77, których genom odpowiadał danym z UK Biobank – bazy danych gromadzącej około pół miliona profili genetycznych1.

– Jestem zdania, że właściwe wybory żywieniowe są w stanie zapobiegać chorobie oraz ogólnemu spadkowi funkcji umysłowych – mówi naukowiec Brandon Klinedinst. – Być może to właśnie zmiana diety na zdrowszą okaże się brakującym elementem układanki, którego szukamy.

A więc, skoro jadłospis i styl życia mają większe znaczenie, niż geny dane nam przy urodzeniu, co możemy zrobić, by alzheimer i pogorszenie sprawności umysłu nas nie dopadły? Aby się dowiedzieć, wzięliśmy pod lupę wyniki badań – odpowiedź znajdziecie obok.

Alzheimer — czynniki ryzyka

  • Choroby przyzębia
  • Stres
  • Jedzenie wysokoprzetworzone zaostrzające stan zapalny
  • Otyłość
  • Cukrzyca typu 2
  • Palenie
  • Ograniczone kontakty społeczne
  • Brak ruchu

Profilaktyka Alzheimera

  • codziennie: ser
  • codziennie: czerwone wino
  • nauka przez całe życie
  • raz w tygodniu: jagnięcina
  • dieta śródziemnomorska (w tym świeże warzywa, owoce, ryby, orzechy i oliwa z oliwek)
  • stymulacja umysłu
  • regularna aktywność fizyczna
  • medytacja
Bibliografia
  • J Alzheimers Dis, 2020; 78: 1245–57
Autor publikacji:
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 6/2021
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Kup teraz
Wczytaj więcej
Nasze magazyny