Im mniej błonnika, tym gorszy sen

To, co jemy ma bezpośredni wpływ na to, jak dobrze będzie się nam spać.

07 marzec 2016
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Dieta determinuje efektywność naszego nocnego odpoczynku.Brak wystarczającej ilości błonnika w pożywieniu przy nadmiarze tłuszczów nasyconych i cukru może odbijać się na jakości naszego snu. Taki sposób odżywiania może powodować, że nasz sen będzie zbyt lekki, często będziemy się wybudzać, a w konsekwencji obudzimy się zmęczeni i niewypoczęci.

Badacze z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku uważają, że efekt może być natychmiastowy. Nawet jeden dzień pozbawiony wystarczającej ilości błonnika przy zbyt dużej koncentracji tłuszczów nasyconych ma wpływ na zaburzenia snu.

Śnij o błonniku

Im lepiej się odżywiamy, tym szybciej możemy zasnąć. Statystyki wskazują, że osoby, których dieta jest bogata w błonnik są w stanie zasnąć w ciągu 17 minut, pozostałym, którzy jedzą sporo tłuszczu, zajmuje to przeciętnie 29 minut.

Naukowcy przeanalizowali jaki wpływ na sen mają te dwa sposoby odżywiania na grupie 26 kobiet i mężczyzn w wieku około 35 lat. Wszyscy uczestnicy spędzili 5 nocy z rzędu w laboratorium, w którym sprawdzono, jak bardzo to, co jemy, determinuje tempo zasypiania i jakość nocnego odpoczynku.

Good Night! / Hyvää yötä! from Jenni Annii on Vimeo.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny