Jesteś terapeutą?




6 sposobów na zespół niespokojnych nóg

Objawy niepokoju ruchowego oraz nieprzyjemne doznania czuciowe (parestezje) w kończynach (mrowienie, cierpnięcie, drętwienie, rzadziej ból) mogą oznaczać zespół niespokojnych nóg (restless legs syndrome, RLS). To zaburzenie ruchowe, na które cierpi mniej więcej 5-15% populacji. 

14 listopad 2019 Artykuł na: 6-9 minut
suplementy

Jego objawy pojawiają się w spoczynku, najczęściej wieczorem, np. podczas oglądania telewizji lub przy próbie zaśnięcia. Nieraz pacjent skarży się również na nocne wybudzenia, spowodowane nieprzyjemnym przymusem „rozchodzenia” dolegliwości.

U podłoża RLS mogą leżeć inne przypadłości, takie jak niewydolność nerek czy niedokrwistość z niedoboru żelaza, a także ciąża, choć w większości przypadków nie da się ustalić wyraźnej przyczyny.

Jeżeli sytuacja jest poważna, lekarz może przepisać leki, takie jak antagoniści dopaminy czy lewodopa, choć w gruncie rzeczy mogą one jeszcze nasilić objawy1. W łagodnych przypadkach najczęściej zaleca się unikanie kofeiny, alkoholu i papierosów oraz wysypianie się, choć niestety rzadko kiedy pozwala to całkowicie wyeliminować symptomy2.

Nie dziwi więc, że nawet 2/3 pacjentów z RLS regularnie sięga po środki alternatywne3. Oto kilka najlepszych sposobów na uspokojenie nóg.


1. Wyrównaj niedobory składników odżywczych

Nawet jeśli u pacjenta nie stwierdzono anemii, niedobór żelaza może odpowiadać za RLS, dlatego warto zbadać poziom tego mikroelementu. Jeżeli jest go we krwi za mało, uzupełnienie deficytu może złagodzić objawy4. Niski poziom witaminy D również ma związek z tym schorzeniem, dlatego przyjmowanie suplementów podnoszących jej zawartość w organizmie może przynieść ulgę5. Warto skonsultować się z wykwalifikowanym specjalistą, który będzie w stanie zdiagnozować niedobory tych i innych składników odżywczych oraz zaleci odpowiednie suplementy, aby podnieść ich poziom.


2. Bierz suplementy

Poniższe składniki warto przyjmować bez względu na to, czy stwierdzono ich niedobór. Magnez Jak wykazało badanie na pacjentach cierpiących na bezsenność związaną z RLS bądź pokrewnymi okresowymi ruchami kończyn we śnie, magnez przyjmowany wieczorem polepsza jakość snu6. Sugerowana dzienna dawka: 300 mg wieczorem. Witaminy C i E Te potężne przeciwutleniacze okazały się skuteczne u pacjentów z zespołem niespokojnych nóg, którzy zostali poddani hemodializie7. Sugerowana dzienna dawka: do 3 g witaminy C oraz 400 j.m. witaminy E. L-tryptofan Niektóre badania dowodzą, że ten suplement polepszający jakość snu pomaga w przypadku RLS8. Sugerowana dzienna dawka: 1-2 g wieczorem.


3. Naświetlaj się

Niektóre doniesienia sugerują, że terapia światłem o długości fal zbliżonej do podczerwieni może stanowić skuteczny sposób na RLS. W toku pewnego badania, obejmującego 12 półgodzinnych sesji naświetlania nóg w ciągu 4 tygodni, metoda ta wywołała znaczącą poprawę w porównaniu do terapii kontrolnej9. Kilku producentów oferuje sprzęt do domowego naświetlania o skuteczności potwierdzonej przez badania kliniczne10. Promieniowanie podczerwone wykorzystują również sauny infrared, zalecane w przypadku bólu kręgosłupa różnego pochodzenia, choroby zwyrodnieniowej stawów, dyskopatii, zaburzeń krążenia obwodowego, stanów pourazowych narządu ruchu, cukrzycy czy otyłości.



4. Więcej ruchu

Umiarkowana, regularna aktywność fizyczna pomaga na zespół niespokojnych nóg. Jak wykazało pewne badanie, trening kondycyjny oparty na ćwiczeniach aerobowych oraz wytrzymałościowych na dolne partie ciała 3 razy w tygodniu pozwala ograniczyć objawy tego schorzenia11. Inne badania, przeprowadzone na pacjentach z RLS poddanych hemodializie, wykazały podobne wyniki12. Należy jednak unikać zbyt intensywnych ćwiczeń oraz trenowania niedługo przed snem, gdyż może to jeszcze nasilić objawy.


5. Wypróbuj RTMS

Powtarzana przezczaszkowa stymulacja magnetyczna (RTMS) to nieinwazyjna metoda pobudzająca neurony budujące korę mózgową. Stymulację przeprowadza się przez skórę głowy, w sposób bezpieczny i niesprawiający dyskomfortu. Pewne badanie wykazało, że terapia ta może „znacząco złagodzić objawy motoryczne, zaburzenia snu oraz niepokój u pacjentów z RLS13


 6. Zafunduj sobie masaż

Nawet zwyczajne masowanie nóg olejkiem lawendowym (rozprowadzonym w bazie, np. w oleju kokosowym) może przynieść ulgę dla niespokojnych nóg14. Warto najpierw wziąć kąpiel w wannie, a później masować nogi tuż przed pójściem do łóżka.


Bibliografia

  1. Sleep Med, 2011; 12: 431–9
  2. Clin Med (Lond), 2016; 16: 379–82
  3. Sleep Med, 2016; 17: 99–105
  4. Age Ageing, 1994; 23: 200–3; Cochrane Database Syst Rev, 2019; 1: CD007834
  5. Sleep Breath, 2015; 19: 579–83
  6. Sleep, 1998; 21: 501–5
  7. Sleep Med, 2012; 13: 542–5
  8. Int J Neurosci, 1992; 67: 127–44; Am J Psychiatry, 1986; 143: 554–5
  9. Physiother Theory Pract, 2011; 27: 345–51
  10. Physiother Theory Pract, 2011; 27: 352–9
  11. J Am Board Fam Med, 2006; 19: 487–93
  12. J Pain Symptom Manage, 2018; 55: 1184–95
  13. Chin Med J (Engl), 2015; 128: 1728–31
  14. Nurs Midwifery Stud, 2015; 4: e29617
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W:
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 10/2019
KUP wydanie papierowe KUP wydanie ELEKTRONICZNE
Artykuł należy do raportu
6-10-18 sposobów na...
Zobacz cały raport
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 10/2019
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Kup teraz
Wczytaj więcej
Cat icon
Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny holistycznej
Close icon
Nasze magazyny