Zadbaj o nerki - jedz mniej czerwonego mięsa

Jeśli często jesz czerwone mięso, pomyśl o robieniu tego rzadziej – w ten sposób obniżysz ryzyko wystąpienia choroby nerek.

15 listopad 2016
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Już zastąpienie czerwonego mięsa w jednym posiłku w tygodniu innym źródłem białka - np. drobiem lub rybami - zmniejsza ryzyko pobytu na oddziale nefrologii.

Schyłkowa niewydolność nerek (end-stage renal disease, ESRD) to ostatnie stadium przewlekłej choroby nerek, kiedy to pacjent potrzebuje dializy, albo nawet przeszczepu. Łatwo uniknąć takiej kolei rzeczy: badacze z Duke-National University of Singapore Medical School (Singapur) twierdzą, wystarczy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa.

Przez 15 lat obserwowali stan zdrowia i nawyki żywieniowe ponad 63.000 Chińczyków żyjących w Singapurze i odkryli "silną zależność" pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa a wystąpieniem ostatniego stadium przewlekłej choroby nerek: ochotnicy, którzy jedli najwięcej czerwonego mięsa, wykazywali o 40% wyższe ryzyko zachorowania w porównaniu z grupą, która bardzo ograniczyła jego spożycie.

Dla porównania, dieta oparta na mięsie kurczaka, rybach, jajach lub nabiale nie zwiększała ryzyka rozwoju choroby. Natomiast spożycie soi i warzyw strączkowych (np. grochu, soczewicy i ciecierzycy) wykazało łagodne działanie profilaktyczne.

Naukowcy uważają, że w przypadku większości z nas ograniczenie spożycia czerwonego mięsa obniży ryzyko rozwoju chorób nerek aż o 62 procent.

Źródło: J Am Soc Nephrol, 2016; doi: 10.1681/ASN.2016030248

Wczytaj więcej
Nasze magazyny