Fruktany zawarte w tej roślinie pomagają przyswoić nawet o 50% więcej wapnia i magnezu oraz wspomagać powstawanie kości w zaledwie 8 tygodni.
Żeby jednak móc w pełni korzystać z dobrodziejstw niebieskiej agawy, musimy mieć zdrowe jelita, pełne dobroczynnych bakterii, które rozłożą fruktany i przemienią je w kwasy tłuszczowe.
- Badanie nad fruktanami wciąż jest w początkowym stadium, a testy przeprowadzono dotąd jedynie na myszach laboratoryjnych - powiedziała dr Mercedes Lopez z Centre Research and Advanced Studies w Mexico City (Meksyk).
Jednak testy te zdają się przynosić zdumiewające wyniki. Myszy, którym podawano ekstrakt, nie tylko miały wyższy poziom wapnia i magnezu w organizmie, ale też większą średnicę kości w porównaniu do myszy, którym nie podawano wyciągu z niebieskiej agawy.
Dr Lopez uważa, że jeśli badania kliniczne dadzą podobne wyniki, być może wyciąg z niebieskiej agawy okaże się alternatywną metodą zapobiegania i leczenia osteoporozy.
Bibliografia
- 9 April 2016; www.alphagalileo.org/VewItem.aspx?Itemld=162956&CultureCode=en