Jesteś terapeutą?

Lista rzeczy, które zwiększają ryzyko wystąpienia osteoporozy

Przedstawiamy listę rzeczy, które zwiększają ryzyko wystąpienia osteoporozy. Żeby pokonać tę chorobę kości zalecamy unikać...

08 wrzesień 2014
Artykuł na: 4-5 minut kości zagrożenia dieta
Zdrowe zakupy

Więcej niż trzech filiżanek kawy dziennie - Picie czterech lub więcej filiżanek kawy każdego dnia może predysponować do większego narażenia na złamania, jeśli dzienne spożycie wapnia jest niskie. Duże dawki kofeiny powodują utratę budujących kości pierwiastków, takich jak wapń i magnez. Zamiast kawy wybieraj herbatę, która zawiera flawonoidy i wydaje się chronić zawartość kości.

Zbyt dużych ilości alkoholu, który może powodować osteoporozę. Ogranicz jego spożywanie do jednego lub dwóch drinków dziennie, niezależnie od tego, czy jesteś kobietą, czy mężczyzną.

Czekolady - Starsze kobiety, które codziennie jadły czekoladę, miały mniejszą gęstość kości niż te, które pozwalały sobie na nią rzadziej niż raz w tygodniu.

Papierosów - Palenie to zdecydowanie jeden z najważniejszych czynników ryzyka wystąpienia osteoporozy - jedna paczka papierosów dziennie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju tej choroby aż o 60 proc. Z nałogiem tym ma związek jedno na osiem złamań kości udowej, niezależnie od masy ciała, wczesnej menopauzy i aktywności fizycznej pacjentów. Papierosy obniżają zarówno mineralną gęstość kości, jak i liczbę komórek szpiku kostnego oraz budujących kości osteoblastów, przynajmniej w przypadku szczurów. Przekonaj osoby z Twojego otoczenia do zaprzestania palenia, ponieważ nawet bierne palenie może osłabić kości.

Aluminiowych naczyń kuchennych - Aluminium może hamować produkcję hormonu przytarczycznego, co przyczynia się do rozwoju osteoporozy.

Nadmiaru soli, który z czasem może doprowadzić do ubytku masy kostnej po menopauzie. Ogranicz spożycie przetworzonych produktów i posiłków w restauracjach (zawierają zazwyczaj bardzo duże ilości soli).

Fluoru - Siedmioletnie badanie wykazało, że picie fluorowanej wody z wodociągów w stanie Utah zwiększyło ryzyko wystąpienia złamania kości udowej u osób powyżej 65. roku życia.

Odkryto także, że fluor hamuje aktywność fosfatazy alkalicznej i - jak się wydaje - obniża jakość nowo tworzącej się kości, szczególnie w okolicy biodra.

Leków na receptę - Kortykosteroidy, np. prednizon, od dawna przyczyniają się do słabości i kruchości kości, podobnie jak inhibitory pompy protonowej, inhibitory aromatazy, selektywne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny (ang. selective serotonin reuptake inhibitors, SSRI), czyli grupa środków przeciwdepresyjnych oraz leki przeciwkrzepliwe, takie jak warfaryna, które hamują aktywność witaminy K.

Cukru - Dentysta i pionier dietetyki Weston Price odkrył, że osteoporozę obserwuje się tylko w tych krajach, w których powszechnie spożywa się produkty rafinowane. Dieta oparta na pokarmach wysoko przetworzonych nie tylko prowadzi do insulinooporności, lecz także zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy, nadwagi i rozwoju zespołu metabolicznego. Samodzielnie przygotowuj więc posiłki od podstaw.

Napojów gazowanych - Cola oraz inne napoje bezalkoholowe zawierają zazwyczaj fosforany i barwniki, które zakłócają metabolizm wapnia.

Stresu - Podwyższony poziom kortyzolu w organizmie osłabia aktywność hormonów płciowych oraz nasila insulinooporność, co zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Bibliografia

  1. 12 Osteoporos Int, 2006; 17: 1055-64
  2. Am J Clin Nutr, 2007; 86: 1243-7
  3. Alcohol Clin Exp Res, 2010; 34: 869-75; Am J Clin Nutr, 2009; 89: 1188-96
  4. Am J Clin Nutr, 2008; 87: 175-80
  5. Bone, 2010; 47: 378-87
  6. J Cross Cult Gerontol, 2005; 20: 109-25; Orthopedics, 2010; 33: 90-5
  7. Spec Top Endocrinol Metab, 1983; 5: 201-26
  8. Eur J Clin Nutr, 1997; 51: 394-9
  9. JAMA, 1992; 268: 746-8
  10. Presse Med, 2006; 35: 1571-7; Curr Gastroenterol Rep, 2010; 12: 448-57; Bratisl Lek Listy, 2010; 111: 27-32; Curr Osteoporos Rep, 2010; 8: 185-91; Int J Rheum Dis, 2009; 12: 130-5
  11. Bone, 2011; 48: 748-54
  12. ILAR J, 2004; 45: 89-115
Wczytaj więcej
Polub
Dołącz do nas na Facebooku:
Dołącz do naszego Newslettera i odbierz prezent:
Budujemy Dom
Nasze magazyny
Prosta droga do odporności
tel.: +48 534 229 890 www.auraherbals.pl