Jedz suszone śliwki, aby wzmocnić kości

Kilka badań, w tym jedno przeprowadzone na Florida State University, wykazało, że jedzenie suszonych śliwek może przeciwdziałać utracie masy kostnej i przyczyniać się do zwiększenia gęstości mineralnej kości.

Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Prawdopodobnie jest to rezultat ograniczenia niszczącego kości stresu oksydacyjnego (suszone śliwki zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy) i stanu zapalnego. Polifenole występujące w suszonych śliwkach chronią też przed osteoporozą. Naukowcy z Florida State University, którzy przeprowadzili to badanie, nazywają suszone śliwki "najskuteczniejszym owocem w zapobieganiu osteoporozie i odwracaniu procesu utraty masy kostnej".

Co robić: Badanie, którego wyniki opublikowano w "British Journal of Nutrition", wykazało, że systematyczne spożywanie suszonych śliwek działa ochronnie, wystarczy jeść 5−6 śliwek dziennie.

Suszone śliwki — zastosowanie w kuchni

Posiekane suszone śliwki warto dodawać do przygotowanych do spożycia płatków zbożowych, w tym owsianych, i do ciasta na naleśniki. Możesz dodać je również do masła jabłkowego, czyli do prażonych jabłek zblendowanych na gładką masę i poddanych procesowi powolnego gotowania na wolnym ogniu, a także do marmolady pomarańczowej, masła orzechowego lub chudego serka śmietankowego – jeśli posmarujesz tak przygotowanymi przysmakami krakersy, uzyskasz pyszną przekąskę. Suszone śliwki świetnie sprawdzają się również w sałatce z kurczakiem. Ale nie zapominaj, że same suszone śliwki to także świetny deser!

Autor publikacji:
Bill Gottlieb

Trener zdrowia z certyfikatem American Association of Drugless Practitioners z siedzibą w Middletown, w Kalifornii; autor 16 książek, w tym zatytułowanej "Speed Healing: More Than 2000 Quick Cures and Fast Fixes to Easy All From Arthritis and Wrinkles", która okazała się bestsellerem.

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
Holistic Health
Kup teraz
Wczytaj więcej
Nasze magazyny