Jajka nie podwyższają poziomu cholesterolu

Pomimo tego, że jajka są bogate w cholesterol, to nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi.

Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Jajka, jedzone nawet codziennie, nie zwiększają ryzyka chorób serca i udaru mózgu. Potwierdzają to badania przeprowadzone w Finlandii z udziałem 1950 zdrowych mężczyzn. Badanie polegało na długoletniej (średnio 21 lat) obserwacji zwyczajów żywieniowych uczestników.

Analiza diety mężczyzn pokazała brak korelacji między spożyciem jajek, a występowaniem chorób serca i udaru mózgu. Codzienne jedzenie jednego jajka nie zwiększało ryzyka udaru mózgu nawet u osób, które były nosicielami genu APOE4 (nosiciele tego genu są genetycznie obciążeni ryzykiem hipercholesterolemii).

W trakcie badania 217 mężczyzn doznało udaru mózgu, jednak w żadnym z przypadków nie było to związane z wysokim poziomem cholesterolu. Naukowcy podkreślają, że zjadanie, nawet codziennie jednego jajka nie wpłynie negatywnie na układ sercowo-naczyniowy, jednak nie są znane skutki spożywania większych ilości jaj.

Źródło: https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz066

Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny