Ser na serce!

Kwestia konieczności ograniczenia spożycia sodu przez osoby z nadciśnieniem tętniczym ostatnio budzi wiele wątpliwości. Na szczęście istnieje inny sposób zadbania o zdrowie serca: wystarczy wzbogacić dietę o nabiał, który reguluje poziom sodu we krwi.

17 luty 2017
Artykuł na: minutę
Zdrowe zakupy

Zdaniem ekspertów z Penn State University mimo że sery są słone, to ich obecność w diecie pozytywnie wpływa na poziom sodu w organizmie. Według Lacy Alexander, która współuczestniczyła w badaniu, to może tłumaczyć, dlaczego osoby spożywające dużo nabiału mają niższe ciśnienie krwi.

Swoje wnioski badacze oparli na obserwacji zmian dotyczących stanu zdrowia ochotników, którzy w swoją dietę włączyli nabiał, ser z soi lub precle. Mimo tego, że wszystkie te produkty zawierają takie samo stężenie sodu, tylko nabiał wywarł pozytywny wpływ na układ krążenia uczestników badania.

Naukowcy uważają, że białka i składniki odżywcze obecne w serach mogą chronić naczynia krwionośne przed niektórymi negatywnymi skutkami zbyt wysokiego stężenia sodu w organizmie.

Źródło: Br J Nutr, 2016; 116: 658-65

Wczytaj więcej
Nasze magazyny