Jesteś terapeutą?
Array
(
)

Jagody obniżają ciśnienie u kobiet po menopauzie

Garść jagód dziennie pozwoli Ci uchronić się przed lekarzem.

22 styczeń 2015 Artykuł na: minutę
ciśnienie krwi dieta zdrowa żywność

Naukowcy przeprowadzili randomizowane kontrolowane badanie placebo na grupie kobiet z wysokim ciśnieniem w wieku od 45 do 65 lat, które przeszły menopauzę. Połowa z nich jadła codziennie przez 8 tygodni 22 g sproszkowanych jagód (ekwiwalent filiżanki świeżych owoców). Pozostała grupa konsumowała identycznie wyglądające placebo.

Badanie opublikowane przez The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics wykazało, że u kobiet, które przyjmowały preparat z jagód zanotowano spadek skurczowego ciśnienia krwi o 5.1 procent oraz dochodziło u nich do 6.3- procentowego obniżenia ciśnienia rozkurczowego.

Poziom tlenku azotu, powiązany z rozszerzaniem i obkurczaniem naczyń krwionośnych, wzrastał znacząco u osób jedzących jagody. Nie odnotowano natomiast żadnych zmian w grupie spożywającej placebo.

Tekst: Monika Piorun

Wczytaj więcej
Cat icon
Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny holistycznej
Close icon
Nasze magazyny