Jesteś terapeutą?
Array
(
    [0] => stdClass Object
        (
            [id] => 8733
            [alias] => monika-piorun
            [title] => Monika Piorun
            [introtext] => 
            [categories_id] => 3816
            [categories_type_id] => 3815
            [link] => /eksperci/8733-monika-piorun
            [image] => 
            [images] => 
        )

)

Jagody obniżają ciśnienie u kobiet po menopauzie

Garść jagód dziennie pozwoli Ci uchronić się przed lekarzem.

Artykuł na: minutę ciśnienie krwi dieta zdrowa żywność

Naukowcy przeprowadzili randomizowane kontrolowane badanie placebo na grupie kobiet z wysokim ciśnieniem w wieku od 45 do 65 lat, które przeszły menopauzę. Połowa z nich jadła codziennie przez 8 tygodni 22 g sproszkowanych jagód (ekwiwalent filiżanki świeżych owoców). Pozostała grupa konsumowała identycznie wyglądające placebo.

Badanie opublikowane przez The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics wykazało, że u kobiet, które przyjmowały preparat z jagód zanotowano spadek skurczowego ciśnienia krwi o 5.1 procent oraz dochodziło u nich do 6.3- procentowego obniżenia ciśnienia rozkurczowego.

Poziom tlenku azotu, powiązany z rozszerzaniem i obkurczaniem naczyń krwionośnych, wzrastał znacząco u osób jedzących jagody. Nie odnotowano natomiast żadnych zmian w grupie spożywającej placebo.

Tekst: Monika Piorun

Wczytaj więcej
Polub
Dołącz do nas na Facebooku:
Dołącz do naszego Newslettera i odbierz prezent:
Budujemy Dom
Nasze magazyny