Kawa ogranicza ryzyko chorób serca

Picie do 5 filiżanek kawy dziennie może obniżać ryzyko chorób serca, cukrzycy typu II oraz problemów neurologicznych, ale zalety te nie mają nic wspólnego z kofeiną - przekonują harwardzcy naukowcy.

18 marzec 2016
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Ludzie, którzy piją dwie lub trzy filiżanki kawy dziennie osiągają takie same korzyści dla zdrowia bez względu na to, czy spożywają wersję bezkofeinową czy zwykłą. Może to sugerować, że za ten efekt mogą być odpowiedzialne inne składniki małej czarnej.

- Zawarte w kawie związki bioaktywne mogą redukować poziom insuliny i wspomagać odporność na zapalenia - twierdzą badacze z Harvardu.

Specjaliści oparli swą teorię na trzech badaniach o szerokim zakresie przeprowadzonych na grupie ponad 200 tysięcy ludzi.

Po przeanalizowaniu innych czynników mających wpływ na nasz styl życia - ilości spożywanego alkoholu czy wypalonych papierosów - badacze odkryli, że ludzie pijący od 2 do 5  filiżanek kawy dziennie byli obciążeni niższym ryzykiem chorób serca, cukrzycy typu II oraz dolegliwości neurologicznych. Okazało się także, że kawosze byli mniej skłonni do popełniania samobójstw.

Choć naukowcy nie mogą stwierdzić z absolutną pewnością, że istnieje bezpośrednia korelacja pomiędzy tymi zjawiskami, to jednak wyniki ich badań wydają się być zbieżne z wnioskami, do jakich dochodzą badacze na całym świecie - kawa może mieć pozytywny wpływ na zdrowie.

Modernist Cuisine - High-Speed Video : Coffee Creamer in Coffee 2000 FPS from Modernist Cuisine on Vimeo.

Wczytaj więcej