Jesteś terapeutą?




Czekolada jest zdrowa dla serca

Codzienna porcja czekolady wzmacnia pracę serca i chroni przed udarem mózgu.

07 grudzień 2015 Artykuł na: 2-3 minuty
serce zdrowa żywność

Jedzenie jednej małej tabliczki czekolady każdego dnia może zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Nieważne, czy wybierasz czekoladę ciemną, czy mleczną. Specjaliści potwierdzają, że jeżeli chodzi o serce, to obie mają na nie korzystny wpływ.

Ludzie, którzy jedzą 100 g czekolady dziennie – obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca o 11%, a udaru mózgu o 23% w porównaniu z osobami, które nie mają jej w swoim menu.

Najciekawsze jest jednak to, co zaskoczyło naukowców z Wielkiej Brytanii - okazuje się, że podobne korzyści dla serca przynosiło jedzenie zarówno ciemnej, jak i mlecznej czekolady.

Sugeruje to, że flawonoidy to nie jedyne zdrowe składniki czekolady. Wapń oraz kwasy tłuszczowe mogą również przyczyniać się do wzmacniania prawidłowej pracy serca.

Wyniki otrzymano na podstawie danych z badania EPIC-Norfolk, obejmującego prawie 21 tys. dorosłych Brytyjczyków, których styl życia i stan zdrowia zostały poddane dwunastoletniej obserwacji.

W tym czasie 3013 uczestników doznało udaru mózgu lub zapadło na chorobę serca. Naukowcy ostrzegają, że uczestnicy badań mogli celowo zaniżać ilość czekolady, jaką zjadali, a ci z chorobami serca mogli zdecydować się na ograniczenie jej spożywania.

Jedno jednak wydaje się pewne: jedzenie czekolady nie może zaszkodzić Twojemu sercu. Nie wolno tylko przesadzać z jej ilością!

Jeśli myślisz o oryginalnym prezencie gwiazdkowym, spróbuj wyczarować dla swoich najbliższych własnoręcznie robioną czekoladę. Wystarczy użyć starej foremki z bombonierki. Możesz dodać do niej ulubione owoce, orzechy, a nawet zioła. Nie ma nic lepszego niż aromatyczne czekoladki z tymiankiem!

Wczytaj więcej
Cat icon
Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny holistycznej
Close icon