Jedzenie jednej małej tabliczki czekolady każdego dnia może zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Nieważne, czy wybierasz czekoladę ciemną, czy mleczną. Specjaliści potwierdzają, że jeżeli chodzi o serce, to obie mają na nie korzystny wpływ.
Ludzie, którzy jedzą 100 g czekolady dziennie – obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca o 11%, a udaru mózgu o 23% w porównaniu z osobami, które nie mają jej w swoim menu.
Najciekawsze jest jednak to, co zaskoczyło naukowców z Wielkiej Brytanii - okazuje się, że podobne korzyści dla serca przynosiło jedzenie zarówno ciemnej, jak i mlecznej czekolady.
Sugeruje to, że flawonoidy to nie jedyne zdrowe składniki czekolady. Wapń oraz kwasy tłuszczowe mogą również przyczyniać się do wzmacniania prawidłowej pracy serca.
W tym czasie 3013 uczestników doznało udaru mózgu lub zapadło na chorobę serca. Naukowcy ostrzegają, że uczestnicy badań mogli celowo zaniżać ilość czekolady, jaką zjadali, a ci z chorobami serca mogli zdecydować się na ograniczenie jej spożywania.
Jedno jednak wydaje się pewne: jedzenie czekolady nie może zaszkodzić Twojemu sercu. Nie wolno tylko przesadzać z jej ilością!
Jeśli myślisz o oryginalnym prezencie gwiazdkowym, spróbuj wyczarować dla swoich najbliższych własnoręcznie robioną czekoladę. Wystarczy użyć starej foremki z bombonierki. Możesz dodać do niej ulubione owoce, orzechy, a nawet zioła. Nie ma nic lepszego niż aromatyczne czekoladki z tymiankiem!