Przetworzone mięso zwiększa ryzyko niewydolności serca

Czerwone mięso i - w szczególności - przetwory mięsne zostały powiązane z niewydolnością serca oraz rakiem piersi u kobiet.

16 czerwiec 2014
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Istnieje silny związek pomiędzy spożywaniem przetworzonego mięsa, jak szynki, salami, kiełbaski, boczek i parówki, a niewydolnością serca u mężczyzn. Jedzenie codziennie 50 g przetworzonego mięsa (co odpowiada plasterkowi szynki) zwiększa ryzyko zgonu z powodu niewydolności serca o 38%.

Osoby, które jedzą duże ilości przetwarzanego mięsa, są dwukrotnie bardziej narażone na zgon z powodu niewydolności serca niż ci, którzy jedzą małe jego ilości codziennie.

Powyżej opisane zależności zostały odkryte w wyniku 12-letniej obserwacji stylu życia 37035 mężczyzn w wieku pomiędzy 45 a 79 rokiem życia. W czasie trwania badania u 2891 mężczyzn zdiagnozowano niewydolność serca, a u 266 z nich niewydolność serca była przyczyną zgonu.

Nie stwierdzono zwiększonego ryzyka u mężczyzn, którzy jedli czerwone mięso, ale nie spożywali przetworzonych produktów mięsnych. Jednakże okazało się, że jest prawdopodobny związek między wystąpieniem nowotworu piersi u kobiet, które w młodości jadły bardzo dużo czerwonego mięsa.

Naukowcy z Harvardu obserwowali stan zdrowia 88 803 kobiet w wieku między 23. a 4.9 rokiem życia. 2830 kobiety, u których rozwinął się nowotwór piersi, w porównaniu ze zdrowymi kobietami jadły dużo więcej czerwonego mięsa w młodości. Według badaczy zastąpienie czerwonego mięsa drobiem zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi o 17%. Z kolei dodanie do diety orzechów i ryb zmniejsza ryzyko zachorowania o 14%.

Wczytaj więcej