Na dobry wzrok - pomarańcze

Dotychczas zdrowie oczu wiązano przede wszystkim z dietą bogatą w karoten, którego źródłem jest marchew. Tymczasem cytrusy również odgrywają ważną rolę.

03 listopad 2018
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Jedna pomarańcza dziennie trzyma chorobę ode mnie - zwłaszcza jeśli jest to choroba oczu. Osoby regularnie spożywające pomarańcze rzadziej zapadają na zwyrodnienie plamki żółtej, jedną z głównych przyczyn utraty wzroku w wieku podeszłym. Szacuje się, że choroba ta dotyka nawet 1 na 7 osób powyżej 50. r.ż.

Specjaliści z Uniwersytetu w Sidney (Australia) przez 15 lat przyglądali się nawykom żywieniowym 2 tys. ochotników w wieku co najmniej 50 lat. Ci, którzy jedli 1 owoc pomarańczy dziennie, wykazywali o 60% niższe ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej.

Tajemnica tkwi we flawonoidach, związkach chemicznych wykazujących właściwości przeciwzapalne. I chociaż ich źródłem mogą być również wino, zielona herbata, jabłka i inne produkty spożywcze, to zdaniem autorów badania właśnie te zawarte w pomarańczach wykazują największą skuteczność.

Słoneczny owoc jest również bogaty w witaminy A, C i E, których wpływ na zdrowie oczu został już udowodniony naukowo.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny