Brokuły mogą chronić przed utratą wzroku

Brokuły udowodniły już swoją skuteczność w walce z rakiem. Teraz okazuje się, że mogą również chronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej, najczęstszą przyczyną utraty wzroku u osób starszych.

12 listopad 2016
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Organizm ludzki w naturalny sposób sam się oczyszcza ze szkodliwych substancji. Jednak z wiekiem jest mu coraz trudniej prawidłowo przeprowadzić ten proces.

Indolo-3-karbinol (I3C), związek zawarty w brokułach, pomaga organizmowi usuwać toksyny. Naukowcy z Buck Institute for Research on Ageing (USA) po przeprowadzeniu badań na myszach twierdzą, że w przypadku oka indolo-3-karbinol przyczynia się do oczyszczania siatkówki i w konsekwencji chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Aby jednak brokułowa dieta przyniosła efekty, należałoby jeść niewyobrażalne ilości tych warzyw, dlatego też przy badaniu naukowcy posłużyli się zastrzykami z dziesięciokrotnie wyższym stężeniem indolo-3-karbinolu niż  występujące w naturze.

Zdaje się jednak, że brokuły to nie wszystko. Zgodnie z innym badaniem, tłuszcze z ryb i kwasy tłuszczowe omega-3 również wykazują działanie ochronne na plamkę żółtą. Tak więc włączenie do diety osób starszych orzechów, ryb, nabiału i olei roślinnych może przyczynić się do ochrony wzroku.

Źródło: Sci Rep, 2016; 6: 29025

Wczytaj więcej
Nasze magazyny