Jak zapobiegać zaćmie?

Jestem sześćdziesięcioletnią kobietą. Mój lekarz właśnie mi powiedział, że w moim oku rozwija się katarakta. Nie oferował mi żadnych rad poza poleceniem noszenia okularów przeciwsłonecznych. Czy można prosić o wskazanie innych metod, zanim sytuacja się pogorszy?

Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Katarakty, zwane zaćmą, to utrudniające widzenie mętne plamki na soczewce oka, często wiąże się je z pogorszeniem wzroku ze względu na wiek. Badacze sugerują, że dieta, styl życia, a nawet leki na receptę mogą mieć wpływ na ich rozwój, więc wiele zależy od Twojej postawy i tego, co zrobisz, żeby nie dopuścić do rozwoju choroby. Poniżej przedstawiam metody, które mogą okazać się w tym pomocne.

Usuwanie katarakty Saurabh Jain Vimeo

Naturalne metody leczenia zaćmy

Następujące naturalne remedia mogą być pomocne w trakcie leczenia katarakty:

  • Czarne jagody są bogate w antocyjanozydy, czyli silne przeciwutleniacze, które szczególnie dobrze wpływają na wzrok. Mieszanka garści owoców czarnych jagód (zawierająca zwykle 25% antyoksydantów) oraz witaminy E przyjmowana regularnie przez 4 miesiące doprowadziła do zastopowania rozwoju katarakty w przypadku 96% leczonych pacjentów w porównaniu z 76 z grupy kontrolnej.
    • Sugerowana dawka: 180 mg czarnych jagód, 100 mg witaminy E dwa razy dziennie.
  • Witamina E (alfa-tokoferol) była testowana na wysokiej jakości próbie 50 pacjentów z zaćmą starczą. W zestawieniu z grupą otrzymującą placebo, po miesiącu zażywania witaminy E, zauważono znacznie mniejszy wzrost w rozmiarze katarakty korowej na zewnętrznej krawędzi soczewki oka.
    • Sugerowana dawka: 100 mg dwa razy dziennie.
  • N-acetylokarnozyna (NAC), zawarta w kroplach do oczu Can-C, wykazuje duży potencjał w leczeniu katarakty. Próba przeprowadzona na 49 pacjentach wykazała, że po 6 miesiącach przyjmowania Can-C dwa razy dziennie, 90% badanych wykazywało się większą ostrością widzenia, a 89% zauważyło lepszy kontrast, podczas gdy większość pacjentów z grupy kontrolnej wykazywało znaczne pogorszenie wzroku po dwóch latach. Powinno się jednak zauważyć, że to badanie zostało przeprowadzone przez IVP Innovative Vision Products, czyli firmę, która wprowadziła ten produkt na rynek.

Jak zapobiegać zaćmie?

1. Leki mogą przyczyniać się do rozwoju zaćmy

Zawarte w lekach przeciwdepresyjnych selektywne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny – SSRI, hormonalna terapia zastępcza (HTZ), statyny, steroidy oraz wiele innych farmaceutyków może mieć związek z kataraktą.

Badanie przeprowadzone na grupie ponad 200 tys. starszych osób wykazało, że przyjmujący stale SSRI – najpowszechniej przepisywany w wielu krajach antydepresant – są o 15% bardziej narażeni na rozwinięcie się u nich zaćmy.

Związek ten był szczególnie silny w przypadku dostępnego bez recepty i powszechnie przepisywanego na depresję leku Luvox (fluwoksamina), który zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia katarakty o 39%.

Porozmawiaj z lekarzem i zapytaj, czy leki, które zażywasz, mogą zwiększać potencjalne ryzyko rozwoju zaćmy. Jeśli tak, to może konieczne okaże się sięgnięcie po metody alternatywne.

2. Dieta zapobiegająca katarakcie

Wystarczy lepiej jeść, żeby naprawić wzrok – dowodzą badania przeprowadzone na ponad 18 tys. kobiet. Osoby osiągające wysoki wskaźnik zdrowego odżywiania HEI (Healthy Eating Index) – określający poziom spożycia warzyw, owoców, ziaren, mleka i mięsa (albo fasoli, ryb lub jajek), tłuszczów roślinnych, nasyconych, cholesterolu oraz soli – miały o 37% mniejsze ryzyko rozwoju tzw. zaćmy starczej jądrowej, formującej się w centrum soczewki, najbardziej powszechnego typu katarakty.

Naukowcy stwierdzili, że jedzenie pożywienia bogatego w wiele minerałów i witamin może przyczynić się do tego, że pierwsze oznaki tej choroby mogą pojawić się później niż zazwyczaj.

Produkty zwalczające zaćmę

  • Jarmuż: Bogaty w luteinę, witaminę C i beta-karoten
  • Szpinak: Zawiera luteinę, witaminę C, witaminę E i beta-karoten
  • Jajka (żółtka): Źródło luteiny i zeaksantyny
  • Kiwi: Znajdziesz w nich luteinę, witaminę C i witaminę E
  • Pieprz pomarańczowy: Bogate źródło zeaksantyny, witaminy C i beta-karotenu
  • Kukurydza: Pełne cennych: luteiny i zeaksantyny
  • Czerwone winogrona: Zasobne w luteinę, zeaksantynę i beta-karoten
  • Pestki dyni: Zapewnią w diecie cynk, witaminę E i beta-karoten
  • Melon: Witamina C i beta-karoteny to jego zasoby

3. Jedz więcej antyoksydantów, by obniżyć ryzyko chorób oczu

Dieta bogata w przeciwutleniacze oraz suplementy zawierające związki eliminujące wolne rodniki może być szczególnie pomocna w zapobieganiu zaćmie.

Przyjmowanie dużych ilości luteiny i zeaksantyny – które można znaleźć w zielonych warzywach liściastych, owocach kiwi, winogronach, kukurydzy i koglu-moglu – ma związek z obniżeniem ryzyka wystąpienia zaćmy jądrowej. Luteina oraz zeaksantyna gromadzą się w soczewce oka i mogą chronić przed fotouszkodzeniami, spowodowanymi przez działanie promieni ultrafioletowych, które wpływają na powstanie zaćmy. Inne antyoksydanty, które także mogą mieć korzystne właściwości, to witaminy A, C, E, beta-karoten oraz cynk.

Przeprowadzone w Sydney w Australii badanie prowadzone przez 10 lat na grupie 2400 osób dorosłych powyżej 49 lat wykazało, że spożywanie wysokich dawek witaminy C (w jedzeniu lub suplementów diety) bądź różnych kombinacji antyoksydantów (witaminy A, C, E, beta-karotenu i cynku) znacząco redukowało rozwój zaćmy.

Stres oksydacyjny odgrywa również dużą rolę w procesie powstawania katarakty. Istotne wydaje się zatem to, że antyoksydanty wchłaniają nadmiar wolnych rodników, które uszkadzają białka i włókna komórek w soczewce oka.

Przeprowadzone w północnych Indiach badanie dowodzi, że wyższy poziom przeciwutleniaczy we krwi – włączając w to witaminę C, alfa i beta-karoteny, zeaksantynę, luteinę i likopen – prowadzi do znacznego spadku występowania tego schorzenia.

Oprócz jedzenia mnóstwa antyoksydantów (znajdujących się w kolorowych owocach i warzywach), nasz Medyczny Detektyw Dr Herald Gaier poleca stosowanie suplementów z luteiną, zeaksantyną oraz przyjmowanie innych antyoksydantów i bogatych w składniki odżywcze jagód oraz witaminy E.

4. Nadmiar kilogramów przyczynia się do rozwoju zaćmy

Zaćma jest dobrym powodem do zrzucenia zbędnych kilogramów i osiągnięcia prawidłowej wagi.

Naukowcy z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia odkryli, że przy wskaźniku masy ciała BMI powyżej 30, oznaczającego otyłość, przynajmniej trzykrotnie wzrasta ryzyko powstania zaćmy – w porównaniu z tymi, których wskaźnik jest na prawidłowym poziomie, nie przekraczającym progu nadwagi.

5. Ćwiczenia poprawiają wzrok

Dbanie o sylwetkę poprzez bieganie lub spacerowanie pomaga utrzymać Twoje oczy w dobrej kondycji. U mężczyzn, którzy w ciągu tygodnia biegają 64 km lub więcej, rzadziej rozwija się zaćma niż u tych, którzy przebiegają w tym samym czasie poniżej 16 km.

Bazując na czasie, który trzeba przeznaczyć na pokonanie 10 kilometrowej trasy, wynikach wydolności serca, płuc oraz ogólnej sprawności organizmu, badacze odkryli, że w przypadku najsprawniejszych mężczyzn, czyli takich, którzy biegają szybciej niż 4,75 m/s, ryzyko powstania zaćmy jest o połowę mniejsze, niż w przypadku wolniejszych biegaczy.

6. Używki zwiększają ryzyko zaćmy

Badania wykazują, że ludzie nadużywający alkoholu, podobnie jak i abstynenci, są znacznie bardziej podatni na kataraktę od spożywających umiarkowane ilości alkoholu. Ci, którzy piją jeden lub dwa drinki dziennie – mają o 43% mniejsze szanse na operację zaćmy. Czerwone wino to najlepszy wybór, ponieważ jest bogate w przeciwutleniacze.

Jeżeli palisz – rzuć! Palacze są bardziej zagrożeni powstaniem zaćmy. Mówi się, że obecność kadmu w papierosach gromadzi się w soczewce oka i powoduje uszkodzenie oka. Także dym papierosowy jest pełen wolnych rodników, więc może osłabiać ochronne działanie antyoksydantów.

7. Toksyny a zdrowie oczu

Długotrwałe przebywanie w otoczeniu toksycznych metali, szczególnie ołowiu – skutkuje odkładaniem się szkodliwych substancji w soczewce oka. Takie nagromadzenie sprawia, że wzrasta utlenianie w soczewkach, co prowadzi do katarakty.

Weź pod uwagę zdanie doświadczonych specjalistów, jeśli chcesz usunąć z organizmu toksyny metali ciężkich.

eye pieces, number 1 from steven hoskins on Vimeo

8. Witaminy z grupy B pomogą na zaćmę

Niedobory witaminy B2 (ryboflawiny) łączą się z powstawaniem zaćmy, a w pewnym badaniu okazało się, że osoby starsze przyjmujące suplementy z mieszanką witaminy B2 i B3 (niacyny) mają o 44% niższe ryzyko rozwoju zaćmy jądrowej, czyli najpowszechniejszej odmiany tej choroby. Witamina B12 również wykazuje wyraźne działanie zapobiegające zaćmie, jak wykazały niedawne badania.

Polecamy włączyć do diety dużo produktów bogatych w witaminy z grupy B, takich jak łosoś, wołowina, podroby, ziarna słonecznika, jajka i grzyby. Warto też przyjmować wysokiej jakości suplementy witamin z grupy B, co zapewni dodatkową ochronę.

9. Zielona herbata chroni oczy

Duże badanie przeprowadzone w Chinach wykazało, że wielbiciele zielonej herbaty mają o wiele niższe ryzyko rozwoju zaćmy związanej z podeszłym wiekiem w porównaniu z osobami jej niepijącymi. Zielona herbata zawiera dużo przeciwutleniaczy wspomagających wzrok, a badacze zapewniają, że wypijanie co najmniej 500 ml dziennie – mniej więcej dwóch filiżanek – powinno dawać efekt ochronny.

10. Okulary przeciwsłoneczne a zdrowie oczu

Wystawianie się na działanie promieniowania ultrafioletowego może przyczyniać się do rozwoju zaćmy, dlatego będąc na dworze, noś okulary przeciwsłoneczne, najlepiej jak najbardziej zabudowane, aby ochronić wzrok.

Niebieskie światło emitowane przez ekrany komputerów, tabletów i smartfonów również jest szkodliwe, dlatego powinno się spędzać przed tymi urządzeniami jak najmniej czasu.

Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny