Zostań w domu, zamów taniej!
Nie wychodź z domu i zamów online swoje ulubione pisma 20% taniej. Skorzystaj z kodu rabatowego: czytajwdomu
Jesteś terapeutą?

Czy choroby wzroku są odwracalne? Suplementy na oczy

Dzięki przyjmowaniu wysokich dawek pewnych suplementów - doustnie lub w postaci kropli wpuszczanych bezpośrednio do oka - można cofnąć już powstałe uszkodzenia.

29 grudzień 2014
Artykuł na: 4-5 minut suplementy
Zdrowe zakupy

Cynk. Pacjenci ze zwyrodnieniem plamki żółtej, którym podawano suplementy z tym pierwiastkiem w dawce 25 mg dwa razy dziennie, zgłaszali znaczącą poprawę wzroku.

Krople do oczu z N-acetylokarnozyną. Karnozyna jest silnym antyoksydantem, który pomaga zatrzymać glikację i poprawia widzenie u osób z zaćmą. W Polsce dostępne są preparaty z serii B-Lens Exclusive (krople i płyny do soczewek) z tym składnikiem. Po półrocznym stosowaniu go dwa razy dziennie 90 proc. leczonych pacjentów zgłosiło poprawę w zakresie ostrości wzroku, a 89 proc. w zakresie nadwrażliwości na ostre światło.

Kombinacja witamin. Wykazano, że pacjenci ze zwyrodnieniem plamki żółtej, którym podawano witaminy A, C i E, beta-karoten, cynk, taurynę, EPA, DHA, miedź, luteinę i zeaksantynę, osiągnęli znaczącą poprawę w zakresie ostrości wzroku w porównaniu z grupą przyjmującą placebo.

Ekstrakt z jagody (borówki europejskiej). 200-miligramowa dawka wyciągu z Vaccinium myrtillus podawana samodzielnie lub w połączeniu z beta-karotenem powoduje znaczącą poprawę zdolności do widzenia nocnego, szybszą adaptację do ciemności oraz skraca czas oślepienia po błysku jasnego światła.

Ponieważ ekstrakt ten blokuje angiogenezę, skutecznie przeciwdziała chorobom siatkówki przebiegającym z udziałem rozwoju nieprawidłowych naczyń krwionośnych. Może również ograniczać przepuszczalność naczyń oraz krwotoki w przypadku retinopatii cukrzycowej.

Bibliografia

  1. REVERSING EYE DISEASE REFERENCES
  2. Curr Eye Res, 2008; 33: 591-8
  3. Biochemistry [Moscow], 2000; 65: 869-71
  4. BMC Ophthalmol, 2007; 7: 3
  5. Evid Based Complement Alternat Med, 2010; 7: 47-56
  6. Klin Monbl Augenheilkd, 1981; 178: 386-9
  7. Altern Med Rev, 2001; 6: 141-66
  8. J Fr Ophtalmol, 1988; 11: 453-60; Bull Soc Ophtalmol Fr, 1988; 88: 173-4, 177-9
  9. Presse Med, 1986; 15: 1556-8; Klin Monbl Augenhelkd, 1980; 177: 577-83
  10. Panminerva Med, 2012; 54 [1 Suppl 4]: 11-6

Sugerowana dawka dobowa: 180 mg preparatu na bazie 25 proc. antocyjanozydów dwa razy dziennie.

Pycnogenol jest źródłem flawonoidów - substancji odżywczych o działaniu podobnym do witaminy C, które - jak wykazano - poprawiają widzenie w ciemności oraz po oślepiającym błysku.

Sugerowana dawka dobowa: 150-300 mg

Miłorząb japoński (Ginkgo biloba). Roślina ta może zwiększać dopływ krwi do oczu u starszych pacjentów oraz powodować znaczącą długoterminową poprawę wzroku chorych ze starczym zwyrodnieniem plamki żółtej.

Sugerowana dawka dobowa: 120 mg

Kurkumina. U pacjentów z retinopatią cukrzycową, którym podawano opatentowaną formę kurkuminy, zaobserwowano znacząco mniej obrzęków, usprawnienie przepływu krwi w siatkówce oraz poprawę widzenia.

Sugerowana dawka dobowa: 200 mg dwa razy dziennie

Polub
Dołącz do nas na Facebooku:
Dołącz do naszego Newslettera i odbierz prezent:
Budujemy Dom
Nasze magazyny