Imbir - właściwości zdrowotne i zastosowanie

Zwiększa koncentrację, poprawia krążenie, wzmacnia odporność. Ceniony w kuchni, stosowany w medycynie, uważany za afrodyzjak, imbir pod względem prozdrowotnych właściwości nie ma sobie równych.

04 luty 2021
Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Ostry w smaku, orzeźwiający i silnie rozgrzewający, korzeń imbiru jeszcze niedawno uchodził za egzotyczne kłącze, nieodzowne w kuchni azjatyckiej. Dziś powyginane korzenie imbiru można kupić w każdym supermarkecie, a jego cena nie jest wygórowana. Świeży imbir można przechowywać w temperaturze pokojowej przez około tydzień, a jeśli zależy nam, by dłużej zachował świeżość, można go przechowywać w lodówce.

Wówczas do użycia będzie się nadawał przez około miesiąc. Nadaje się również do zamrożenia - zarówno w formie cienkich plastrów, jak i starty. Można go później wykorzystać do przygotowywania naparów.

Imbir - skąd się wziął? 

W Azji uprawia się imbir od ponad trzech tysięcy lat, a od wieków popularny jest także na Bliskim Wschodzie i na południu Europy. Z uwagi na jego wszechstronne zastosowanie wykorzystywany jest w kuchni, medycynie, a także w kosmetyce oraz ogrodnictwie. Można go kupić w postaci świeżego korzenia, przyprawy, olejku, nalewki, soku czy aptecznych kapsułek.

Dodaje się go do kawy, by nadać jej nutkę orientalnego smaku - zwłaszcza dobrze smakuje w towarzystwie kardamonu i cynamonu - czy herbaty, by poprawić jej smak i się rozgrzać.

Charakterystyczny smak i zapach zawdzięcza imbir zingiberolowi, który nadaje mu ostrości i aromatu, zaś gingerol i zinferon powodują, że jest gorzkawy. Wszystkie te substancje mają silne właściwości lecznicze.

W kuchni azjatyckiej jest używany na każdym kroku, w Polsce chętnie stosujemy go jako przyprawę do świątecznych ciast, dodatek do grzanego wina czy piwa, czy składnik mieszanki przypraw dodawanej do mięs. Świetnie komponuje się z goździkami, liściem laurowym i gałką muszkatołowa. Jednak większość z nas kupuje imbir, zwłaszcza ten świeży, by dbać o zdrowie i odporność, bo lista jego prozdrowotnych właściwości jest naprawdę długa.

Imbir - właściwości przeciwzapalne i inne

Korzeń imbiru zawiera wiele składników odżywczych. Jest bogaty w białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Stanowi świetne źródło fitoskładników, a 100 g świeżego imbiru zawiera ok. 80 kalorii.

Imbir to pierwsza pomoc przy zwalczaniu infekcji i leczeniu przeziębienia z uwagi na liczne właściwości przeciwzapalne. Pomaga przy łagodzeniu bólów stawów i mięśni, dlatego jest częstym składnikiem maści rozgrzewających oraz olejków, które można dodać np. do kąpieli. Przy pierwszych symptomach osłabienia warto pić napar z imbiru: do szklanki z gorącą wodą zetrzeć kilka plastrów korzenia, dodać miód i sporo cytryny. Te same składniki można dodać do herbaty lub gorącego mleka.

Działa odkażająco i pobudza wydzielanie śluzu, dlatego warto po niego sięgnąć, kiedy boli gardło. Można robić płukanki, do szklanki ciepłej wody dodając łyżkę sproszkowanego imbiru. Tę samą mieszankę można stosować do odkażania jamy ustnej. Taki roztwór odkaża i odświeża, pozostawiając przyjemny zapach.

Imbir - zastosowanie

Jeśli cierpimy na dolegliwości ze strony układu trawiennego, imbir przyjdzie nam z pomocą, bo zawarty w nim olejek działa pobudzająco na wydzielanie soku trawiennego i śliny, rozkurczowo i żółciopędnie. Pomaga łagodzić i leczyć wzdęcia oraz mdłości. Poleca się go kobietom w ciąży, bo jest jedną z niewielu substancji, które skutecznie powstrzymują ciążowe wymioty. Imbir można stosować bezpiecznie, nie przesadzając z ilością, pod warunkiem, że nie cierpimy na wysokie ciśnienie. Przydatny jest również w leczeniu dolegliwości związanych z bolesnym miesiączkowaniem - przynosi ulgę podczas menstruacji.

Z uwagi na fakt, że zmniejsza agregację płytek krwi, jest zalecany w profilaktyce zakrzepicy. Poleca się go osobom, które mają wysoki poziom cholesterolu. Jednocześnie usprawnia krążenie krwi i rozgrzewa. Pozytywnie wpływa na ukrwienie mózgu, dzięki czemu wzmacnia koncentrację oraz na pracę serca i ogólną odporność, dlatego powinien być stosowany w dużych ilościach u osób, które doświadczają przemęczenia i stresu.

W stosowaniu imbiru istnieją pewne ograniczenia. Nie jest wskazany w diecie osób chorujących na wrzody żołądka czy refluks, ponieważ może podrażniać. Jego ostry smak i rozgrzewające właściwości sprawiają, że nie powinno się go podawać dzieciom poniżej roku, u których może podrażnić podniebienie oraz żołądek. Osoby zdrowe, bez nadciśnienia, chorób żołądka i dwunastnicy, mogą z dobroczynnych właściwości imbiru korzystać bez ograniczeń, sięgając po niego także profilaktycznie, zwłaszcza w okresach jesienno-zimowych, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na infekcje i przeziębienia.

Bibliografia
  • https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/265990
  • https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-ginger
  • https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-ginger
Wczytaj więcej
Nasze magazyny