Karczochy chronią przed stresem oksydacyjnym

Badania potwierdzają, że ekstrakt z liści tej rośliny działa ochronnie na hepatocyty, wspomaga regenerację i pracę wątroby, zmniejsza ilość tłuszczu w tym organie oraz wspiera produkcję żółci, która odgrywa kluczową rolę w procesach trawienia.

27 luty 2020
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Wydaje się, że prozdrowotne działanie karczochów w dużej mierze wynika z silnych właściwości przeciwutleniających.

W przeprowadzonej w ubiegłym roku metaanalizie naukowcy przyjrzeli się 39 badaniom na ludziach, modelach zwierzęcych i układach in vitro, potwierdzając, że ta roślina z rodziny astrowatych skutecznie zwalcza wolne rodniki. Co więcej, analizy z udziałem zwierząt wykazały, że suplementacja wyciągiem z karczocha znacznie zwiększa poziom dysmutazy ponadtlenkowej, katalazy, glutationu i peroksydazy glutationowej w wątrobie w porównaniu z grupą kontrolną.

Jeszcze nowsze badanie potwierdziło zaś, że ekstrakt z liści karczocha ma działanie ochronne na wątrobę i powoduje obniżenie stresu oksydacyjnego w ostrym uszkodzeniu organu u szczurów.

Źródło: Phytother Res. 2019 Jan;33(1):55-71; Regul Toxicol Pharmacol. 2019 Mar;102:74-78

Wczytaj więcej
Nasze magazyny