Awokado - właściwości lecznicze

Gdy w XVI wieku hiszpański konkwistador Hernán Cortés podbijał tereny dzisiejszego Meksyku, nie przypuszczał nawet, że stanie się poniekąd odkrywcą owocu, który obecnie jest symbolem źródła zdrowia i młodości. Chodzi o smaczliwkę wdzięczną, czyli doskonale znane nam awokado.

10 luty 2020
Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

To jeden z najbardziej kalorycznych owoców – znajduje się w nim do 40 g tłuszczu (100 g miąższu dostarcza 160 kcal, a jeden owoc zawiera średnio 430 kcal). Jednak osoby, które unikają awokado, będąc na diecie, popełniają błąd.

Okazuje się, że smaczliwka to istna bomba witaminowo-mineralna i cenne źródło aminokwasów, a obecne w niej kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają proces odchudzania. To również jeden z niewielu owoców, który nie został poddany modyfikacji genetycznej, więc bez obaw mogą po niego sięgać osoby unikające żywności GMO1.

Awokado powinno gościć na naszym stole również ze względu na obecny w nim kwas oleinowy, należący do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9. Owoc ten wyróżnia też to, że występują w nim w proporcji uważanej za niemal idealną dla zdrowia kwasy omega-3 i omega- 6. Są one bezcenne dla zdrowia także dlatego, że umożliwiają organizmowi przyswajanie ważnych składników odżywczych, takich jak likopen z pomidorów czy przekształcane w witaminę A karotenoidy z marchwi.

Co nam daje awokado?

♦ Karotenoidy dla oczu
Obecne w awokado dwa karotenoidy: luteina i zeaksantyna, korzystnie wpływają na wzrok i chronią przed zaćmą oraz degeneracją plamki żółtej2

♦ Pot

as bezcenny dla serca
Awokado jest idealnym źródłem potasu, który reguluje pracę serca i kontroluje ciśnienie krwi

♦ Minerały poprawiające metabolizm
Spożywając awokado, dostarczamy do organizmu olbrzymie ilości mikroelementów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk, które regulują procesy metaboliczne organizmu

♦ Mnóstwo przeciwutleniaczy
Awokado nie ma sobie równych pod względem zawartości witamin. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, a także witamin: A, C i E, niezwykle silnych przeciwutleniaczy, które działają przeciwnowotworowo i opóźniają proces starzenia się organizmu. Witamina E poprawia też pamięć i korzystnie wpływa na pracę układu rozrodczego. Witaminowe antyoksydanty wraz z chlorofilem biorą udział w procesach detoksykacji

♦ Panowanie nad cholesterolem
Beta-sitosterol, należący do grupy fitosteroli, obniża poziom cholesterolu LDL (złego) i trójglicerydów, ponieważ zmniejsza ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym, a jednocześnie podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL oraz reguluje ciśnienie krwi

♦ Bezcenne aminokwasy
Ten owoc to skarbiec pełen aminokwasów, będących budulcem wszystkich białek organizmu. Aminokwasy biorą udział w setkach procesów metabolicznych, są prekursorami wielu substancji i enzymów w ciele człowieka. Szczególnie ważne jest dostarczanie do organizmu enzymów egzogennych, czyli takich, których sam nie jest on w stanie wytworzyć. Ich bezcennym źródłem jest m.in. awokado2

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają ponadto procesy regeneracji komórek i likwidują stany zapalne w organizmie, co z kolei zmniejsza reaktywność układu odpornościowego, a w konsekwencji łagodzi objawy chorób autoimmunologicznych. Kwasy omega-3 wraz z witaminą E zapobiegają rozwojowi choroby Alzheimera.

Kwas oleinowy obniża też poziom złego cholesterolu LDL, co w połączeniu z jego działaniem przeciwzapalnym chroni naczynia przed gromadzeniem się złogów i tworzeniem płytki miażdżycowej. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe dzięki zmniejszaniu insulinooporności poprawiają stan zdrowia osób chorych na cukrzycę typu 22.

Nakarmić nie tylko wnętrze

Awokado pomaga zadbać o urodę. Do celów kosmetycznych wykorzystuje się głównie pozyskiwany z niego olej (tłuszcze to około 30–40% masy owocu). Na bazie oleju tworzy się kosmetyki do pielęgnacji cery, ciała i włosów3.

Skóra – aksamitna i odżywiona

Preparaty z awokado wygładzają skórę i łagodzą podrażnienia. Pomagają też w usuwaniu stanów zapalnych, przyspieszają gojenie się niewielkich ran i biorą udział w regeneracji naskórka.

Olejek z awokado pobudza syntezę kolagenu odpowiedzialnego za jędrność skóry, dlatego jest składnikiem kosmetyków dla kobiet dojrzałych, zwłaszcza preparatów przeciwzmarszczkowych. Odbudowuje on ochronną warstwę lipidową naskórka, która przyczynia się do utrzymania odpowiedniej wilgotności skóry.

Olejek z awokado wpływa na skórę regenerująco, a obecne w nim składniki odżywiają komórki i opóźniają starzenie się skóry. Dlatego też zawierają go kosmetyki zmniejszające widoczność rozstępów. Jest ponadto doskonałym dodatkiem do kremów na oparzenia słoneczne, które łagodzi3.

Włosy – wzmocnione i błyszczące

Preparaty z olejkiem z awokado wzmacniają włosy, odżywiają je, regenerują i wygładzają. Świetnie sprawdzają się w przypadku włosów zniszczonych intensywnymi zabiegami fryzjerskimi. Regularne wcieranie olejku w skórę głowy przyspiesza wzrost włosów oraz poprawia ich strukturę, dzięki czemu stają się grube i mocne3.

Wspomaganie leczenia

Awokado i pozyskiwany z niego olejek znajdują zastosowanie w produkcji preparatów medycznych do pielęgnacji chorej skóry. Kwas oleinowy, główny składnik miąższu smaczliwki, dzięki właściwościom przeciwzapalnym jest wykorzystywany do łagodzenia dolegliwości dermatologicznych, takich jak świąd, suchość i pękanie skóry, rogowacenie mieszkowe i egzema.Poleca się go także osobom z atopowym zapaleniem skóry. Zmniejsza też ryzyko powstania blizn3.

Awokado na raka

Zespół naukowców pod kierunkiem prof. Paula Spagnuolo z Uniwersytetu Waterloo odkrył w owocach awokado lipid, który jest nadzieją dla chorych na ostrą białaczkę szpikową. Nowy składnik otrzymał nazwę awokatyna B, a lek opracowany na jego bazie ma zwiększać przeżywalność osób cierpiących na ten nowotwór i zmniejszać ryzyko wznowy. Jak mówi prof. Spagnuolo: „Głównym czynnikiem odpowiedzialnym za rozwój choroby są komórki macierzyste i to sprawia, że u tak wielu pacjentów dochodzi do nawrotu choroby. Wykonaliśmy wiele testów, by zbadać, jak nowy lek oddziałuje na poziomie molekularnym, i potwierdziliśmy, że działa on selektywnie i nie uszkadza zdrowych komórek macierzystych”. Naukowcy przygotowują się właśnie do pierwszych prób klinicznych nowego leku. Czyżbyśmy byli świadkami przełomu w onkologii?7

Wyrzucić pestkę?

Od niedawna naukowcy interesują się również pestkami awokado. Okazuje się, że wyrzucając je, pozbywamy się cennego źródła błonnika, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów – tego wszystkiego, co zawiera również miąższ owocu.

Niektórzy dietetycy polecają dodawanie mielonych pestek do koktajli lub sosów do sałatek. Można także zaparzyć kawałki pestki jak herbatę i pić uzyskany w ten sposób napar np. do posiłków.

Błonnik, czyli włókno pokarmowe, reguluje poziom cukru we krwi oraz wspomaga procesy trawienne, dlatego powinien być obecny w diecie osób pragnących schudnąć albo zadbać o stan jelit. Błonnik jest pożywką dla mikrobioty, która dzięki niemu ulega wzmocnieniu, co zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Sproszkowane pestki awokado hamują ponadto biegunkę i działają rozkurczowo, dlatego mogą być stosowane jako środek łagodzący bóle menstruacyjne4.

Sproszkowana pestka dodana do domowych lub gotowych maseczek do twarzy ma działanie złuszczające naskórek, co odświeża cerę. Obecne w pestce przeciwutleniacze wspomagają wytwarzanie kolagenu, dzięki czemu przywracają ciału jędrność i opóźniają proces starzenia.

Poprawiają ponadto stan paznokci i włosów. Sproszkowane pestki zmieszane z gorącą wodą tworzą pastę, która usuwa krosty, czyraki i przebarwienia skóry. Dodana do szamponu zmiękcza włosy i głęboko je odżywia, a także pomaga w zwalczaniu łupieżu4.

W zeszłym roku na łamach magazynu „Health” opublikowano artykuł, który nieco studzi entuzjazm dietetyków zalecających spożywanie pestek awokado. Okazuje się bowiem, że opierają oni swoje opinie na wstępnych wynikach niezakończonych jeszcze badań.

Autorzy artykułu podkreślają, że nie ma naukowych dowodów na to, iż stosowanie pestki awokado jako dodatku do pożywienia jest zupełnie bezpieczne5. Wszechstronność zastosowania i bogactwo cennych dla zdrowia składników sprawia, że awokado stało się jednym z superfoods naszych czasów. Kto by pomyślał, że odkrywcy Ameryki mieli na wyciągnięcie ręki prawdziwy skarb, a jedyne, po co sięgali, to złoto.

Bibliografia

  1. https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-avocado#section1
  2. https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-avocado.html
  3. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/avocado-oil-for-skin#risks-and-warnings
  4. https://steptohealth.com/purpose-avocado-seeds-serve/
  5. https://www.health.com/food/no-you-shouldnt-start-eating-avocado-seeds
  6. https://link.springer.com/article/10.1007/s11095-008-9661-9
  7. https://uwaterloo.ca/science/news/avocados-may-hold-answer-beating-leukemia
  8. https://medical-center.lomalindahealth.org/patients-visitors/health-and-wellness/live-it/online-health-show/episode-6-avocados-and-almonds
  9. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/09037
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
Holistic Health 5/2019
Holistic Health
Kup teraz
Wczytaj więcej
Nasze magazyny