Jesteś terapeutą?

7 naturalnych środków przeciwbólowych

Wielogodzinne siedzenie w pracy czy w domu powoduje przede wszystkim dolegliwości kręgosłupa. Na szczęście można je zmniejszyć bez sięgania po środki farmakologiczne. Oto roślinne substancje o udowodnionej skuteczności, które możesz wypróbować.

14 maj 2019
Artykuł na: 6-9 minut leki przeciwbólowe zioła zdrowa żywność
Zdrowe zakupy

Czarci pazur (Harpagophytum procumbens)

Wodny wyciąg z tego zioła jest skuteczny w leczeniu bólu pleców w okolicy lędźwiowej, jeśli jego dzienna dawka dostarcza przynajmniej 50 mg substancji czynnej o nazwie harpagozyd. Jedno z badań wykazało, że ma ona podobną skuteczność jak lek z grupy NLPZ - rofekoksyb - i może być stosowana przy zaostrzeniach dolegliwości1.

Wierzba biała (Salix alba)

Wyciąg z kory tej rośliny był używany od tysięcy lat jako środek przeciwzapalny, przeciwgorączkowy i przeciwbólowy. Z chemicznego punktu widzenia jest ona podobna do aspiryny i wygląda na to, że przynosi krótkotrwałą ulgę w przypadku przewlekłego bólu dolnej części pleców i stawów. W badaniach stosowano dzienne dawki wystandaryzowane tak, by zawierały 120 lub 240 mg salicyny - substancji aktywnej, która ma właściwości przeciwzapalne2.

Żywokost lekarski (Symphytum officinale)

W wielu randomizowanych, kontrolowanych placebo badaniach wykazano skuteczność i bezpieczeństwo preparatów z żywokostem stosowanych miejscowo w leczeniu stanów zapalnych, obrzęku mięśni i stawów, a także przy zwichnięciach, stłuczeniach i urazach sportowych3. W eksperymencie z udziałem 120 osób udowodniono, że maść z tym surowcem skutecznie łagodzi ból pleców: jego natężenie spadło średnio o 95% (w porównaniu do 38% w grupie placebo), a co więcej już w ciągu 60 min od jej aplikacji intensywność bólu zmniejszyła się o 33%4.

Olejek CBD

Metaanaliza z 2015 r. potwierdziła, że istnieje wiele randomizowanych, kontrolowanych badań klinicznych, które pokazują, że konopie są skuteczne w terapii bólu przewlekłego i neuropatycznego oraz spastyczności wywołanej stwardnieniem rozsianym5. Badania na zwierzętach pokazują także, że kannabinoidy mogą dawać dobre wyniki w przypadku uszkodzeń dysków kręgosłupa z powodu zwyrodnienia krążków międzykręgowych. Szczury, które otrzymały 120 nmol CBD, miały mniejsze obrażenia, a poprawę można było zauważyć już po 2 dniach leczenia6.

Olej CBD okazuje się bardzo dobrym rozwiązaniem łagodzącym dolegliwości menstruacyjne, w tym pojawiający się wówczas ból pleców (głównie dzięki temu, że rozluźnia mięśnie i ma właściwości przeciwzapalne).

Kapsaicyna

Substancja odpowiadająca za ostry smak papryczek chilli może łagodzić wiele rodzajów przewlekłego bólu (w tym mięśni, ścięgien i wiązadeł). W jednym z badań plaster z kapsaicyną był znacząco skuteczniejszy niż placebo u pacjentów z chronicznym bólem pleców7.

Imbir

Korzeń ten rośliny znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i rozgrzewających. W jednym z badań naukowcy postanowili sprawdzić, jak dodatek aromatycznego olejku imbirowego do tradycyjnego masażu szwedzkiego wpłynie na stan 70 starszych pacjentów z przewlekłym bólem krzyża (w porównaniu z 70 osobami, które poddały się tradycyjnemu masażowi tajskiemu). Po 5 tygodniach okazało się, że pierwsza metoda spowodowała większą krótko- i długoterminową poprawę w zakresie natężenia bólu i ogólnej niepełnosprawności8.

W innym badaniu stwierdzono, że już po tygodniu miejscowego stosowania kompresów i plastrów imbirowych u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów dolegliwości bólowe zmniejszyły się o 48%9.

Witaminy

Coraz więcej doniesień sugeruje, że niedobór witaminy D3 może przyczyniać się do występowania przewlekłego bólu mięśniowo-szkieletowego, również w okolicy lędźwiowej. W jednym z badań uczestniczyli pacjenci z chronicznym, nieswoistym (bez ewidentnej przyczyny) bólem dolnych pleców, przez 6 lat będący pod opieką lekarzy z poradni ortopedycznych i internistycznych w Arabii Saudyjskiej. U 83% z nich wykazano wyjątkowo niskie poziomy witaminy D. Jednakże po suplementacji zaobserwowano znamienną kliniczną poprawę u wszystkich pacjentów z jej wyjściowym niskim stężeniem10.

Również w innym badaniu, z udziałem 360 osób z przewlekłą formą bólu pleców w okolicy lędźwiowej, dodatkowe dawki D3 złagodziły objawy u praktycznie wszystkich uczestników z największymi jej deficytami11.

Z kolei połączenie witamin B1, B6 i B12, przyjmowanych 2 razy dziennie w dawkach odpowiednio 50 mg, 50 mg i 1 mg, wraz z popularnym niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym (NLPZ) diklofenakiem (50 mg 2 razy dziennie), było skuteczniejsze w łagodzeniu bólu pleców niż zastosowanie samego farmaceutyku12.

Bibliografia

  1. BMC Complement Altern Med. 2004; 4:13
  2. Phytother Res. 2015; 29(8):1112-6
  3. Phytother Res. 2012; 26(10): 14411448
  4. Br J Sports Med. 2010; 44(9):637-41
  5. JAMA. 2015; 313(24):2474-83
  6. PLoS One. 2014; 9(12): e113161
  7. Arzneimittelforschung 2001; 51:896-903
  8. Complement Ther Med. 2014; 22(1):26-33
  9. J Holist Nurs. 2014; 32(3): 173-182
  10. Spine (Phila Pa 1976). 2003 Jan 15; 28(2):177-9
  11. Scand J Prim Health Care. 2016 Jun; 34(2): 195-203
  12. Curr Med Res Opin 2009; 25:2589-2599
Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT