Jesteś terapeutą?

Cynk i czekolada dbają o młodość

Cynk pomoże Ci dłużej zachować młodość, a jego dobroczynne właściwości jeszcze zwiększają swoją moc w towarzystwie czekolady.

06 marzec 2019 Artykuł na: minutę
zdrowa żywność długowieczność
Zdrowe zakupy

Hydrochinony, związki występujące w winie, kawie, herbacie i gorzkiej czekoladzie, poprawiają przyswajalność cynku. Minerał ten pomaga zwalczać stres oksydacyjny, który jest jednym z czynników wpływających na starzenie się organizmu.

Ta zależność jest obustronna: cynk zwiększa aktywność hydrochinonów, odpowiedzialnych za łagodzenie stanów zapalnych i zwalczanie komórek nowotworowych. Wpływają one też pozytywnie na pacjentów z chorobami Alzheimera i Parkinsona.

Inne źródła hydrochinonów to kakao, owoce jagodowe, orzechy, warzywa i groch.

Więcej w dziale: Zioła i superfoods
Wczytaj więcej
Nasze magazyny