Jesteś terapeutą?

Wino lekarstwem na choroby metaboliczne?

Zawarte w czerwonym winie i zielonej herbacie składniki mogą wpływać korzystnie na DNA pacjentów z chorobami metabolicznymi.

02 grudzień 2018
Artykuł na: minutę zdrowa żywność medycyna naturalna antyoksydanty
Zdrowe zakupy

Kwas taninowy, którego źródłem jest czerwone wino, blokuje powstawanie szkodliwych struktur białkowych, zwanych amyloidami. Ich formowanie powiązano z licznymi chorobami, w tym parkinsonem, nowotworami i niektórymi schorzeniami wynikającymi z nieprawidłowego metabolizmu.

Aby uniknąć tworzenia się amyloidów, pacjenci muszą przestrzegać niezwykle restrykcyjnej diety. Zdaniem ekspertów z Uniwersytetu w Tel Awiwie (Izrael), włączenie w plan żywieniowy czerwonego wina pomoże zapobiegać powstawaniu szkodliwych białek. Podobne efekty można według nich uzyskać również pijąc zieloną herbatę. Zawarte w niej katechiny również utrudniają formowanie amyloidów.

Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny