Awokado kontra zespół metaboliczny

Awokado jest postrzegane jako tzw. superfood – a termin ten w jego przypadku jest uzasadniony.

09 lipiec 2017
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Awokado spowalnia, a nawet odwraca rozwój zespołu metabolicznego, czyli kombinacji zaburzeń takich jak wysoki poziom cukru i cholesterolu, nadciśnienie i zbyt wysoki wskaźnik BMI, które mogą prowadzić do cukrzycy typu 2 i chorób serca.

W metaanalizie badań ukierunkowanych na ten owoc eksperci z Uniwersytetu w Meszed (Iran) odkryli solidne dowody na to, że w awokado znajdują się wszystkie związki niezbędne do zwalczenia objawów zespołu metabolicznego. Awokado:

Najsilniej awokado oddziałuje na tłuszcze: zdaje się wpływać na poziom HDL, LDL, trójglicerydów i fosfolipidów.

Aby jednak ostudzić nieco emocje informujemy, że badania przeprowadzano na całych owocach, łącznie ze skórką, pestką i liśćmi.

Źródło: Phytother Res. 2017 Jun;31(6):819-837. doi: 10.1002/ptr.5805

Wczytaj więcej
Nasze magazyny