Wydobyć moc kurkuminy... Nic trudnego!

Popularność zdrowotnych wartości kurkuminy w ostatnim czasie przybiera na sile. Już dawno przestała być ona znana tylko i wyłącznie jako barwnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz jako przyprawa w kuchni indyjskiej. Obecnie zainteresowanie naukowców i badaczy ta substancja wzrasta, a plany zastosowania jej jako "leku" w przypadku wielu chorób nie są już czymś abstrakcyjnym i odległym, lecz stanowią całkiem realną koncepcję.

06 czerwiec 2017
Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Choć medycyna naturalna z kurkuminy korzysta od tysięcy lat to wielu z nas w tym także specjalistów odkryło ja dopiero teraz! Istnieje tylko jedna wątpliwość: jak w pełni wykorzystać te naturalne moce kurkuminy, skoro pomimo tylu pozytywów zdaje się mieć jedną znaczącą wadę - słabą przyswajalność? Okazuje się to jednak nie być żadnym problemem, ponieważ jest na to sposób - i to skuteczny!

Weź kurkuminę, a żadna choroba się nie rozwinie!

Kurkumina należy do grupy związków polifenolowych (kurkuminoid) i stanowi najcenniejszy naturalny składnik znajdujący się w kłączu kurkumy. To głównie przez ten związek roślina ta jest skarbnicą zdrowia. Spoglądając na listę prozdrowotnych korzyści kurkuminy można odnieść wrażenie, że upora się z niemal każdym zaburzeniem w organizmie i nie jest to dalekie od prawdy. Charakteryzuje się ona bowiem bardzo silną aktywnością przeciwzapalną, przeciwbakteryjną, przeciwutleniającą, a co jest szczególnie ważne w dzisiejszych czasach - przeciwnowotworową! Swoje szerokie spektrum oddziaływania wykazuje nie tylko na poziomie komórkowym, ale także w odniesieniu do całego organizmu.

Najważniejszą wartością kurkuminy jest niwelowanie istniejących stanów zapalnych, a na dodatek zapobieganie i hamowanie ich powstawania. Ponadto aktywnie wpiera układ odpornościowy poprzez korzystne oddziaływanie na różne typy komórek immunologicznych. Ważną rolą jest również jej zdolność do neutralizowania w komórce szkodliwego działania reaktywnych form tlenu i azotu, oraz zwiększania ilości wewnątrzkomórkowego glutationu (specjalisty ds. antyoksydacyjnych). Jakby tego było mało ma działanie neuroprotekcyjnie oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia - zmniejsza ryzyko agregacji płytek krwi i reguluje poziom cholesterolu.

Swoim dobroczynnym działaniem nie omija również przewodu pokarmowego chroniąc go przed powstaniem zaburzeń trawiennych (biegunek, wzdęć, nadkwasoty) i wpierając pracę wątroby zwiększając m.in produkcję żółci. Lista zalet wydaje się nie mieć końca... warto jest jeszcze wspomnieć o właściwościach hamujących wzrost chorobotwórczych drobnoustrojów oraz jej udziale w gojeniu się ran skóry.

Kurkumina w pełni dostępna dla naszego organizmu... Czy jest to możliwe?

Kurkumina dostarczana wraz z pożywieniem wykazuje niewielką biodostępność ze względu na hydrofobowy charakter cząsteczki. W organizmie człowieka tworzy ciężkostrawne kompleksy, które w większości zostają wydalone. Ograniczona resorpcja kurkuminy z jelita, oraz szybki rozkład w wątrobie skutkuje niewielkim jej stężeniem w osoczu.

W celu rozwiązania tego problemu, a tym samym zwiększeniu przyswajalności kurkuminy w preparacie CurcuZym lntercell® zastosowano innowacyjne rozwiązanie - cząsteczki tej cennej substancji zostały skondensowane w specjalna skrobiowa otoczkę, która tworzy "płaszcz ochronny" i zwiększa rozpuszczalność kurkuminy w wodzie nie powodując powstania aglomeracji (grudek), dzięki temu cząsteczki zostają przetransportowane do jelita cienkiego w nienaruszonej formie. Dopiero tam molekuły kurkuminy są stopniowo uwalniane z kapsułki i bezpośrednio wchłaniane przez komórki błony śluzowej jelit, a następnie rozdystrybuowane po całym organizmie.

Bardzo ważną kwestią jest odpowiednie "towarzystwo" dla kurkuminy. Produkt CurcuZym lntercell® został wzbogacony enzymami roślinnymi: bromelainą (z ananasa) oraz papainą (z papai), które są bardzo istotne dla organizmu człowieka, szczególnie w odniesieniu do różnych reakcji biochemicznych. Charakteryzują się one m.in. wysoką aktywnością, która wzmaga działanie kurkuminy. Preparat stanowi także cenne źródło lizyny uczestniczącej w wielu procesach metabolicznych, m.in. w produkcji enzymów. Dopełnieniem całości tego zdrowotnego kompleksu jest witamina D3 oraz cynk - istotne elementy wspierające odporność, a w zasadzie cały organizm.

Tak skomponowana formuła dzięki odpowiednio dobranym dawkom składników i specjalnej otoczce daje niezwykłą skuteczność stosowania, a co najważniejsze sprawia iż wszystkie "kurkuminowe" moce są aktywowane i w pełni wykorzystane przez nasz organizm. To innowacyjne rozwiązanie pozwala bez żadnych ograniczeń skorzystać z leczniczych właściwości kurkuminy zarówno jeśli chodzi o działanie prolaktyczne jak i terapeutyczne.

Julia Cekalska, Konsultant naukowy Mito-Pharma

 

Bibliografia

  1. Przybylska, Sylwia. "Kurkumina  –prozdrowotny barwnik kurkumy." (2015) - http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-414.pdf
  2. Terlikowska, Katarzyna, Anna Witkowska, and Sławomir Terlikowski. "Kurkumina w chemoprewencji raka piersi." Postepy Hig Med Dosw 68 (2014): 571-578. APA
  3. Sikora-Polaczek, Marta, Anna Bielak-Zmijewska, and Ewa Sikora. "Molekularne i komórkowe mechanizmy działania kurkuminy - dobroczynny wpływ na organizm." Postępy Biochemii 57.1 (2011)
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3814973/
  5. Jagetia, Ganesh Chandra, and Bharat B. Aggarwal. ""Spicing up" of the immune system by curcumin.' Journal of clinical
  6. immunology 27.1 (2007): 19-35.
  7. Ammon, Hermann PT, and Martin A. Wahl. "Pharmacology of Curcuma longa." Planta medica 57.01 (1991): 1-7.
  8. Pavan, Rajendra, Sapna Jain, and Ajay Kumar. "Properties and therapeutic application of bromelain: a review." Biotechnology research international 2012 (2012).
  9. Mamboya, Ezekiel Amriand Florence. "Papain, a plant enzyme of biological importance: A review." American Journal of Biochemistry and Biotechnology 8.2 (2012): 99-104.
Wczytaj więcej
Nasze magazyny