5 produktów, które zwalczą stany zapalne

Stany zapalne odgrywają kluczową rolę w wielu przewlekłych schorzeniach, łącznie z chorobami serca, cukrzycą, alzheimerem i niektórymi nowotworami. Naukowcy odkryli pięć produktów spożywczych, które mogą chronić organizm przed zapaleniem, a nawet odwrócić proces, kiedy się już zaczął.

22 sierpień 2016
Artykuł na: minutę
Zdrowe zakupy

Wszystko, co zawiera polifenole, chroni przed stanami zapalnymi, twierdzą badacze z University of Liverpool's Institute of Ageing and Chronic Disease. Oto pięć produktów szczególnie bogatych w te mikroelementy:

- cebula

- kurkuma

- czerwone winogrona

- zielona herbata

- jagody acai.

Naukowcy uważają, że powinny one znaleźć się w każdej diecie. Ich waga wzrasta wraz z naszym wiekiem - starsi ludzie są bardziej narażeni na przewlekłe stany zapalne.

Bibliografia

  1. Br J Nutr, 2016; 115: 1699-710
Wczytaj więcej
Nasze magazyny