Migdał - najzdrowsza przekąska

Po modzie na zdrową żywność przyszła pora na odżywcze przekąski. Tytuł najbardziej wartościowego dla organizmu małego co nieco z pewnością powinien należeć do migdałów!

23 marzec 2016
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Te małe, niepozorne orzeszki są znakomitym źródłem roślinnego białka. Nawet ich niewielka garstka kryje w sobie niezwykłą ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz magnezu.

- Jeśli zaczynamy odczuwać głód, to zamiast pochłaniać puste kalorie, zawsze powinniśmy mieć przy sobie zapas migdałów - twierdzi Alyssa Burns, która przez 6 tygodni badała stan zdrowia 29-osobowej grupy złożonej z dzieci i ich rodziców, których poproszono o włączenie migdałów do codziennej diety.

Starsi każdego dnia zjadali porcję złożoną z około 40 g orzechów, zaś młodsi po 14 g masła migdałowego. W połowie testów doszło do zmiany. Dzieci dostały taką samą ilość migdałów, co ich rodzice, a dorośli zaczęli jeść masło.

Podczas spożywania orzechów tzw. wskaźnik zdrowego żywienia (ang. healthy eating index - HEI) wzrastał w przypadku całkowitej konsumpcji białek, protein roślinnych oraz kwasów tłuszczowych.

Dzięki migdałom spadł udział bezwartościowych pustych kalorii i zmniejszyła się ilość soli w diecie uczestników testu.

Jednocześnie zanotowano spory przyrost witaminy E oraz magnezu, które zostały dobrze przyswojone przez organizm osób biorących udział w badaniu.

Migdałowe szyszki

Jeśli chcecie zrobić furorę na wielkanocnym przyjęciu i zaserwować swoim gościom super zdrową przekąskę, to wykonacie szyszkę z migdałów. Wystarczy całe orzechy wbić w miękkie podłoże (np. serek lub tofu) lub uformować szyszkę z migdałowych płatków.

Mleko migdałowe

Tekst: Monika Piorun

Wczytaj więcej
Nasze magazyny