Jesteś terapeutą?

Addio pomidory? Nigdy!

Kto powinien jeść najwięcej świeżych pomidorów? - Kobiety w wieku pomenopauzalnym - przekonują naukowcy.

21 maj 2015
Artykuł na: 2-3 minuty antyoksydanty dieta zdrowa żywność hormony

Addio pomidory - śpiewał Kabaret Starszych Panów żegnając się ze smakiem słodkich letnich warzyw i żaląc na brak dostępu do świeżych jarzyn jesienią i zimą. Na szczęście te czasy już dawno minęły. Dziś nie ma już większego problemu z zakupem pomidorów przez cały rok.

Okazuje się, że miłością do pomidorów powinni pałać nie tylko starsi panowie, ale zwłaszcza starsze panie. Dlaczego?

Zdaniem badaczy kobiety w wieku pomenopauzalnym są bardziej narażone na rozwój raka piersi, dlatego powinny włączyć do diety większe ilości pomidorów.

Pomidory regulują poziom hormonów (a zwłaszcza adiponektyny), które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom nowotworowym wśród kobiet. Korzyści dla zdrowia można zauważyć bardzo szybko.

Amerykańscy naukowcy z różnych instytucji zdrowia publicznego zajmujących się walką z rakiem w USA zauważyli, że u 70 kobiet, które jadły pomidory lub pokarmy zawierające 25 mg likopenu dziennie nastąpił wzrost stężenia adiponektyny o 9 proc. po zaledwie 10 tygodniach.

Nie warto odmawiać sobie jedzenia gotowych przetworów pomidorowych. Duże ilości cennego likopenu znajdują się w koncentracie pomidorowym. Z reguły zawiera on mniejszy dodatek cukru niż ketchupy i sosy pomidorowe, więc można bez obaw włączyć go do codziennej diety.

Nie zwlekaj zbyt długo z jedzeniem świeżych pomidorów. Zobacz, jak w przyspieszonym tempie zmienia się to warzywo pod wpływem czasu:

Mówmy Ciao! świeżym organicznym pomidorom, zaś Addio! - tylko tym z dodatkiem konserwantów.

 Tekst: Monika Piorun

Wczytaj więcej
Nasze magazyny