To wyjątkowo interesujący produkt z żywieniowego punktu widzenia – mówi dr Megan Ware, dietetyczka z Dallas w stanie Teksas. – Jabłko to jabłko. Czy zjesz to odmiany Red Delicious, czy też Pink Lady, nie zmieni to fizjologii organizmu. Natomiast grzyby, w zależności od gatunku, oddziałują na niego zupełnie inaczej. Grzyby, niebędące ani owocami, ani warzywami, klasyfikowane są w swym własnym królestwie. Owocnik – ta część, którą spożywamy – wyrasta ze strzępki (rozgałęzionych nitek grzybni, włosowatych struktur, rosnących na powierzchni gleby i w jej wnętrzu) i wytwarza zarodniki służące do rozmnażania się. Zarówno owocniki, jak i całe grzyby wykazują ponad 100 udokumentowanych właściwości medycznych.
Dlaczego warto jeść grzyby?
Jak się okazuje, grzyby wykazują działanie:
- przeciwutleniające,
- przeciwrakowe,
- przeciwwirusowe,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwpasożytnicze,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwzapalne,
- przeciwcukrzycowe,
- przeciwalergiczne,
- przeciwcholesterolowe.
- są także modulatorami układu odpornościowego, detoksykantami i czynnikami chroniącymi układ krążenia1.
Jakie grzyby mają najlepsze właściwości lecznicze?
Ponad 4 tys. lat temu chińscy lekarze stosowali grzyby do leczenia schorzeń dróg oddechowych i raka. W starożytnej Japonii maitake były tak cenne, że płacono za nie tyle srebra, ile ważyły. Wśród wielu gatunków należących do królestwa Fungi za równie cenne, uważa się shiitake, a niekwestionowanym królem jest lakownica żółtawa, czyli reishi. Całe trio może pochwalić się jedną z najdłuższych historii w lecznictwie.
Reishi (Ganoderma lucidum) dla serca i odporności
To gatunek grzyba rozkładającego drewno. Reishi znane są jako lecznicze od ok. 4 tys. lat. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosuje się je w terapii tak różnorodnych schorzeń, jak przewlekłe zapalenie oskrzeli, nieprawidłowo wysoki poziom tłuszczów we krwi (hiperlipidemia), nadciśnienie, zmęczenie, bóle głowy, drażliwość, zapalenie wątroby, niska liczba krwinek białych i nowotwory.

Reishi zawierają ponad 150 triterpenoidów, czyli związków chemicznych, które, jak wykazano, pomagają obniżać ciśnienie krwi i poprawiają krążenie. Bogate są również w polisacharydy, które wpływają na obniżenie ciśnienia2 i mogą stymulować układ odpornościowy do zwalczania infekcji i wirusów. Sterole (związki spokrewnione ze steroidami) zawarte w reishi pomagają zmniejszać stany zapalne oraz reakcje alergiczne w organizmie. Grzyby reishi mają również znaczące działanie obniżające poziom cukru we krwi, jak też działanie przeciwanemiczne, co może być pomocne w leczeniu cukrzycy3. Udowodniono również ich korzystne działanie przeciwrakowe4, przeciwzapalne5, uspokajające i poprawiające sen oraz pomagają w leczeniu otyłości6.
Jak stosować? Suszone reishi są twarde i gorzkie w smaku, więc najpraktyczniejszym sposobem, by korzystać z ich medycznych właściwości, są suplementy w postaci proszku, ekstraktu i herbatek.
Przeciwwskazania: Suplementy z reishi mogą sprawiać, że leki rozrzedzające krew lub przeciwzakrzepowe będą działały silniej, co zwiększa ryzyko krwawień. Nie stosuj reishi, jeżeli masz zaburzenia krwotoczne, i odstaw je na 2 tygodnie przed zabiegami chirurgicznymi. Ostrożność zaleca się osobom z niskim ciśnieniem krwi lub przyjmującym leki na nadciśnienie, jak również przyjmującym środki immunosupresyjne.
Shiitake (Lentinula edodes) gaszą stany zapalne
Występują w górzystych regionach Japonii, Korei i Chin. Od ponad 1 200 lat używane są w celach spożywczych i jako tradycyjny lek. Shiitake zawierają dużą ilość naturalnej miedzi, która wspiera funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości i układu odpornościowego. Są również bogatym źródłem selenu, ważnego pierwiastka śladowego, który, jak udowodniono, wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego7. Shiitake zawierają eritadeninę – związek obniżający poziom cholesterolu oraz zmniejszające stany zapalne beta-glukany. Trwające 4 tygodnie badanie, obejmujące 52 zdrowych mężczyzn i kobiet w wieku 21-41 lat, wykazało, że spożywanie 5 g lub 10 g grzybów dziennie powoduje poprawę funkcjonowania komórek i odporności jelitowej, zmniejsza stany zapalne i zmienia we krwi poziom związków sygnalizacji odpornościowej zwanych cytokinami8. W innym badaniu stwierdzono, że myszy na wysokotłuszczowej diecie suplementowane sproszkowanymi shiitake mniej przybierały na wadze i miały mniej uszkodzeń tętnic9.

Jak stosować? Shiitake mają ziemisty smak, często opisywany jako mięsny. Zarówno suszone, jak i świeże grzyby używane są do potraw smażonych na sposób chiński, zup, potraw duszonych i innych dań. Dostępne są także w postaci proszku i ekstraktu.
Przeciwwskazania: Shiitake mogą wywoływać wysypki skórne i problemy trawienne, a także nasilać objawy chorób autoimmunologicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, toczeń i reumatoidalne zapalenie stawów. Ich spożywanie może pogarszać eozynofilię
Maitake (Grifola frondosa) – pogromcy przeziębień i cholesterolu
Rosną dziko w pewnych rejonach Japonii, Chin i Ameryki Północnej. Maitake oznacza po japońsku „tańczące grzyby”. Należą do adaptogenów (naturalnych substancji, które przeciwdziałają skutkom stresu w organizmie), przywracają równowagę psychiczną. Mają też działanie obniżające poziom cholesterolu10, zwiększają produkcję przeciwciał w odpowiedzi na szczepienia przeciwko grypie, a także łagodzą objawy przeziębień11. W licznych badaniach udowodniono ich działanie przeciwwirusowe oraz wzmacniające odpowiedź immunologiczną.
Jak stosować? Maitake najczęściej przyjmowane są w postaci suplementów.
Przeciwwskazania: Nie zidentyfikowano żadnych przeciwwskazań. Choć kobietom ciężarnym oraz karmiącym nie zaleca się przyjmowania żadnych z opisanych tu grzybów.
- Int J Microbiol, 2015; 2015:376387
- N Am J Med Sci, 2011; 3: 495-8
- World J Diabetes, 2017; 8:187-201
- PLoS One, 2013; 8: e57431
- Int Immunopharmacol, 2009; 9:1272-80
- Nat Rev Gastroenterol Hepatol, 2015; 12: 553-4
- Nutrition, 2021; 82: 111053
- J Am Coll Nutr, 2015; 34: 478-87
- Faseb J, 2017; 31(S1): 973.3
- J Oleo Sci, 2013; 62: 1049-58
- Funct Food Health Dis, 2017; 7:46282