Jesteś terapeutą?

Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Zielona herbata to drugi po wodzie najczęściej spożywany na świecie napój. Jeśli nadal nie możesz się przekonać do tej popularnej i zdrowej alternatywy, poznaj 7 powodów, dla których warto ją pić.

Artykuł na: 4-5 minut medycyna naturalna rak długowieczność zęby mózg
Zdrowe zakupy

Ile zielonej herbaty powinniśmy pić?

Wszystkie odmiany herbaty (zielona, czarna i oolong) pochodzą od tej samej rośliny o nazwie Camellia sinensis. Jednakże wytwarzanie zielonej herbaty obejmuje niewielką ilość procesów produkcyjnych, dzięki czemu jest ona bogata w należące do polifenoli katechiny – związki o działaniu przeciwutleniającym, takie jak galusan epigallokatechiny (EGCG) – które uważa się za odpowiedzialne za większość jej korzystnych właściwości.

Jak wykazał pewien przegląd badań, optymalna ilość to 3-5 filiżanek dziennie (czyli do 1200 ml/dzień), co zapewnia minimum wynoszące 250 mg katechin13.

Zielona herbata ogólnie wolna jest od efektów ubocznych, chociaż picie dużych jej ilości może wywoływać bezsenność, lęk i zaburzenia żołądkowe z powodu zawartości kofeiny. Niektórzy eksperci odradzają picie tego naparu oraz wszelkich innych napojów z kofeiną ciężarnym14.

Na rynku dostępne są bezkofeinowe produkty zielonej herbaty, ale zawartość katechin zmniejsza się wraz z procesem dekofeinizacji15, trzeba by więc pić jej o wiele więcej, aby uzyskać te same korzyści, co w przypadku tradycyjnych produktów.

Właściwości zdrowotne zielonej herbaty

Zielona herbata zmniejsza ryzyko raka

Picie 5 lub więcej filiżanek zielonej herbaty dziennie obniża ryzyko wystąpienia nowotworów atakujących układ krwionośny i limfatyczny o ok. 50%1. Zielony napar pomaga też chronić nas przed nowotworami wątroby, płuc, prostaty, trzustki i okrężnicy2.

Picie zielonej herbaty służy kościom

Badania sugerują, że napar ten jest w stanie zapobiegać utracie masy kostnej związanej z wiekiem oraz redukować złamania poprzez zwiększanie gęstości mineralnej kości i wspieranie wzrostu tkanki kostnej5.

W pewnym badaniu na kobietach po menopauzie z osteopenią (uważaną za zwiastun osteoporozy) suplementy polifenoli zawartych w zielonej herbacie zwiększały poziom markerów formowania kości i przyspieszały procesy ich przebudowy6.

Zielona herbata zapobiega cukrzycy

Badanie na ponad 17 tys. dorosłych wykazało, że osoby pijące 6 lub więcej filiżanek tego napoju dziennie mają o 1/3 mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w porównaniu do osób pijących mniej niż filiżankę tygodniowo4.

Zielona herbata ma działanie odchudzające

W toku badania na niemal 200 osobach z umiarkowaną nadwagą okazało się, że 2 porcje dziennie zielonej herbaty bogatej w katechiny (związki te uważa się za odpowiedzialne za korzystne właściwości tego napoju) doprowadziły do znacznej utraty wagi oraz redukcji tkanki tłuszczowej na brzuchu3.

Zielona herbata pomaga dbać o zęby

Ryzyko utraty zębów zredukujemy o co najmniej 20%, pijąc co najmniej 1 filiżankę zielonej herbaty dziennie – przekonują japońscy naukowcy7. Chroni ona również przed próchnicą i zwalcza nieświeży oddech8.

Zielona herbata ożywia mózg

Napój ten usprawnia procesy poznawcze, takie jak pamięć i skupianie uwagi, zarówno u osób zdrowych, jak i tych z niewielką utratą zdolności poznawczych9. Jak wykazało pewne badanie, picie nawet 1 filiżanki tego napoju dziennie może znacząco obniżyć ryzyko osłabienia funkcji poznawczych10.

Zielona herbata przedłuża życie

Kilka badań przeprowadzonych w Japonii sugeruje, że picie zielonej herbaty obniża ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny11, zwłaszcza z powodu chorób serca12.

Bibliografia
  1. Am J Epidemiol, 2009; 170: 730–8
  2. Cochrane Database Syst Rev, 2009; CD005004
  3. Obesity (Silver Spring), 2010;18:773–9
  4. Ann Intern Med, 2006; 144: 554–62
  5. Nutr Res, 2009; 29: 437–56
  6. Osteoporos Int, 2012; 23: 1541–52
  7. Prev Med, 2010; 50: 173–9
  8. Arch Oral Biol, 2012; 57: 429–35
  9. Psychopharmacology (Berl), 2014; 231: 3879–88; Nutrients, 2014; 6: 4032–42
  10. Am J Clin Nutr, 2006; 83: 355–61
  11. Ann Epidemiol, 2015; 25: 512–518.e3
  12. JAMA, 2006; 296: 1255–65; Ann Epidemiol, 2009; 19: 732–9
  13. Cochrane Database Syst Rev, 2009; 3: CD005004
  14. Front Psychiatry, 2017; 8: 80
  15. Nutr Cancer, 2003; 45: 226–35
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 2/2022
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W:
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 2/2022
KUP wydanie papierowe KUP wydanie ELEKTRONICZNE
Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT