18 sposobów, by cieszyć się zdrowymi dla serca orzechami

Jedzenie orzechów włoskich może być najsmaczniejszym sposobem ochrony serca i mózgu. Już zaledwie ich garstka dziennie obniża poziom złego cholesterolu LDL i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Orzechy włoskie są bogate w kwas alfa-linolenowy, zaliczany do kwasów omega-3 i odpowiadający za lepsze funkcjonowanie mózgu oraz pozytywny nastrój. I chociaż orzechy włoskie są bogate w tłuszcz i kalorie, badania wykazały, że ludzie, którzy je regularnie jedzą, nie tyją. Jest to możliwe, ponieważ orzechy włoskie są sycące. Już około siedmiu połówek, czyli ok. 40 g (185 kalorii) zapewnia korzyści zdrowotne.

Oto przepisy na prawdziwe przysmaki z orzechami: masło orzechowe, pastę Baba Ganoush i orzechy kandyzowane w syropie klonowym (tak, tak, zdrowe "cukierki"). Wypróbuj je, są tego warte! Potrawy przed podaniem trzymaj przez 4–6 godzin w lodówce – dzięki temu będą miały zdecydowanie bogatszy smak.

Przepisy na przysmaki z orzechami

Masło orzechowe

Masło orzechowe jest tak pyszne, że polubi je każdy. Wypróbowałam kilka wersji: z surowymi i prażonymi orzechami włoskimi, z orzechami i odrobiną oliwy, aby masło miało bardziej kremową konsystencję, solonymi i niesolonymi.

Zwyciężyła mieszanka orzechów surowych i prażonych, ze szczyptą soli i łyżeczką miodu – to sposób na złagodzenie gorzkiego smaku garbników zawartych w skórce orzecha włoskiego, gdyby nie udało się jej usunąć całkowicie. Opiekanie orzechów włoskich nadaje im teksturę i dodaje aromatu.

Przepis na 230 gramów masła 

  • 300 g posiekanych, surowych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • ćwierć łyżeczki soli

Podgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Rozsyp 150 g orzechów na blasze, a następnie je podpiecz (7–10 minut). Poczekaj, aż ostygną. Dołóż do nich pozostałą część świeżych orzechów i zmiksuj w blenderze (30 sekund). Dodaj pozostałe składniki – miód i sól. Ponownie zmiksuj (20–30 sekund), aby masa miała gładką konsystencję masła. Przechowuj ją w lodówce, w zamkniętym słoiku.

Masło orzechowe

Orzechowa pasta Baba Ganoush

Przepis na 200 gramów pasty 

  • jeden nieobrany bakłażan (około 560 g) 
  • 3 duże cebule szalotki 
  • olej roślinny w spreju
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 40 g rozgniecionych surowych orzechów włoskich

Rozgrzej piekarnik do 205 st. C. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół. Obierz szalotki i pokrój je wzdłuż na ćwiartki. Połóż bakłażana i szalotki na blasze i spryskaj olejem roślinnym. Piecz, od czasu do czasu obracając szalotki, aż bakłażan będzie bardzo miękki, a szalotki się zarumienią (45–50 minut). Ostudź podpieczone warzywa, następnie usuń skórę z bakłażana, pokrój go i zmiksuj w blenderze z szalotką, masłem orzechowym, sokiem z cytryny i solą, by uzyskać gładką masę. Dodaj do niej rozdrobnione orzechy włoskie. Przełóż masę do miski, przykryj ją i wstaw do lodówki na 4–6 godzin.

Wyjmij ją z lodówki 30 minut przed podaniem. Jedz z krakersami, chlebem pita lub warzywami.

Pasta Baba Ganoush

Orzechy włoskie kandyzowane w syropie klonowym

Kandyzowane orzechy kupowane w sklepie często są pokryte dużą ilością cukru. Kandyzowanie w odrobinie syropu klonowego nadaje orzechom wystarczająco słodki smak i chrupiącą, krystaliczną powłokę.

Przepis na 150 gramów tego przysmaku 

  • 150 g surowych orzechów włoskich podzielonych na połówki 
  • 2 łyżki syropu klonowego 
  • szczypta soli

Orzechy włoskie z dodatkiem syropu klonowego i soli podpiecz na patelni na średnim ogniu. Mieszaj orzechy do czasu, aż syrop prawie odparuje – nie może się przypalić. Przełóż orzechy na woskowany papier i poczekaj, aż ostygną. Zdejmij orzechy z papieru widelcem. Przechowuj je w hermetycznym pojemniku. Kandyzowane orzechy mogą być przekąską lub dodatkiem do jogurtu, płatków owsianych lub sałatki.

15 innych sposobów na delektowanie się orzechami włoskimi

Najlepszym sposobem na pozyskanie świeżych orzechów włoskich jest kupowanie ich w łupinach i otwieranie tuż przed zjedzeniem lub przygotowaniem potrawy. Kolejnym sposobem jest kupowanie łuskanych połówek orzecha włoskiego – zachowują świeżość dłużej niż rozdrobniony orzech. Przechowuj orzechy w chłodnym, suchym miejscu, w szczelnym pojemniku. Jeśli do potrawy potrzebujesz pokruszonych orzechów włoskich, połówki orzechów włóż do plastikowej torebki z suwakiem i rozdrobnij je wałkiem do ciasta.

  1. Do koktajlu dodaj 40 g orzechów włoskich lub dwie łyżki masła orzechowego.
  2. Gotowane warzywa przypraw pikantną polewą orzechową. Przygotujesz ją ze 150 g prażonych, rozdrobnionych orzechów włoskich i 240 g pełnoziarnistego chleba panko. Do smaku dodaj łyżkę zmielonego świeżego tymianku, szczyptę soli, łyżkę oliwy z pierwszego tłoczenia. Polewę przechowuj w zamrażarce, w zamkniętym pojemniku. 
  3. Jogurt lub owoce umieść w miseczce i posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi, kandyzowanymi w syropie klonowym.Uzyskasz w ten sposób naturalnie słodzony deser, przekąskę czy przysmak na śniadanie.
  4. Przygotuj przystawkę z daktyli – każdy owoc wypełnij odrobiną koziego sera i połówką orzecha włoskiego. 
  5. Filety rybne obtocz przed pieczeniem w rozdrobnionych orzechach włoskich.
  6. Połówki gruszek lub brzoskwiń polej miodem i dodaj do nich po 10 g orzechów włoskich. 
  7. Przygotuj sałatkę z jarmużu, pokrojonych w kostkę świeżych gruszek i orzechów włoskich, przyprawioną sosem winegret.
  8. Dopraw blanszowane brukselki sosem z włoskich orzechów. Sos przygotuj z 40 g rozdrobnionych orzechów włoskich. Jedną posiekaną drobno cebulkę szalotkę podsmaż na oliwie, następnie przełóż ją do miski i dopraw octem – do wyboru: ryżowym bądź szampańskim (ok. 3 łyżek) – i musztardą dijon (1 łyżka). Dodaj orzechy.
  9. Dodaj orzechy włoskie do brązowego ryżu, to sposób na zwiększenie ilości białka w wegetariańskich potrawach.
  10. Połówki orzechów włoskich zanurz w rozpuszczonej ciemnej czekoladzie. Zaczekaj, aż czekolada ostygnie i stwardnieje, po czym delektuj się tym deserem, zdrowym dla serca.
  11. Purée z kalafiora posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi (koniecznie wypróbuj ten przepis, nawet jeśli masz wątpliwości).
  12. Ugotuj owsiankę. Dodaj do niej trochę rozdrobnionych orzechów włoskich i jogurt waniliowy.
  13. Ustaw na biurku miseczkę z orzechami włoskimi i podjadaj je przez cały dzień.
  14. Przygotuj kilka torebek z orzechami włoskim zmieszanymi z żurawiną (szukaj żurawiny bez dodatku cukru), aby mieć je pod ręką w razie konieczności błyskawicznego zjedzenia śniadania czy lunchu. 
  15. Używaj oleju orzechowego jako sosu do sałatek. Orzechy są prażone przed tłoczeniem, dzięki czemu olej ma głęboki orzechowy smak
Autor publikacji:
Debby Maugans

Mieszka w Asheville w Karolinie Północnej, jest autorką licznych artykułów i książek o żywności, z których najpopularniejsze to "Small Batch Baking", "Small Batch Baking for Chocolate Lovers" i "Farmer and Chef Asheville".

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
Holistic Health 4/2021
Holistic Health
Kup teraz
Wczytaj więcej
Nasze magazyny