Po raz pierwszy mózgi osób pijących kawę i jej niepijących porównano z wykorzystaniem technologii funkcjonalnego rezonansu magnetycznego. Jak się okazało, naprawdę się one różnią – przynajmniej według badania ufundowanego przez Instytut Informacji Naukowej nt. kawy.
Naukowcy z portugalskiego Uniwersytetu Minho zbadali mózgi 37 kawoszy oraz 24 osób, które nie sięgają po nią w ogóle podczas odpoczynku i wykonywania zadania. W pierwszej grupie wykazano oznaki efektywniejszych połączeń między obszarami odpowiedzialnymi za kontrolę motoryczną i czujność, redukcję dekoncentracji oraz poprawę poziomów uwagi i koncentracji. Co ciekawe, te same połączenia zaobserwowano w mózgach osób niepijących kawy tuż po skosztowaniu filiżanki tego napoju. Sugeruje to, że oddziałuje on na mózg bardzo szybko.
- Molecular Psychiatry 2021; doi: nature.com/articles/s41380-021-01075-4