Fenantren: od skażonych mórz do arytmii serca

Zdrowe oraz świadome odżywianie powinno pozytywnie wpływać na nasz organizm. Co jednak w przypadku, kiedy żywność jest skażona?

15 maj 2017
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Chociaż ryby są elementem wielu zdrowych diet (m. in. śródziemnomorskiej i paleo), ich spożywanie może prowadzić do problemów z sercem.

Częste wycieki ropy sprawiają, że do organizmów ryb może przedostawać się fenantren, należący do grupy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (PAH, z ang. polycyclic aromatic hydrocarbon).

Wiele badań wskazuje na związek między PAH i nowotworami, ale najnowsze odkrycie dokonane przez zespół naukowców z Uniwersytetu Stanforda dowodzi, że fenantren może dodatkowo osłabiać mięśnie serca i powodować arytmię.

Fenantren trafia na nasze stoły, jeśli ryby miały kontakt z plamą ropy, ale jest również obecny w  zanieczyszczonej glebie lub przedmiotach zagarniętych przez morze podczas sztormów czy też w skażonym powietrzu.

Badanie przeprowadzono na makrelach i 2 gatunkach tuńczyka.

Źródło: Sci Rep, 2017; 7: 41476; doi: 10.1038/screp41476

Wczytaj więcej
Nasze magazyny