Fosforany przyczyną chorób serca

Naukowcy w tym tygodniu dowiedli, że konserwanty zawarte w przetworzonej żywności są przyczyną chorób serca i nadciśnienia tętniczego. Ponadto są one jedną z przyczyn już powszechnie występującej przewlekłej choroby nerek, która z kolei prowadzi do problemów z sercem i miażdżycy.

07 maj 2014
Artykuł na: minutę
Zdrowe zakupy

Fosforany w przetworzonej żywności, włączając w to przetworzone sery oraz napoje typu coca-cola, pobudzają produkcję hormonu FGF23, odpowiedzialnego za poziom sodu w organizmie. Według austriackich naukowców (Vetmeduni Vienna) wysoki poziom tego hormonu oznacza wysokie stężenie sodu. Dowodzą oni, że osoby z przewlekłą chorobą nerek oraz wysokimi poziomami FGF23 i sodu są narażone na choroby układu krwionośnego.

Hormon FGF23 kontroluje także poziom wapnia. Przy jego wysokim stężeniu w organizmie nerki wchłaniają więcej tego pierwiastka, co również przyczynia się do rozwoju miażdżycy.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny