Jak pyłek pszczeli może ochronić przed COVID-19?

Brazylijscy naukowcy stawiają na produkty pszczele jako źródło obiecujących strategii terapeutycznych i chemioprofilaktycznych przeciwko SARS-CoV-2.

Artykuł na: minutę
Zdrowe zakupy

Miód, pyłek, propolis, mleczko pszczele, wosk pszczeli i jad pszczeli wykazują silne działanie przeciwko patogenom wywołującym ciężkie zespoły oddechowe, w tym ludzkim koronawirusom. Ponadto lista korzyści płynących z apiterapii dla układu odpornościowego jest długa. Dość powiedzieć, że pszczele wytwory biorą udział w indukcji produkcji przeciwciał, dojrzewaniu komórek odpornościowych oraz stymulacji wrodzonej i adaptacyjnej odpowiedzi immunologicznej.

Zatem jeśli nie chcesz się zarazić COVID-19, śmiało sięgaj po leki z pszczelej apteki.

Bibliografia
  • Phytother Res. 2021 Feb;35(2):743-750
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny