Mleko dziobaka jak antybiotyk?

W jaki sposób dziobak może nam pomóc walczyć z lekoopornymi bakteriami?

07 lipiec 2018
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Dziobak australijski (Ornithorhynchus anatinus) uznawany jest za najbardziej osobliwe i tajemnicze zwierzę zamieszkujące naszą planetę: łączy w sobie cechy ssaka, ptaka oraz gada. Aby zachować swoje młode przy życiu, organizmy tych zwierząt wypracowały niezwykły mechanizm.

Samica dziobaka posiada gruczoły mleczne, lecz nie ma wykształconych sutków. Mleko wydzielane jest przez pory w jej skórze - maluchy zlizują je bezpośrednio z jej ciała. Niesie to ze sobą ryzyko zakażenia, musi więc istnieć sposób, który zabezpiecza młode przed bakteriami.

Badania przeprowadzone w 2010 r. doprowadziły do odkrycia w mleku dziobaków białka o niespotkanej do tej pory budowie przestrzennej. Dr Janet Newman wyizolowała specyficzną proteinę, a następnie zgłębiła jej strukturę. Białko wykazuje bardzo silne właściwości przeciwbakteryjne, przy czym mechanizm jego działania różni się od dotychczas poznanych i wynika ze spiralnie pofałdowanej struktury molekularnej.

Dr Newman sądzi, że właśnie kształt białka ma tu kluczowe znaczenie. Aby zyskać materiał do dalszych badań, odkodowano strukturę molekularną odkrytego białka i wytworzono jego sztuczny odpowiednik. Dotychczas przeprowadzone badania są obiecujące. Gdy poznamy dokładnie mechanizm działania tej unikalnej proteiny, będziemy w stanie wyprodukować nowe antybiotyki do walki z opornymi szczepami bakterii.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny