Kichadi oczyszcza

Tę tradycyjną potrawę kuchni hinduskiej spożywa się podczas... głodówki.

02 styczeń 2018
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Według ajurwedy głodówka służąca oczyszczeniu organizmu powinna trwać najdłużej jeden dzień. Można ją przeprowadzać najwyżej raz w tygodniu, najlepiej wiosną lub jesienią. Spożywanie kichadi przyspiesza usuwanie z organizmu toksyn1. Kichadi powstaje z fasoli mung, ryżu basmati, różnych ziół i ghee (rodzaj masła klarowanego używanego w kuchni hinduskiej). W ciągu dnia przeznaczonego na głodówkę należy zjeść talerz kichadi oraz jedną łyżeczkę ghee. Do picia zaleca się ziołowe napary. Taki zestaw ma właściwości oczyszczające, pozwala na wydalenie z organizmu ama - toksyn określanych przez Hindusów jako psychofizyczne, czyli obciążających również nasz umysł. Potrawa wzmacnia organizm, także po chorobie.

Przepis na kichadi

  • namocz w wodzie na pół godziny 2 szklanki ryżu basmati i 1 szklankę fasoli mung;
  • 2 łyżki ghee wymieszaj ze sproszkowanym kminkiem (1 łyżeczka), nasionami kolendry (1 łyżeczka), kurkumą (szczypta) i asafetidą (szczypta);
  • do ziół połączonych z ghee dodaj 10 szklanek wody, a następnie odcedzoną fasolę i ryż, 2 łyżeczki imbiru, 4 ziarna kardamonu, szczyptę soli;
  • gotuj całość pod przykryciem, dopóki fasola nie zmięknie.

Program odmładzania

Kichadi stosuje się również podczas terapii toniczno-odmładzającej. Składają się na nią:

  • dieta uwzględniająca wyłącznie kichadi, ewentualnie z dodatkiem gotowanych warzyw;
  • masaż olejkiem sezamowym, który następnie usuwa się z ciała za pomocą mąki z ciecierzycy i pod ciepłym prysznicem, zakończonym zimnym natryskiem;
  • dowolna aktywność fizyczna podnosząca temperaturę ciała.

Program obejmuje ponadto oczyszczanie jelit z zastosowaniem toniku ajurwedyjskiego, co jednak wymaga konsultacji ze specjalistą, który dostosuje terapię do indywidualnych potrzeb.

ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
Holistic Health 6/2017
Holistic Health
Kup teraz
Wczytaj więcej
Nasze magazyny