Jesteś terapeutą?

Dlaczego warto zastosować qigong?

Ta starożytna chińska technika może pomóc w wielu współczesnych problemach zdrowotnych.

Artykuł na: 6-9 minut rak ciśnienie krwi ból medycyna naturalna
Zdrowe zakupy

Qigong jest starożytną metodą leczniczą ze Wschodu, która zyskuje coraz większą popularność na Zachodzie. Ten holistyczny system ruchu, oddychania i medytacji, czasem określany jako "ruch medytacyjny", jest kamieniem węgielnym tradycyjnej medycyny chińskiej i opiera się na przekonaniu, że ciało zawiera sieć ścieżek energetycznych, po których krąży energia życiowa, zwana qi. Uważa się, że poprzez ułatwianie przepływu qi przez całe ciało, qigong, oznaczający dosłownie "pracę z qi", przynosi korzyści, takie jak spokój i samoświadomość, jak również poprawa zdrowia i wspieranie leczenia.

Istnieją dwie zasadnicze formy qigong: wewnętrzna i zewnętrzna. Wewnętrzny qigong to rodzaj aktywności kierowany przez samego ćwiczącego, nadający się do wykonywania dla każdego, indywidualnie lub w grupach, a polegający na powolnych, pełnych gracji ruchach, połączonych z koncentrowaniem się na oddechu i uspokojeniu umysłu. Forma zewnętrzna wymaga natomiast udziału mistrza qigong, który zdobył umiejętność przekazywania własnej qi, by wpływać na zdrowie innych. Ta forma wykazuje podobieństwa do innych technik medycyny energetycznej, takich jak reiki, w których energia dostarczana jest przez terapeutę, i zazwyczaj polega na ruchach rąk i skupieniu uwagi na przekazywaniu swojego qi odbiorcy.

Obydwa typy qigong, a szczególnie wewnętrzny, niosą nadzieję w różnorodnych problemach zdrowotnych. Oto 5 dobrych powodów, by wypróbować już dziś tę starożytną technikę.

Qigong obniża ciśnienie krwi

Kilka badań sugeruje, że qigong jest skuteczną terapią naturalną w nadciśnieniu tętniczym. Według niedawnej metaanalizy – analizy zbiorczej 20 badań, obejmujących ponad 2 tys. pacjentów z nadciśnieniem – qigong może znacząco obniżać zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi, a ćwiczenia połączone z lekami przeciwko nadciśnieniu dają wyższą skuteczność niż same leki1.

Zmniejszanie szumów usznych a qigong

Regularne praktykowanie qigong może być przydatnym sposobem leczenia częstego zaburzenia słuchu, jakim są szumy uszne, objawiające się dzwonieniem lub brzęczeniem w uszach. W badaniu obejmującym 80 pacjentów z szumami usznymi stwierdzono, że regularne sesje qigong poważnie zmniejszały intensywność tego schorzenia, a efekty utrzymywały się przez co najmniej 3 miesiące po zaprzestaniu praktyk2.

Technika qigong łagodzi ból

Qigong zewnętrzny, czyli forma qigong, w której qi przekazywana jest przez terapeutę, przedstawia się obiecująco jako sposób leczenia przewlekłych schorzeń bólowych, takich jak choroba zwyrodnieniowa stawów, ból krzyża i fibromialgia. W przeglądzie 5 badań dokonanym przez naukowców brytyjskich stwierdzono większą redukcję bólu w grupach qigong w porównaniu z grupami kontrolnymi7, a przegląd amerykański podsumowano wnioskiem, że zewnętrzny qigong jest "prawdopodobnie skuteczny w leczeniu przewlekłego bólu"8. Jak się wydaje, skuteczność działania tej metody uzależniona jest od umiejętności terapeuty9.

Qigong pomaga poprawić samopoczucie

Praktykowanie qigong 2 razy w tygodniu może poprawiać zdolności fizyczne, równowagę, zdrowie fizyczne i psychiczne oraz duchowy dobrostan u osób starszych3. Niektóre badania wskazują, że ma zdolność łagodzenia depresji u osób w podeszłym wieku4. Również dzieci mogą odnosić korzyści z tej aktywności: sesje 2 razy w tygodniu poprawiały ich samopoczucie w szkole i miały pozytywny wpływ na zachowanie5,6.

Technika qigong — wsparcie w leczeniu raka

Qigong może być pomocny przy częstych objawach, jakich doświadczają pacjenci chorzy na raka i ci, którzy wyzdrowieli, np. przy zmęczeniu. Gdy osoby, które pokonały raka prostaty, podzielono na 2 grupy, ta uczęszczająca przez 3 miesiące na zajęcia qigong zgłaszała większą poprawę pod względem uczucia zmęczenia i wyczerpania niż grupa uczestnicząca w zwykłych zajęciach rozciągających10. Z kolei w badaniu kobiet i mężczyzn chorych na raka ćwiczenia poprawiały ogólną jakość życia i nastrój, a także obniżał poziom białka C-reaktywnego, markera stanu zapalnego11. Inne badania sugerują, że ćwiczenia te mogą wzmacniać funkcje odpornościowe i podnosić wskaźnik przeżyć, gdy stosowany jest jako terapia uzupełniająca w leczeniu raka12,13.

Bibliografia
  1. Medicine (Baltimore), 2015;94:e352
  2. J Psychosom Res, 2010;69:299–304
  3. Geriatr Nurs, 2017 Aug 16. pii: S0197-4572(17)30173-8
  4. Int J Geriatr Psychiatry, 2006;21:890–7
  5. J Altern Complement Med, 2010;16:939–44
  6. J Altern Complement Med, 2005;11:41–7
  7. J Pain, 2007;8:827–31
  8. J Rehabil Res Dev, 2007;44:195–222
  9. Clin Rheumatol, 2008;27:1497–505
  10. J Cancer Surviv, 2014;8:60–9
  11. Ann Oncol, 2010;21:608–14
  12. Support Care Cancer, 2012; 20: 1121–33
  13. Integr Cancer Ther, 2002;1:345–70
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 1/2022
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W:
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 1/2022
KUP wydanie papierowe KUP wydanie ELEKTRONICZNE
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 1/2022
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Kup teraz
Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT