Jesteś terapeutą?

Detoks z antyoksydantami

Toksyczne związki z chemii gospodarczej i pleśni mogą kumulować się w ciele całymi latami, warto więc zadbać o jego kompleksową detoksykację. Z pomocą przychodzą przeciwutleniacze.

25 czerwiec 2019
Artykuł na: 6-9 minut antyoksydanty witaminy składniki mineralne
Zdrowe zakupy

U podłoża toksycznego działania wielu związków chemicznych leżą mechanizmy prowadzące do rozwoju stresu oksydacyjnego. Nadmiar wolnych rodników zaburza aktywność enzymów antyoksydacyjnych, które nie tylko usuwają reaktywne formy tlenu, ale również biorą udział w metabolizmie ksenobiotyków oraz substancji endogennych (m.in. kancerogenów, leków, herbicydów, pestycydów oraz produktów stresu oksydacyjnego)1.

To dlatego zwiększenie ochrony przed reaktywnymi formami tlenu staje się jedną ze strategii detoksykacji. Wykazano, że w przypadku zatrucia ołowiem skuteczne okazują się N-acetylocysteina, kwas alfa-liponowy, witamina E i kwercetyna2. Dlatego jeśli zmagasz się z pleśnią lub bioaerozolami, wypróbuj poniższe suplementy.

Selen może przeciwdziałać toksycznemu działaniu między innymi rtęci, kadmu, talu oraz srebra3.

Glutation to najważniejszy antyoksydant w naszym organizmie. Koncentruje się zwłaszcza w wątrobie, gdzie pełni funkcję głównego czynnika odtruwającego. Glutation oczyszcza płyny międzykomórkowe, zapobiegając w ten sposób penetracji toksyn do komórek. Ponadto od jego obecności zależy działanie witamin C i E4.

N-acetylocysteina (NAC) wykorzystywana jest np. przy zatruciu paracetamolem, ma bowiem zdolność inaktywacji toksycznych produktów jego przemian i ochrony wątroby przed uszkodzeniem poprzez utrzymywanie stężenia glutationu na odpowiednim poziomie5. NAC zmniejsza również uszkodzenia hepatocytów wywołane innymi lekami, toksynami, truciznami i alkoholem6.

Cynk warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, działa antyoksydacyjnie, bierze udział w utrzymywaniu równowagi jonowej pierwiastków śladowych oraz jest aktywatorem lub częścią koenzymatyczną ok. 80 enzymów, w tym dysmutazy ponadtlenkowej7. Bierze również udział w detoksykacji związków organicznych8.

Koenzym Q10 to silny antyoksydant, który chroni przed utlenianiem błonę komórkową i lipoproteiny9. Jest skutecznym wymiataczem wolnych rodników oraz wszelkich zalegających w organizmie trucizn. Zapobiega również uszkodzeniu komórek, gdyż stanowi ich pierwszą linię obrony.

ALA, czyli kwas alfa-liponowy, zmniejsza oksydacyjne uszkodzenia mitochondriów, białek i kwasu nukleinowego w hipokampie, powstające w mózgu wraz z wiekiem10. Jednocześnie istotnie zwiększa wchłanianie i syntezę innych przeciwutleniaczy, takich jak glutation oraz witaminy C i E.

Magnez jest aktywatorem ponad 300 enzymów, bierze udział w ponad 600 reakcjach oraz pełni ważną funkcję w przetwarzaniu ksenobiotyków, co związane jest z jego rolą jako przeciwutleniacza11. Suplementacja wykazuje ochronne działanie w organizmach wystawionych na działanie substancji toksycznych (m.in. zapobiega zwiększaniu przepuszczalności błon komórkowych wywołanej przez stres oksydacyjny indukowany etanolem)12.

Witamina C łatwo wiąże się z zatruwającymi organizm metalami ciężkimi, jak też ze szkodliwymi produktami przemiany materii, neutralizując ich działanie. Zobojętnia również toksyczne metabolity, które zalegają w organizmie wskutek złego wydalania moczu i kału. Codzienna suplementacja 1 g kwasu askorbinowego już po tygodniu spowodowała obniżenie poziomów ołowiu o 81% we krwi mężczyzn, którzy palili co najmniej paczkę papierosów dziennie13.

Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za prawidłowy przebieg ważnych procesów biochemicznych i wykazują aktywność antyoksydacyjną. Niacyna przyczynia się do wzrostu aktywności reduktazy glutationowej, a co za tym idzie - do poprawy detoksykacyjnych zdolności komórek14. Z kolei witaminy B6 i B12 są niezbędne do prawidłowej pracy wątroby, w której odbywają się procesy metaboliczne. Dr Sarah Myhill, członek zespołu "What Doctors Don’t Tell You", poleca zażywanie 2 razy dziennie 1 mg witaminy B12 oraz 50 mg B6.

Witamina D wpływa na aktywność tzw. antybiotyków antydrobnoustrojowych (PAD), które działają bakteriobójczo na pałeczki Gram-ujemne i Gram-dodatnie, neutralizują toksyny oraz zwalczają wirusy15.

 Artykuł pt. "Zadbaj o wewnętrzny ład" ukazał się w numerze Marzec 2019 magazynu "O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą" >>

Bibliografia

  1. Biomed Res. Int. 2013: 474963; Postepy Hig Med Dosw 2007; 61:627-638
  2. Interdiscip Toxicol 2012; 5(2):47-58
  3. Environ Health Prev Med, 2008; 13:102–8
  4. J Lab Clin Med. 1992; 120(5):720-725
  5. Neuropsychopharmacology. 2004; 29(11):2018-23
  6. J Surg Res. 2016; 206(2):263-272
  7. Acc. Chem. Res. 1996; 29:331
  8. Antioxidants (Basel). 2017; 6(2):pii:E24
  9. J Am Coll Cardiol 2010; 56: 1196-1204
  10. Proc Natl Acad Sci U S A. 2002; 99(4):2356-2361
  11. J Nutr Metab. 2015; 2015:760689
  12. Enzyme Microb Tech. 2000; 26:678
  13. J Am Coll Nutr 1999; 18(2):166-70
  14. Chem Biol Interact 2006; 163:94-112
  15. Postępy Nauk Medycznych 2012; 25(3):241-246
Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny