Witaminy, ale jakie? Na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniej dla siebie witaminy K2 i D3

Na temat samych witamin D3 oraz K2, jak i ich połączenia, napisano już wiele artykułów naukowych, popularnonaukowych oraz przeprowadzono liczne badania potwierdzające ich pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie człowieka. Nie ulega wątpliwości, że ich regularne stosowanie ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Z tego powodu warto przyjrzeć się bliżej kluczowym czynnikom, które ułatwią podjęcie optymalnego dla siebie i swoich bliskich wyboru.

27 sierpień 2018
Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Menachinox® K2 + D3 to suplement diety będący źródłem naturalnej witaminy K2 (MK-7) otrzymywanej z tradycyjnego, japońskiego sfermentowanego produktu soi - Natto oraz naturalnej witaminy D3 pozyskiwanej z lanoliny.

Witaminy K2 i D3 zawarte w preparacie zostały rozpuszczone w naturalnych tłuszczach, dzięki czemu są najlepiej przyswajalne dla organizmu.

Witamina K2 (MK-7) zawarta w produkcie Menachinox K2+D3 została pozyskana naturalnie w procesie biofermentacji z wykorzystaniem kultur bakterii Bacillussubtilis ssp natto.

Monolipid K zawiera unikalną kombinację ekstraktu z czerwonych drożdży ryżu (standaryzowanego na zawartość monakoliny K) oraz witamin B6, B12 i kwasu foliowego.

Monakolina K to naturalna statyna, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził korzystne działanie przy spożywaniu 10 mg monakoliny K dziennie.

Witaminy B6, B12 i kwas foliowy wpływają na prawidłowy metabolizm homocysteiny. Dodatkowo Monolipid K został wzbogacony o naturalny koenzym Q10 oraz chrom.

Preparat Ginkomag Plus zawiera w swoim składzie standaryzowany ekstrakt z miłorzębu japońskiego w optymalnym stosunku 4:1 flawonoglikozydów do laktonów terpenowych w wysokiej dawce (110 mg) oraz lecytynę sojową, magnez, a także witaminy z grupy B.

Ginkomag Plus wspomaga krążenie krwi w mózgu i równowagę psychiczną oraz wspiera dobre samopoczucie, a także przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu, szczególnie u osób starszych.

Ekonomiczne opakowanie zawiera 120 kapsułek wegańskich z celulozy roślinnej i wystarcza na 4 miesiące stosowania.

Najnowsze badania podają, że nawet 90% społeczeństwa polskiego może cierpieć na niedobory witaminy D3. Nazywane to bywa "cichą epidemią", gdyż początkowe objawy nie są na tyle charakterystyczne, aby powiązać je z niskim poziomem tej witaminy. Szczególnie narażone są osoby starsze oraz po przebytym zawale serca. Na niedobory witaminy K2 powinny uważać osoby ze schorzeniami wątroby, zespołem złego wchłaniania oraz przyjmujące leki przeciwkrzepliwe.

Dlaczego połączenie witaminy D3 i K2?

Witamina D3 zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu w jelicie cienkim, co zapewnia jego odpowiedni poziom we krwi. Jednak bez witaminy K2 wapń ten nie zostanie wbudowany w miejsca docelowe, takie jak kości czy zęby, a pozostając w układzie krążenia może wywoływać kalcyfikację tętnic. Główną funkcją witaminy K2 jest modyfikacja białek (np. osteokalcyny, MGP), po której zdolne są one do wiązania wapnia i przenoszenia w odpowiednie miejsce organizmu, między innymi do kości, wzmacniając ich strukturę i zwiększając gęstość.

Procesy te są ze sobą ściśle połączone i skorelowane, więc suplementacja pojedynczych witamin nie przyniesie nam pożądanych skutków. Jedynie połączenie odpowiedniego poziomu witaminy K2 i D3 oraz zadbanie o dostateczną ilość wapnia w diecie pozwoli nam zachować zdrowie.

Gdzie znajdziemy witaminę K2 i D3

Witamina D3 jest produkowana w naszym organizmie. Potrzebny jest do tego odpowiedni poziom cholesterolu oraz promienie UVB. Natomiast witamina K2 produkowana jest przez bakterie żyjące w naszym jelicie grubym. Oprócz tego obie witaminy możemy pozyskiwać z pożywienia.

Naturalnym źródłem witaminy D3 są ryby. Codzienne spożycie miecznika, łososia lub dorsza pozwala nam pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę D. W Polsce jednak jest to utrudnione ze względu na ograniczoną dostępność świeżych ryb. Innym, łatwiej dostępnym źródłem są jajka czy wątroba wołowa.

Witaminę K2 znajdziemy natomiast  w pełnotłustych produktach mlecznych, żółtku jaja. Bardzo dobrym jej źródłem są również potrawy z fermentowanych roślin np. soi popularne w Japonii, noszące nazwę natto. Zarówno witamina D3, jak i K2 są rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego też powinniśmy przyjmować je zaraz po posiłku, nigdy na czczo, aby zapewnić im możliwość odpowiedniego wchłaniania.

Kluczowe czynniki przy wyborze odpowiedniej K2+D3

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru odpowiedniej dla siebie witaminy K2+D3 spośród wielu propozycji dostępnych na rynku (gdzie każdy producent zachwala swoje produkty)?

Pochodzenie i jakość substancji

Witamina K2 należy do kategorii tzw. Novel food. Bardzo często producent na opakowaniu preparatu podaje jedynie samo "K2" lub "K2 MK-7". Tymczasem w obecnej chwili jedyną substancją K2-MK7 autoryzowaną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Komisję Europejską oraz dopuszczoną zgodnie z obowiązującymi przepisami na terenie Unii Europejskiej jest VitaMK7®, opatentowana substancja włoskiej firmy Gnosis, która:

  • jest najczystszą witaminą K2 na rynku (99% HPLC) wobec 95% dla K2 syntetycznej lub krystalicznej (najczęściej dodawanych do tabletek i kapsułek twardych),
  • produkowana jest w całkowicie naturalny sposób bez użycia chemicznych rozpuszczalników,
  • jest uzyskiwana w wyniku opatentowanego procesu biofermentacji przy użyciu Bacillus subtilis ssp Natto.

Forma witaminy K2

Czynnik równie ważny, jak transparentność oraz pochodzenie samej substancji. Na rynku wśród wielu propozycji dominują tabletki i kapsułki twarde. Obie formy zawierają szereg zbędnych substancji, wypełniaczy, które dla skuteczności samego preparatu nie mają żadnego znaczenia, a zdaniem wielu autorytetów i praktyków wręcz szkodzą samym witaminom w nich zawartym.

Zarówno witamina K2, jak i D3 to bardzo delikatne surowce, wrażliwe na temperaturę, światło, a nawet na wstrząsy. Naturalnym środowiskiem obu witamin są tłuszcze, dlatego optymalnym rozwiązaniem dla preparatu z K2 i D3, jak i osobno obu, jest forma kapsułki miękkiej, olejowej, która zapewnia natychmiastowe, prawidłowe wchłanianie i zwalnia z obowiązku przyjmowania z tłustym posiłkiem.

Obecność konserwantów

O obecności zbędnych, a nawet szkodliwych wypełniaczy i konserwantów w tabletkach czy kapsułkach nikogo nie trzeba przekonywać. Poszukując odpowiedniego dla siebie preparatu, zwracaj uwagę na dobrej jakości kapsułki miękkie od zaufanego producenta.

Sposób pakowania preparatu

Sam sposób pakowania, niejako "podania" ma ogromne znaczenie. Porównajmy produkty w tzw. słoikach plastikowych (najpowszechniejszych obecnie) i produkty w blistrach farmaceutycznych. Zawartość otwieranego przy każdym użyciu słoika narażona jest na dostanie się bakterii, np. z rąk, oraz na dostęp powietrza, które działa destrukcyjnie na produkt. Blistry farmaceutyczne zapewniają: właściwą higienę, brak dostępu powietrza, łatwość podziału całego opakowania oraz wygodę stosowania - blister możesz mieć zawsze ze sobą w torebce.

Zadbaj o prawidłowy poziom witaminy K2 i D3 już dziś, a poczujesz zdecydowaną poprawę sprawności fizycznej, zwiększy się twoja wydolność tlenowa oraz zapobiegniesz demencji starczej. Naukowcy sugerują, że osiągnięcie lepszych wyników przez sportowców w końcu lata związane jest ze zwiększoną ilością witaminy D3 produkowanej w organizmie o tej porze roku. Nie zapominajmy jednak o równie ważnej witaminie K2! Dbaj o świadomą suplementację przez cały rok.

mgr farm Grzegorz Kurzeja

Bibliografia

  1. Kidd P.M., Vitamins D and K as pleiotropic nutrients: clinical importance to the skeletal and cardiovascular systems and preliminary evidence for synergy, 2010.
  2. Tomlinson P.B., Joseph C., Angioi M., Effects of vitamin D supplementation on upper and lower body muscle strength levels in healthy individuals. A systematic review with meta-analysis, 2015.
  3. Grant W.B., Holick M.F., Benefits and requirements of vitamin D for optimal health: a review, 2005.
  4. Shearer M.J., Xueyan Fu,  Booth S.L., Vitamin K Nutrition, Metabolism, and Requirements: Current Concepts and Future Research, 2012.
  5. http://www.vitrumd3.pl/brak-niedobory-witaminy-d3/
Wczytaj więcej