Jesteś terapeutą?

Koenzym Q10 na 5!

Suplementy tego cennego składnika odżywczego pomogą złagodzić wiele problemów zdrowotnych.

06 sierpień 2018
Artykuł na: 6-9 minut serce suplementy ciąża
Zdrowe zakupy

Koenzym Q10 to jeden z najpopularniejszych suplementów diety. Ta substancja, budową przypominająca witaminy, występuje naturalnie w podrobach, tłustych rybach, fistaszkach oraz niektórych roślinach, będąc przy tym niezbędnym składnikiem wszystkich komórek ludzkiego organizmu i warunkując ich zdrowie. Niedobór koenzymu Q10 łączy się z rozwojem licznych schorzeń, od zapalenia dziąseł po zawał serca. Oto garść powodów, dla których warto włączyć suplementy koenzymu Q10 do codziennej diety.

1. Koenzym Q10 wzmacnia serce

Bezpieczna dawka

Osobom dorosłym zaleca się 30-90 mg koenzymu Q10 dziennie, aczkolwiek w przypadku specyficznych problemów zdrowotnych powinno się przyjmować większe dawki (wyłącznie po konsultacji z lekarzem lub wykwalifikowanym specjalistą). Przykładowo - większość badań nad skutecznością koenzymu Q10 w przypadku chorób serca przeprowadzano na dawkach 100-200 mg dziennie1.

Wyniki badań sugerują przy tym, że substancje solubilizowane, czyli poddane procesowi zwiększenia rozpuszczalności (zarówno ubichinol, jak i ubichinon), najlepiej wchłaniają się w organizmie i są najpełniej przez niego wykorzystywane2. Koenzym Q10 nie powoduje żadnych poważnych działań niepożądanych u ludzi3, chociaż zdarzają się drobne efekty uboczne, np. nudności, zgaga i niestrawność.

 

Bibliografia

  1. Indian J Pharmacol, 2010; 42: 334-7, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21189900
  2. Mitochondrion, 2007; 7 Suppl: S78-88, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17482886
  3. Expert Opin Investig Drugs, 2010; 19: 535-54, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20367194

Koenzym Q10 wspomaga leczenie licznych schorzeń układu krążenia, takich jak kardiomiopatie (grupa chorób prowadzących do dysfunkcji mięśnia sercowego), arytmia (nieregularność rytmu serca), dusznica bolesna oraz nadciśnienie tętnicze. Ponadto przyjmowanie go zaleca się pacjentom przygotowującym się do operacji serca1. Jak wykazało 2-letnie badanie Q-SYMBIO, koenzym Q10 wyjątkowo dobrze sprawdza się w przypadku niewydolności serca, gdy mięsień nie daje rady prawidłowo pompować krwi.

W porównaniu do pacjentów przyjmujących placebo ryzyko wystąpienia "poważnych działań niepożądanych w obrębie układu krążenia" u pacjentów z niewydolnością, którzy oprócz standardowych leków przyjmowali suplementy koenzymu Q10, spadło o ponad 40%. Co więcej, o tyle samo obniżyło się ryzyko zgonu wywołanego chorobą serca i wszelkimi innymi schorzeniami2.

2. Koenzym Q10 zapobiega migrenom

Niski poziom koenzymu Q10 w organizmie może łączyć się z występowaniem migreny, zwłaszcza u dzieci i nastolatków. Suplementacja tym składnikiem może zaś ograniczyć częstość występowania tych wyczerpujących ataków bólu głowy4.

W porównaniu do placebo dawka 100 mg koenzymu Q10 przyjmowana 3 razy dziennie pozwoliła znacząco zredukować napady migreny oraz zmniejszyć liczbę dni, w których pacjentów nękały bóle głowy i mdłości5.

3. Koenzym Q10 eliminuje zmęczenie

U ludzi zdrowych koenzym Q10 łagodzi zmęczenie wywołane aktywnością fizyczną, zwiększa wydajność podczas treningu, a po nim przyspiesza regenerację8. Suplement wpływa pozytywnie na kondycję i siłę nawet u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym9.

Belgijscy naukowcy odkryli, że u osób cierpiących na zespół chronicznego zmęczenia, którym bardzo często brakuje koenzymu Q10, istnieje zależność między siłą objawów, a niedoborami składnika: pacjenci z najniższym poziomem koenzymu Q10 najczęściej skarżyli się na ogólne przemęczenie oraz kłopoty z pamięcią i koncentracją10. Jeśli chodzi o skuteczność koenzymu w walce z zespołem chronicznego zmęczenia, pewne badanie wykazało, że u 20 dotkniętych nim kobiet przyjmujących dawkę 100 mg dziennie przez 3 miesiące tolerancja wysiłku fizycznego wzrosła o ponad połowę, natomiast 90% pacjentek odnotowało znaczną poprawę bądź całkowite ustąpienie objawów11.

4. Koenzym Q10 zwalcza choroby dziąseł

Nawet 96% pacjentów cierpiących z powodu parodontozy i innych chorób dziąseł może mieć niedobory koenzymu Q10. Wczesne ich objawy, takie jak nieświeży oddech, krwawienie bądź opuchlizna dziąseł, powinny zatem skłaniać do rozpoczęcia suplementacji.

W toku trwającego 3 tygodnie badania 8 pacjentów z parodontozą, którzy przyjmowali 50 mg koenzymu Q10 dziennie, zauważyło poprawę w stosunku do pozostałych 10, którzy otrzymywali placebo3.

5. Koenzym Q10 pomaga zajść w ciążę

Koenzym Q10 zwiększył jakość nasienia u mężczyzn cierpiących na asthenozoospermię (nieprawidłową ruchliwość plemników). Podczas badania doszło do 9 naturalnych zapłodnień po przebytej już terapii in vitro, z czego 6 przydarzyło się z udziałem mężczyzn przyjmujących koenzym Q10, a 3 - biorących placebo6. W badaniu na parach, które zdecydowały się na docytoplazmatyczne wstrzyknięcie nasienia (rodzaj procedury in vitro, w której plemniki umieszcza się bezpośrednio w komórce jajowej), do zapłodnienia dochodziło częściej, jeśli mężczyźni przyjmowali suplementy koenzymu Q107.

Artykuł ukazał się w magazynie "O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą" w numerze czerwiec 2018 pt. "Koenzym Q10 na zdrowie"

 

Bibliografia

  1. Alt Med Rev, 1996; 1: 168-75
  2. Open Heart, 2015; 2: e000326, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26512330
  3. Alt Med Rev, 1996; 1: 11-7, http://anaturalhealingcenter.com/documents/Thorne/articles/CoenzymeQ10Part2.pdf
  4. Headache, 2007; 47: 73–80, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17355497
  5. Neurology, 2005; 64: 713-5, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15728298
  6. Fertil Steril, 2009; 91: 1785-92, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18395716
  7. Mol Aspects Med., 1997; 18 Suppl: S213-9, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9266524
  8. Nutrition, 200; 24: 293-9
  9. Nutr Neurosci, 2016; 19: 138-43, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25603363
  10. Neuro Endocrinol Lett, 2009; 30: 470-6, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20010505
  11. Alt Med Rev, 2000; 5: 93-108, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10767667
  12. Mitochondrion, 2007; 7 Suppl: S78-88, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S156772490700061X
  13. Expert Opin Investig Drugs, 2010; 19: 535-54, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4542328/
Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny