Jesteś terapeutą?

W jaki sposób suplementy stymulują nasz układ immunologiczny?

Przedstawione badania zostały przeprowadzone w celu zweryfikowania opinii, że witaminy i minerały wspomagają organizm w walce z typowymi chorobami występującymi w okresie obniżonej odporności organizmu (jesień - zima). Eksperci chcieli ustalić, czy cynk, czosnek i witaminy wpływają na aktywność i liczebność komórek NK, limfocytów T i fagocytów.

12 wrzesień 2017 Artykuł na: 2-3 minuty
suplementy odporność
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
Holistic Health 5/2017
Holistic Health
Kup teraz

Komórki NK (natural killers - naturalni zabójcy) należą do białych krwinek. Ich zadanie polega na zlokalizowaniu i unieszkodliwieniu wirusów oraz komórek nowotworowych. Swoją aktywnością pobudzają do działania inne komórki układu immunologicznego, w tym makrofagi. Komórki NK potrzebują ok. 4 godz., aby zaatakować wroga.

Limfocyty T dzielą się na wiele rodzajów i pełnią różne funkcje, m.in. uwalniają cytokiny i niszczą zakażone komórki.

Fagocyty, czyli komórki żerne, to wyspecjalizowane białe krwinki (neutrofile, makrofagi i monocyty), które tropią i pożerają drobnoustroje chorobotwórcze.

 

 

Bibliografia

  1. goo.gl/DhhLvd
  2. goo.gl/t4YkHz
  3. Adv Ther. 2001 Jul-Aug;18(4):189-93.
  4. Ayu.2013 Oct-Dec;34(4): 445-451.doi:10.4103/0974-8520.127732
  5. http://www.nhs.uk/news/2010/03March/Pages/Vitamin-D-and-the-immune-system.aspx
  6. goo.gl/3CCr4t
  7. Med Monatsschr Pharm. 2009 Feb;32(2):49-54; quiz 55-6.
  8. goo.gl/jqic8k
Holistic Health
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W:
Holistic Health 5/2017
KUP wydanie ELEKTRONICZNE
Wczytaj więcej
Cat icon
Znajdź terapeutę i uzyskaj pomoc
Zgodnie ze swoimi potrzebami medycyny holistycznej
Close icon
Nasze magazyny